Ziarul de Duminică

Arcade luminoase in fire si file - Albumul "Cela Neamtu" de Dorana Cosoveanu

04.03.2003, 00:00 52

Pasarea Ra, Pasarea Yuky, Pasarea Gro, Pasarea timp sunt numai cateva dintre emblemele decorative ale zburatoarelor care s-au desenat in urzeala firelor de lana sub semnatura Celei Neamtu. De patru decenii, ilustra artista a valorat in degradeuri, cu infinita migala, tonurile de ocru, brun si verde ale unui crang imaginar si atavic. Cela Neamtu a tesut un nou unviers al vegetalului populat cu duhuri venite din memoria folclorului bucovinean. Pe fundalul acesta s-au deschis treptat ferestre spre toate zarile, ritmari in arcade luminoase care au devenit marca stilistica a Celei Neamtu.
Somptuosul album dedicat artistei, lansat in luna ianuarie, a fost editat si tiparit de Monitorul Oficial, in conditii tehnice excelente. Cele 150 de pagini format mare, supracoperta peste legatura clasica in panza, sunt machetate precum o calatorie surpriza de exigenta graficiana Carmen Apetrei. Textul urmeaza ca o broderie batuta cariera artistei in imagini. Istoricul si criticul de arta Dorana Cosoveanu a fost o apropiata a Celei Neamtu din anul incheierii studiilor lor, 1966. Exegeta a convocat platforma unui discurs despre arta decorativa in genere, evolutia tapiseriei moderne, incepand cu Jean LurA§at si laboratorul cel mai intim de solutii plastice si compozitionale ale artistei.
Pe langa spicuiri din meditatiile Celei Neamtu sunt orchestrate citate din diverse arii culturale si de la personalitati creatoare majore.
Munca de documentare si de sistematizare a criticului a fost exemplara. Albumul are o valoare testimoniara foarte rara pentru biografia unui artist contemporan. Sunt inventariate 180 de lucrari cu locul expunerii si al achizitiei. Exista o antologie de texte critice si o cronologie a semnalarilor in presa despre Cela Neamtu. Fotografiile personale si datele biografice ale artistei de la sfarsitul volumului retrimit meditativ la contemplarea ilustratiilor si la adancirea textului foarte empatic la creatia plastica, scris de Dorana Cosoveanu. Introducerea, tradusa in trei limbi de cirulatie, ne trece pragul spre un eseu de amanuntita poezie a vizualului in cheie decorativa.
"Prin combinatiile de tesaturi inventate - spune Dorana Cosoveanu despre Cela Neamtu - alternanta nobilului haute lisse (tehnica tesutului vertical) cu autoritatea broderiei in punct de tip Putna, Cela Neamtu isi permite un amestec insolit de euforii ilustrative si de taceri semnificative, rezultatul fiind spectacolul de excelenta al unui obiect de valoare care, inainte de a se destainui, seduce ochiul". Este si cazul splendidului album ce poarta numele celor doua doamne ale artei romanesti.

Acest material apare in Ziarul de Duminica, suplimentul cultural al Ziarului Financiar



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO