Ziarul de Duminică

Barladeni de altadata

24.09.2008, 16:24 346

Printre numeroasele neamuri boieresti din Moldova se numara si Tudurestii, al caror nume are rezonanta greaca, dar ar putea proveni si din patronimizarea unei pronuntii regionale a numelui “Tudor” sau ar putea fi de origine albaneza. Pe site-ul actual al Primariei Barladului, printre casele cu valoare istorica din acest oras, apare si casa Tuduri, ceea ce constituie o binevenita aducere in actualitate a acestei familii, devenita cunoscuta atat prin legaturile ei de rudenie, cat si prin proeminenta anumitor urmasi ai ei, precum medicul Alexandru Saabner-Tuduri.

Un document din 1816 amintea casele clucerului Manolachi Tuduri de la Baltati (in fostul judet Covurlui). Acelasi personaj apare si in des citata Arhondologie a Moldovei a paharnicului Constandin Sion, unde numele familiei este mentionat sub forma “Tudori”: “Doui neamuri: cel intai si mai vechi sunt aceia de la tinutul Galatilor, fiii clucerului Manolachi Tudori, banul Vasile, sardarul Ionita si Gheorghi, care toti au murit si copii au ramas, numai de la banul Vasile (...); iar ceilalti, de la tinutul Putnei, precum au fost banul Neculai, comisul Grigoras si cel mai mare frate, sardarul Ilie Tudori sunt arnauti, fiii lui Tudori, care au luat pe fata unui Dima, vornic de Vrancea, din care au iesit acesti Tuduriesti. Banului Neculai i-au ramas numai un fiu, sardarul Vasile, facut cu fata paharnicului Grigoras Similachi; comisului Grigoras, doi fii: spatarul Costachi si Grigori nascut cu Marghioala, fata slugerului Alexandru Stamatin; iar sardarului Ilie i-au ramas trei fii, nascuti cu o fata Cosmuleasca, de la tinutul Tutovei, de pe care au avut mosie la Calimanesti. Cel intai este spatarul Aleco Tudori din targul Barladului; al doile, caminarul Costin din Iasi; si al treile, Matachi, ce-i politar in Focsani” (editia a II-a, p.281). Familia care s-a perpetuat in secolul XX a fost cea de-a doua, mai precis descendentii spatarului Alecu Tuduri, casatorit cu Ter(p)sihora Hermeziu, din neamul careia provenea si mama scriitorului Costache Negruzzi.

Alecu Tuduri a avut un fiu, Ion - casatorit cu Sevastia Gane, matusa scriitorului Constantin Gane -, si doua fete: Catinca si Maria, casatorita Dascalescu. Catinca a avut doi soti: cu primul pe nume Saabner (ceh de origine) l-a avut ca fiu pe doctorul Alexandru Saabner-Tuduri. Din cea de-a doua ei casatorie, cu boierul barladean Gheorghies Emandi, a avut urmasi cu numele Emandi - si ulterior, prin casatorie, Ghyka.

Doctorul Alexandru Saabner-Tuduri a fost o personalitate marcanta a breslei sale, fiind activ si in politica. Fost medic al Eforiei Spitalelor si al Postelor, a ocupat si functia de director al Casei de Sanatate Bucuresti. Deputat si senator conservator de Tutova, a fost, de asemenea, secretar si chestor al Camerii si al Senatului. Lucrarile sale - din domeniul balneologiei - se refera la apele minerale din diferite zone ale tarii.

Ion si Sevastia Tuduri au avut urmatorii copii: Natalia - necasatorita -, Sofia - devenita sotia arhitectului italian Iginio Vignali (cu predicatul nobiliar “di Traversetollo”), originar din Parma, Neculai si Leonas - necasatoriti si fara urmasi -, Gheorghita - avocat si primar al Iasiului, casatorit de doua ori, cu Alice Nicoleanu si apoi cu Marie Zoe Lambrino, stranepoata de sora a Doamnei Elena Cuza -, Aneta - casatorita mai intai cu Leon Cosmovici, profesor universitar de biologie in capitala Moldovei si apoi cu Petre Bogdan - si Margareta, casatorita cu inginerul Gheorghe Cosmovici, compozitor si inventator in domeniul Cailor Ferate. De precizat ca Leon si Gheorghe Cosmovici erau fratii mamei lui George Enescu. Fiul lui Leon Cosmovici si al Anetei Tuduri, Alexandru Cosmovici, si el inginer si compozitor, a lasat o pretioasa carte de amintiri despre marele sau var. Gheorghita Tuduri a avut din prima sa casatorie doua fiice, Anne Marie si Cristina (1902 - 1998), amandoua necasatorite, stabilite la Paris. Din cea de-a doua casatorie a lui Gheorghita Tuduri s-au nascut patru copii, dintre care doi baieti au murit mici, ceilalti doi fiind Georgeta, casatorita cu magistratul Radu Hariton, si Alexandru, stabilit si el in capitala Frantei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO