Ziarul de Duminică

Amintiri din Palatul Regal/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

20.06.2014, 00:01 50

Cinematografia română omagiată la Festivalul Internaţional de Film de la Ankara

Duminică, 15 iunie, a avut loc la Salonul de Concerte al Orchestrei Simfonice a Presedintiei festivitatea de închidere a celei de a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Ankara (foto 1), marele premiu fiind atribuit filmului Apartamentul, regia Atil Inac. Dacă în competitia festivalului nu intră decât filme turcesti, anual sunt organizate sectiuni tematice dedicate cinematografiei internationale. Ediţia din acest an a festivalului a cuprins în premieră o secţiune intitulată Noua stea a cinematografiei: Cinematografia română dedicată filmului românesc si realizată în colaborare cu Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul.

La festival au fost prezenţi în perioada 12-15 iunie şi regizorii români Laura Căpăţână-Juller, Marius Iacob şi Mihai Sofronea, alături de criticul de film Anca Grădinariu. Aceştia au avut ocazia de a se întâlni cu publicul turc şi cu oameni de film din Turcia şi din celelalte ţări reprezentate la festival, în cadrul forumurilor de discuţie dedicate filmului documentar şi filmului scurt, sesiunilor de Q&A, precum şi în cadrul întâlnirilor informale, destinate strângerii relaţiilor dintre oamenii de film turci şi români. Discutiile s-au axat atât pe aspecte tehnice referitoare la realizarea de scurt metraje si documentare cât si pe posibilitătile de finantare a proiectelor cinematografice. De asemenea au fost propuse proiecte de coproductii si organizarea de workshopuri de film între cineastii turci si români.

Publicul festivalului a putut viziona un pachet variat de filme româneşti care a inclus filme documentare, scurt metraje şi lung metraje, cuprinzând atât reprezentanţi ai „noului val” cât şi capodopere consacrate ale cinematografiei româneşti. Din program au făcut parte nouă scurt metraje apreciate în festivaluri internaţionale: „Copacul” , regie Mihai Sofronea (2013), „Wonderland”, regie Peter Kerek (2012), „Betoniera”, regie Liviu Sandulescu (2012), „Fotografii de familie”, regie Andrei Cohn (2012), „Ana”, regie Mirona Radu (2013), „Bad Penny”, regie Andrei Creţulescu (2013), „Chefu'”, regie Adrian Sitaru (2012), „Plimbare”, regie Mihaela Popescu (2013) şi „În acvariu”, regie Tudor Cristian Jurgiu (2012); patru documentare: „24 găleţi, 7 şoareci, 18 ani”, regie Marius Iacob (2011), „aici...adică acolo” de Laura Căpăţână-Juller (2012), „Noosfera” de Ileana Stănculescu, Artchil Khetagouri (2011), „Kapitalism-reţeta noastra secretă” de Alexandru Solomon (2010); şase lung metraje: „Reconstituirea”, regia Lucian Pintilie (1968), „Nunta de piatră”, regia Mircea Veroiu/Dan Pita (1973), „După amiaza unui torţionar”, regia Lucian Pintilie (2001), „Crulic, drumul spre dincolo”, regia Anca Damian (2011), „Despre oameni şi melci”, regia Tudor Giurgiu (2012) şi „Al doilea joc”, regia Corneliu Porumboiu (2013).

 

„Caravana filmului românesc” revine la Oneşti

După ce, anul trecut, Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale a fost extrem de bine primită de către publicul din Oneşti, vara aceasta „Caravana” se întoarce, pentru o săptămână, din nou în localitatea din inima Moldovei (foto 2).

O săptămână dedicată filmului românesc, o săptămână în care spectatorii se pot întâlni cu mari capodopere ale literaturii române ce au stat la baza scenariilor acestor producţii. Un demers educaţional iniţiat de către MDV AUDIO STUDIO, împreună cu Asociaţia CineCultura, ce se adresează în special elevilor de gimnaziu, liceenilor şi studenţilor, dar care a depăşit cu mult aceste graniţe.

În plus, iubitorii de film din Oneşti se pot întâlni cu mari actori ai scenei şi ecranului, care sunt invitaţii speciali ai „Caravanei” de anul acesta: Draga Olteanu Matei şi Mircea Albulescu, precum şi cu o parte dintre creatorii filmelor, regizorii Şerban Marinescu, Laurenţiu Damian, Alexandru Maftei, Ovidiu Georgescu.

Cu acest prilej, publicul din Oneşti va avea ocazia să îi vadă pe Draga Olteanu Matei şi Mircea Albulescu nu doar pe ecran, ci şi în faţa ecranului şi, de asemeni, vor putea să îi cunoască pe regizorii invitaţi şi să le adreseze întrebări.

Proiecţiile vor avea loc în Aula Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” sau, în aer liber, pe platoul din faţa Primăriei Oneşti, în perioada 23-29 iunie 2014.

La toate proiecţiile intrarea este liberă.

 

„Cele mai frumoase cărţi din România” - 2014

Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură în parteneriat cu Asociaţia Editorilor din România lansează Concursul naţional de design de carte, ediţia a III-a (foto 3).  „Cele mai frumoase cărţi” este un proiect cultural cu desfăşurare anuală, dedicat designului de carte, dimensiunii artistice a cărţii văzută ca obiect. Proiectul reinstituie designul de carte ca reper în relaţia cititorului cu cartea.

Înscrierile au loc până pe data de 29 august. Editurile, graficienii sau designerii de carte din România şi Republica Moldova pot înscrie cărţi apărute în ultimul an în concursul naţional de design de carte. Regulamentul care descrie condiţiile de participare şi formularul de înscriere pot fi accesate la http://celemaifrumoasecarti.ro/regulament/ şi la http://celemaifrumoasecarti.ro/formular-inscriere-2014/

Jurizarea va avea loc în perioada 10-24 septembrie, iar juriul va selecta minimum 25 de cărţi frumoase care vor fi prezentate publicului într-o expoziţie itinerantă. Toate cărţile selectate de juriu vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte „Best Book Design from All Over the World”. Juriul din acest an va acorda următoarele distincţii: Premiul I, Premiul II şi Premiul III, precum şi premii speciale - Premiul pentru ilustraţie, Premiul pentru carte pentru copii, Premiul pentru album, Premiul pentru tânăr designer, Premiul pentru carte de artist (categorie specială cu lucrări jurizate separat). Fondul de premiere este de 5.000 de lei. Premiul pentru tânăr designer constă în susţinerea unei deplasări la un târg internaţional de carte în străinătate. Membrii juriului sunt: Arina Stoenescu, Timotei Nădăşan, Daniela Chiorean, Alexe Popescu, Anca Mihuleţ şi un specialist din Franţa. Participarea acestuia este posibilă prin contribuţia Institutului Francez din Bucureşti. Specialistul din Franţa va susţine şi o conferinţă adresată profesioniştilor din mediul artistic şi editorial.

 

Expoziţia  „Cele mai frumoase cărţi 2014” va fi inaugurată la Bucureşti la începutul lunii octombrie. Cărţile vor fi prezentate şi la Târgul Internaţional de carte de la Frankfurt în pavilionul României. În proiect sunt programate o serie de expoziţii cu cărţi câştigătoare în cadrul celor trei ediţii la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, cât şi la Târgurile Internaţionale de Carte de la Göteborg (septembrie) şi Barcelona (octombrie).

 

Noaptea Institutelor Culturale la ICR

Cea de-a opta ediţie a Nopţii Institutelor Culturale  începe la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) astăzi, 20 iunie 2014, ora 18.30, cu atelierul pentru copii „Eu sunt creativ”, coordonat de Ana-Maria Găleţeanu şi Octav Ungureanu. De la ora 19.00, în Sala Mare a Institutului va avea loc proiecţia scurtmetrajului O lume nouă, regizat de Luzia Pârvu după un scenariu de Toma Peiu, urmat de o dezbatere. De la 20.30, ansamblul de dansuri greceşti Asteria al Uniunii Elene din Bucureşti vă va cuceri cu ritmuri de pe întreg teritoriul grecesc, continental şi insular, precum şi din fostele spaţii locuite de greci din Asia Mică.

Seara va continua la ora 21.00 cu experienţa Chill Pill – poezie contemporană, muzică experimentală şi proiecţii multimedia, avându-i ca invitaţi pe Bandesnaci (Vladimir Coman-Popescu  – producător de muzică electronică, sound designer şi live performer) – live electro dub / controllerism, Claudiu Komartin (poet, traducător, editor şi performer) – poetry / spoken word / voice FX, Miriam Toma (pianistă şi graficiană) – keys, Alina Daniela Nicu (graficiană) – live drawing, Delia Andrieş (artist vizual) – voice / voice FX, Sorin Despot (poet şi jurnalist) – poetry.

Noaptea Institutelor Culturale se încheie la Institutul Cultural Român cu proiecţia celor mai recente scurtmetraje româneşti de la Festivalul de la Cannes – Romanian Short Waves 2014, care va începe la ora 23.00.

Detalii suplimentare: http://www.icr.ro/noaptea_institutelor_2014

 

Vizite ghidate în spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la o serie de vizite ghidate în spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor), care au loc în al treilea week-end din fiecare lună (foto 4, 5, 6).

 

Vizitele au loc astfel:

- sâmbătă, 21 iunie, de la orele 11.30, 14.00 şi 16.30; 

- duminică, 22 iunie, de la orele 11.30, 14.00 şi 16.30; 

 

Începând din luna mai 2014, participarea la aceste tururi ghidate nu mai necesită o programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu 30 de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Participarea se face în limita locurilor disponibile.

Cu acest prilej poate fi vizitată şi expoziţia Fragmente de memorie - Portrete Regale. Palatul Regal, care îşi propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) şi a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale). Fotografii de epocă, planuri ale clădirii, piese de mobilier, portrete regale şi obiecte disparate ajunse până la noi sunt astăzi expuse în calitatea lor de supravieţuitori ai unor vremuri apuse.

Tarif: 20 lei întreg/ 10 lei pensionarii/ 5 lei pentru elevi şi studenţi/ preşcolarii au acces gratuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO