• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Ziarul de Duminică

Anim'est 2015, ediţia aniversară/ de Dorina Călin

Anim'est 2015, ediţia aniversară/ de Dorina Călin

Autor: Dorina Călin

02.10.2015, 00:07 101

Ediţia din 2015 a Festivalului Anim'est, care anul acesta împlineşte 10 ani, începe astăzi, 2 octrombrie, la Bucureşti, se desfăşoară până la 11 octombrie şi va avea o tematică muzicală, pregătind o serie de filme surpriză, petreceri şi show-uri live ale unor artişti consacraţi.

Încă din 2006, începutul de octombrie a colorat capitala în roz şi a invitat publicul să ia parte la o selecţie unică de proiecţii completată de workshop-uri, masterclass-uri, nopţi tematice de muzică şi film, petreceri şi întâlniri dedicate animaţiei, înscriind Anim'est în tradiţia evenimentelor culturale importante din agenda bucureşteană, informează organizatorii.

Festivalul revine anul acesta sub sloganul „Anim'est e tradiţie” şi promite zece zile de efervescenţă pe gustul iubitorilor de animaţie de toate vârstele. În ton cu spiritul festiv al împlinirii unui deceniu, ediţia 2015 va avea o tematică muzicală, pregătind o serie de filme surpriză, petreceri şi show-uri live ale unor artişti consacraţi.

„10 ani de Anim'est sună ireal, însă, din 2006, festivalul continuă să schimbe percepţia asupra filmului de animaţie în România. Un deceniu în care Anim'est a proiectat mii de filme pe ecranele cinematografelor şi, cel mai important, a reuşit să creeze o comunitate care creşte odată cu festivalul. Rezultatele sunt vizibile şi în această ediţie aniversară, care este deschisă din nou de o producţie românească. Anul acesta vă vom oferi un regal de filme de animaţie şi muzică în buna tradiţie a festivalului”, spune Mihai Mitrică, directorul artistic al Anim'est.

170.000 de spectatori au umplut, de la prima ediţie şi până în prezent, sălile de cinema bucureştene care au găzduit festivalul Anim'est. Peste 200 de lungmetraje de animaţie premiate la festivaluri internaţionale de renume, titluri precum „Fantastic Mr. Fox”, „Mary and Max” şi „Ernest et Celestine”, şi peste 3.000 de scurtmetraje de animaţie de pe şase continente au fost selectate în cadrul festivalului de-a lungul celor nouă ediţii de până acum. La creşterea apetitului pentru animaţie şi la o percepţie mai temeinică asupra unei industrii complexe şi generoase au contribuit 500 de invitaţi internaţionali, animatori consacraţi, precum Bill Plympton, John Dilworth şi Michel Ocelot, şi studiouri celebre precum Laika, Pixar, Aardman şi Framestore. Ambianţa proaspătă şi prietenoasă asociată festivalului a fost susţinută de cei peste 1.000 de voluntari dedicaţi, cei mai entuziaşti dintre aceştia regăsindu-se în prezent în echipa Anim'est.

Încă de la prima ediţie, Anim'est şi-a propus să crească industria filmului de animaţie autohton, componenta educaţională a festivalului căpătând mai multă amploare cu fiecare an. Alături de cele 30 de workshop-uri şi 15 masterclass-uri de animaţie pentru adulţi şi copii, misiunea de a dezvolta filmul românesc de animaţie a dat naştere unui proiect ambiţios în afara festivalului, „Animation Worksheep”, ajuns în 2015 la a cincea ediţie. Dintre cei 56 de absolvenţi ai acestui atelier intensiv de animaţie ce se desfăşoară timp de două săptămâni şi jumătate în fiecare primăvară, tineri animatori din România şi Republica Moldova, mai bine de jumătate lucrează în prezent în studiouri de animaţie sau în industrii conexe, ca ilustratori, graficieni etc. Mai mult decât atât, platforma educaţională Anim'est a fost extinsă prin intermediul unei sesiuni de prezentare/ concurs de proiecte de scurtmetraj de animaţie botezată „Project Worksheep” ajunsă anul acesta la a treia ediţie cu sprijinul HBO România.

Celebrarea evoluţiei animaţiei autohtone, odată cu cei 10 ani de existenţă ai Anim'est, este marcată în deschiderea ediţiei aniversare a festivalului de proiecţia docu-dramei „Muntele magic” (2015), în regia Ancăi Damian. Este al doilea lungmetraj de animaţie românesc de după 1989, primul fiind „Crulic – drumul spre dincolo”, a cărui regie poartă aceeaşi semnătură şi care a deschis ediţia Anim'est din 2011.

Înainte de proiecţie, publicul va avea parte de un recital pe scena cinematografului Studio, susţinut de Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai renumiţi muzicieni de origine română ai ultimelor decenii şi cel care semnează muzica originală pentru „Muntele magic”.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 2 - 11 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub. Biletele vor putea fi achiziţionate pe site-ul www.eventbook.ro începând cu luna septembrie şi vor fi disponibile, de asemenea, la Cinema Elvira Popescu şi Cinema Studio pe toată perioada festivalului.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii, Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti - ArCuB, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270