Ziarul de Duminică

Aventura incompetentei

07.05.2003, 00:00 31

Stiati ca NASA a investit mai bine de un million de dolari intr-o masina antigravitatie, proiectata de un obscur fizician rus, desi toate experimentele au esuat, iar inventia cu pricina ar contrazice legi fundamentale ale naturii? Ati aflat ca Biroul de patente si marci din Statele Unite a inregistrat sub numarul 6.362.718 un generator de electricitate fara parti in miscare si care "fura" energia din mediu?
Dupa intrebarile de mai sus sa ne mai amintim si de zecile de milioane de dolari pe care le-au investit cateva mari companii in proiectul de producere a electricitatii prin aducerea atomilor de hidrogen la un nivel energetic mai scazut decat nivelul de baza, ceea ca ar echivala cu finantarea unei expeditii care sa exploreze regiunile situate la Sud de Polul Sud. Nu stiu daca mai merita mentionate sumele fabuloase cheltuite in incercarile esuate, practic fara exceptie, de a demonstra viabilitatea multor metode care apartin asa-zisei medicine alternative.
Oamenii de stiinta, mai exact savantii cinstiti, au inceput sa fie ingrijorati. Robert L. Park, profesor de fizica la Universitatea din Maryland s-a hotarat sa defineasca unele semne care sa ne atraga atentia asupra lipsei de seriozitate a unor subiecte de cercetare stiintifica, unele aflate la limita excrocheriei. Iata-le.
Inventatorul se adreseaza direct mijloacelor de comunicare in masa, semn aproape sigur ca nu crede ca inventia sau descoperirea lui va rezista la investigatia oamenilor de stiinta. Exemplele nu lipsesc, sa nu-i uitam pe cei doi "inventatori" ai fuziunii nucleare la temperatura camerei, Pons si Fleischmann, care au preferat sa organizeze o conferinta de presa decat sa publice, ca toata lumea. Se poate si mai rau, se face apel direct la reclame comerciale asa cum a fost cea care lansa asa-zisa vitamina O in paginile cotidianelor de mare tiraj. Era vorba, din pacate, de fiole cu apa de mare.
Inventatorul sustine ca marile companii incearca sa-i blocheze activitatea de teama efectelor socio-economice. Inca o pagina in marele volum de teorii ale conspiratiei, de unde am aflat de mult ca toate companiile petroliere fac eforturi pentru a bloca realizarea unui automobil care foloseste drept combustibil apa de la robinet. O variatiune pe acesta tema: cercetarea este impiedicata de colegii care se tem ca isi vor pierde finantarea sau sunt pur si simplu invidiosi.
Fenomenul stiintific descris se afla la limita capacitatii de detectie a instrumentelor. Asta trebuie sa fie explicatia lipsei de fotografii clare si detaliate ale OZN-urilor sau ale monstrului din Loch Ness. Daca efectul nu poate fi separat de zgomotul de fond, avem de a face nu cu stiinta, ci cu imaginatia.
Cred in ideea asta fiindca rezista de multe secole. Multa lume este convinsa ca stramosii nostri erau in posesia unor remedii miraculoase pe care stiinta moderna nu le poate intelege, de aici si succesul commercial al medicinei alternative. Din pacate, folclorul, redescoperit sau reambalat, nu poate lupta cu laboratoarele secolului 21.
Savantul a lucrat singur si izolat. Poate in filmele SF unde geniul solitar face minuni intr-o mansarda sau intr-un beci. In realitate, marii pasi inainte ai stiintei moderne sunt rezultatul sintezei activitatii unui numar mare de cercetatori.
Sa ne oprim aici fara a-i mai pomeni pe impostorii care se bazeaza pe informatii pur anecdotice, neverificate stiintific, pe cei care solicita schimbarea unor legi ale naturii care refuza sa se potriveasca cu teoria favorita.
Sa salutam insa chipul savantului din "Barbarella" care hraneste sclavii cu orhidee exotice sau sa ne reintoarcem la un clasic, Jonathan Swift, si sa recitim povestea celei de a treia calatorii a lui Gulliver, in care apar savantii incompetenti.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO