Ziarul de Duminică

Atrocităţi în Lagărul din Hemer

Atrocităţi în Lagărul din Hemer
23.06.2010, 15:45 81

La 14 aprilie 1945, Divizia a 7-a blindată americană a atacatoraşul german Hemer din direcţia N-V, militarii germani încercândsă negocieze cu americanii o intrare paşnică în localitate, avândîn vedere că cca 24.000 de prizonieri de război aliaţi erauinternaţi în lagăr.

Americanii au respins oferta, considerând-o nesatisfăcătoare şireluând atacul la ora 20.30. În cele din urmă, din cauzasuperiorităţii americanilor, germanii au predat oraşul. În acelaşitimp, prizonierii înfometaţi au tăiat gardul din sârmă ghimpată,încercând să găsească alimente în satele învecinate. Pentru apreveni exodul, americanii au trimis două plutoane de infanterie şiun pluton de tancuri.

La intrarea în lagăr, americanii au văzut proporţiiledezastrului creat de germani. Toţi deţinuţii erau plini de păduchişi aveau hainele rupte. Instalaţiile sanitare erau foarte murdareşi teribil de necorespunzătoare. Potrivit registrelor, 23.300 deprizonieri aliaţi se găseau internaţi în lagăr (19.411 sovietici,2.753 francezi, 548 belgieni, 190 italieni, 140 polonezi, 107iugoslavi, 99 americani, 30 români, 14 greci, 4 cehi şi 4britanici). Prin spitalul lagărului au trecut în perioada 1939-1945cel puţin 9.000 de pacienţi bolnavi de tifos, dizenterie, TBC.

Cadavrele celor decedaţi recent nu erau îngropate, fiindaruncate în apropierea lagărului. Americanii şi-au folosit maşinilemilitare, obligându-i pe prizonierii germani să încarce corpurileneînsufleţite şi să le înhumeze într-o groapă comună din stradaDuloh.

Prizonierii nu aveau rezerve alimentare care să le asigurecondiţiile de viaţă nici pentru patru zile. Cei mai afectaţi aufost sovieticii, internaţi de o perioadă mai lungă, din cauza supeide orz (un castron/zi) şi a unei pâini care se împărţea la 10persoane.

Unul dintre prizonierii români care a murit în lagărul din Hemera fost Lămătic C. Vasile, dat dispărut în luptele de la Slatina.Conform declaraţiei lui Tinca S. Ion, prizonier de război înGermania în perioada 1944-1946 şi internat în lagărul din oraşulHemer, Lămătic Vasile a murit în decembrie 1944 "din cauza mizerieişi a condiţiilor grele în care am fost supuşi".

Prizonierii de război care a murit în lagărul din Hemer au fostîngropaţi în locuri speciale sau într-o parte separată acimitirului comunal. Imediat după război au existat cinci astfel delocuri în care au fost înhumaţi prizonierii decedaţi, trei fiinddezafectate înainte de sfârşitul anilor cincizeci. În prezent maiexistă două cimitire, Duloh şi Höcklingser Weg, care mai amintescde suferinţele prin care au trecut prizonierii de război dinHemer.

CATALIN PETRUŢ FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor in istorieal Universitatii din Bucuresti (2006). A colaborat sau colaboreazăla revistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document,Magazin Istoric, Historia (redactor în perioada 2002-2004),Dosarele Historia (redactor-şef în perioada 2002-2004),Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava si Valahica,Ziarul de Duminica, însumând peste 250 de articole,publicate în periodice şi volume colective, si peste 20 decomunicari la sesiuni de comunicari stiintifice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO