Ziarul de Duminică

BESTSELLER INTERNATIONAL / Tintin, homosexual?

BESTSELLER INTERNATIONAL / Tintin, homosexual?
04.02.2009, 16:16 43

 
 
Spumoase, vii, inventive, trasnite, sfidand orice rutina stilistica si inflamand imaginatia, benzile desenate fac aceleasi minunate, salutare "ravagii", de ani buni, in spatiul pietii de carte. Un singur exemplu: Tintin, adolescentul cu mot de Woody Woodpecker si creier de Hercule Poirot, tonic, darz, inteligent, calculat desi nelinistit, politicos desi rebel, care a vandut, in lumea intreaga, 200 de milioane de albume purtandu-i numele. L-am amintit pe el, si nu pe Largo Winch, pe Spiderman sau pe Asterix (toti eroi de bestseller-uri BD), pentru ca mereu tanarul personaj a implinit anul acesta, pe 10 ianuarie, o varsta venerabila: 80 de ani. In 1929, el s-a nascut de sub pana unui creator pe care multi comentatori nu se sfiesc sa il considere de-a dreptul genial, Hergé (pe numele lui de stare civila Georges Remi), si a vazut lumina tiparului in numarul 11 din Petit Vingtieme, supliment al saptamanalului belgian Le Vingtieme Siecle, intr-o aventura "In tara Sovietelor". A batut, ulterior, planeta in lung si-n lat, ca reporter, antrenat in tot soiul de peripetii abracadabrante, pe Nil si Amazon, in China, in Congo sau pe piscurile andine. A luptat mereu impotriva Raului (sau a ceea ce credea el ca e rau), alaturi de nelipsitul Milou, catelul antidogmatic si mereu dubitativ, de cetosul capitan Haddock sau de aiuritul profesor Tournesol, incrucisandu-si spada istetimii cu torpoarea ignara a comisarilor Dupond & Dupont. Cele 24 de albume cu Tintin au fost traduse in peste 50 de limbi (fiind editate si la noi, prin eforturile delegatiei Walonnie-Bruxelles a Bucarest), iar personajul a devenit intr-atat de popular, incat Steven Spielberg ii va consacra o trilogie cinematografica, a carei aparitie este asteptata pentru 2010. iata si o tusa de prestigiu: o plansa originala a lui Herge (din albumul Tintin et les cigares du pharaon), s-a vandut anul trecut la licitatie cu 700.000 de euro.
O statura eroica, de stralucirea careia nu s-a atins pana de curand nimeni. Dar, pentru ca exista un dar…
Tintin a locuit, pana la albumul Au pays de l’or noir, la Bruxelles, pe strada Labrador nr. 26, la primul etaj. Ulterior, s-a mutat la castelul Moulinsart, unde a inceput sa coabiteze cu Haddock, capitanul cel ciufut. He, he… Adaugand la aceasta faptul ca micutul reporter-detectiv nu a intretinut niciodata o relatie amicala, amoroasa sau sexuala cu vreo femeie, aria calomniei a inceput sa-si iteasca acordurile toxice. Adevarul e ca aventurile lui Tintin si ale lui Milou au cam ignorat personajele feminine, si au dat dovada de o pudoare iesita din comun (singurele doamne care apar in povesti sunt cantareata Castafiore, o "umflata" cu voce de aur si sotia generalului Alcazar, o matroana la fel de putin atractiva ca si diva mai sus pomenita).
Indestulator pentru un personaj ca Matthew Parris, fost deputat al partidului conservator britanic, in varsta de 60 de ani, scriitor si jurnalist, mare aparator al drepturilor homosexualilor din Albion… In corul omagial prilejuit de cei 80 de ani de existenta ai bravului Tintin, vocea pitigaiata a domnului Parris a rasunat cu stridenta si a clamat a nu stiu cata oara teoria sa potrivit careia personajul lui Herge este homosexual. Pe doua pagini din revista Times, omul isi insira infocat argumentele, incepand cu unul de tot hazul: "Tintin incearca sa faca un black-out total asupra originilor sale familiale, ceea ce reprezinta una dintre marile fantasme ale tinerilor homosexuali". Mai ramanea sa spuna ca, fiind belgian, ii plac copiii…
Raspunsul avocatului de la bara, din Tribunalul bunului simt, dl. Serge Tisseron (in volumul Tintin et le secret d’Herge), psihiatru si tintinofil infocat, este cat se poate de elocvent: "Iata o extrapolare complet neligitima! Sa-l recuperezi pe Tintin pentru tabara homosexualilor ar reprezenta, cumva, o strasnica razbunare pentru un homosexual. Atat doar ca, in aventurile lui Tintin, dimensiunea sexuala este complet absenta. Tintin este o creatura al carei sex nu a fost niciodata definit. Atentie, nu va lasati antrenati intr-o lectura gay a operei lui Herge. Va amintesc din nou, homosexualitatea reprezinta alegerea unei practici sexuale explicite. In Tintin, toate personajele sunt, de fapt, copii." Subscriem si ne cerem, raspicat, dreptul de a vedea pe standurile romanesti si celelalte albume din serie (nu au fost editate, pana in prezent, decat patru). Si asta, cu siguranta, nu pentru a studia orientarea sexuala a personajelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO