Ziarul de Duminică

Antologie Liviu Ioan Stoiciu/ de Lidia Vianu

Antologie Liviu Ioan Stoiciu/ de Lidia Vianu

Autor: Lidia Vianu

03.07.2014, 23:49 39

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Irlandei, anunţă publicarea volumului Liviu Ioan Stoiciu - Born in Romania. Născut în România. Texte paralele. Editat de Lidia Vianu. Tradus în limba engleză de Leah Fritz şi Alina Buşe. Ilustrat de Cristina Ioana Young.

Publicăm, la 25 de ani de la căderea comunismului şi la 24 de ani de la ceea ce a fost „Piaţa Universităţii”, o antologie de poezie de Liviu Stoiciu, poet care nu a căzut în niciuna din capcanele istoriei. 
Poetul a îngăduit Editurii să aleagă un titlu pentru această carte. Am ales, chiar dintr-un poem al lui, Născut în România. Raţiunea acestei alegeri se regăseşte în poemele ce alcătuiesc volumul. Nădăjduim că cititorul o va descoperi singur. 
Volumul a fost tradus mai întâi de Ioana Buşe, absolventă a Masteratului pentru Traducerea Textului Literar. El a fost stilizat de poeta Leah Fritz, născută în America şi locuind în Anglia în prezent. A fost o muncă de doi ani de zile, timp în care poeta a parcurs drumul incomod al înţelegerii versurilor. Poemele lui Liviu Stoiciu nu se traduc uşor. 

Iată unul dintre ele, cel care încheie volumul:

 

De ce

 

de ce m-am născut în românia şi nu într-o familie de tigri

din grădina zoologică

de ce aici, unde am ajuns,

nimic nu are sens şi

de ce lumina de acum s-a născut din

întunericul a ceea ce am fost eu 58 de ani, de ce întorci

capul, dacă eu sunt înainte – îţi răspund:

„sunt aici şi acum fiindcă trebuia să fiu aici şi acum”

 

Cei care vor citi antologia vor înţelege de ce se traduce greu poezia lui Liviu Stoiciu în limba unei ţări cu care istoria a fost mai generoasă decât cu România.

Born in Romania / Născut în România. Texte paralele, de Liviu Ioan Stoiciu s-a lansat luni, 30 iunie 2014, iar volumul poate fi consultat şi descărcat din acest moment la adresa de internet:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO