Ziarul de Duminică

Americanul de la Botoşana/ de Amalia Enache, Elena Bacescu

Americanul de la Botoşana/ de Amalia Enache, Elena Bacescu

GALERIE FOTO

Autor: Amalia Enache

21.12.2012, 00:03 258

Crede ca in viata ca sa reusesti, trebuie "sa fii American". Adica hotarat, increzator, cu spirit liber. De mic, a auzit ca America e tara tuturor posibilitatilor. Gavril Baies si-a construit insa o alta filosofie de viata: "America e unde ti-o faci tu, eu imi fac America la mine acasa". Mestesugarul in lemn din Bucovina a muncit in Italia si-n Suedia decoratiuni din lem in casele bogatilor. Toti banii stransi in 10 ani, peste o jumatate de million de euro i-a bagat intr-un ranch pe care l-a ridicat in Botosana, judetul Suceava, in curtea casei lui bucovinene veche de 100 de ani. Il cunoaste lumea pana in Suceava, Radauti si Gura Humorului drept "Americanu' de la Botosana" si umbla imbracat in cowboy pentru ca spune ca trebuie sa fii special si sa-ti faci un brand al tau, daca vrei sa reusesti. In barul lui texan nu auzi insa muzica country, ci lautari tigani din zona.

In satul lui si-n imprejurimi, Gavril Baies e cel care tine pamantul sa nu se rastoarne.

De cand cu libertatea, dupa comunism, poate in sfarsit sa umble imbracat in cowboy , nu de batos ce e, ci pentru ca are o intreaga filosofie de viata.

Cand ceilalti din sat au inceput sa-si faca vile, sa puna termopene, beton si faianta, Gavril Baies a pastrat intacta casa batraneasca bucovineana veche de aproape 100 de ani si in spatele ei si-a intins un ranch texan. Investitia totala: peste o jumatate de million de euro. Banii cu care si-a implinit visul i-a facut din mestesugul lemnului. Şapte ani s-a perfectionat prin Italia. A facut mobile in casa unui fost pilot de Formula 1, decoratiuni prin baruri si restaurante. Dar lovitura a dat-o iarna trecuta, in Suedia, cand cineva de acolo i-a cerut sa-i sculpteze direct pe exteriorul casei niste cai."A spus ca tatal lui fost crescator de cai in armata suedeza. Si din respect pentru taica-su a vrut sa faca caii astia. La inceput a vrut 4-5. Am ajuns la 40."

Tot ce a strans, a investit acasa, in satul lui. Cand bucovinenii incepeau sa-si ridice case noi, el a facut magazine cu materiale de constructie. Mancare, paine, lucruri pentru casa, tot la el gasesc. Cand a vazut ca-si cheltuiesc din bani si la carciuma, a facut barul.

A fost plecat in Anglia si in Italia. S-a intors. E mai bine acasa.

Copiii lui nu vor sa emigreze, pentru ca Gavril Baies a facut sa le placa acasa.

"America din Bucovina. Eu zic ca atunci e frumos, cand esti multumit sufleteste."

Reportaj difuzat de Protv în emisiunea "România, te iubesc!" din 9 decembrie 2012

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO