Ziarul de Duminică

Accidentul de la Fundata/ de Ziarul de duminică

Accidentul de la Fundata/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

01.06.2012, 10:22 103

La "Festivalul Internaţional Militar Fundata 1916″, cel mai important eveniment de reconstituire istorică din România pentru Primul Război Mondial, despre care ziarul nostru a relatat în numărul precedent şi la care s-au adunat mulţi pasionaţi de istorie să reconstituie scene din Primul Război Mondial, s-a produs un grav accident.

Un bărbat a fost rănit, suferind răni la faţă şi la o mână, după ce muniţia pe care voia să o încarce într-un aruncător de grenade a explodat. Victima, un cetăţean austriac în vârstă de 38 de ani, a primit imediat îngrijiri de la un paramedic aflat ca spectator la locul incidentului.

Omului i-a fost sfârtecată mâna dreaptă, dar s-a ales şi cu arsuri de gradul I şi II pe faţă şi în zona ochilor. Artilertiştii austrieci au avut probleme de la începutul reconstituirii cu aruncătorul de grenade, care părea să nu funcţioneze corect. În momentul exploziei, accidentul a părut că face parte din scenariu, cu atât mai mult cât dealurile din Fundata erau pline de fum şi explozii controlate. Martorii oculari au acuzat că la faţa locului nu se afla nicio ambulanţă, iar salvarea care venea din Zărneşti a ajuns abia dupa jumătate de oră. Organizatorii spun ca incidentul s-a întâmplat din neatenţia artileristului.

Fundata nu a fost aleasă întâmplător pentru această reconstituire. "Bătăliile din august 1916 s-au dat pe culmile Carpaţilor, iar acest loc este bine îmbibat de istorie", spune dr. Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei ,,G. Oprescu" Bucureşti. Primele nopţi ale participării României în Primul Război Mondial, când trupele române au trecut Carpaţii pentru a intra în Transilvania, ce aparţinea atunci Austro-Ungariei, sunt scenele pe care le vor putea vedea braşovenii şi turiştii.
Festivalul Internaţional Militar Fundata 1916 face parte din cel mai important eveniment de reconstituire istorică despre Primul Război Mondial organizat în România. Pentru patru zile, satul Fundata a devenit locul de întîlnire pentru peste 80 de membri ai unor grupuri importante de reconstituire istorică din cinci ţări europene: Cehia, Austria, Marea Britanie, Bulgaria şi România. Au avut loc demonstraţii de viaţă cotidiană ale trupelor angrenate în primul război mondial şi reconstituiri ale unei bătălii între trupele Antantei şi ale Puterilor Centrale, în timpul cărora s-au folosit şi efecte pirotehnice.

La cererea familiei, cetăţeanul austriac a fost transportat cu o ambulanţă la aeroportul din Sibiu, de unde a fost preluat de un avion special venit din Austria. Reconstrucţia mâinii distruse în explozie se va face la o clinică de microchirurgie din Innsbruck.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO