Ziarul de Duminică

BOOK.COM/ Mancaruri de altadata

BOOK.COM/ Mancaruri de altadata
16.02.2010, 14:37 347
www.anticariat-unu.ro: una din adresele mele favorite! Atat in spatiulvirtual, cat si in cel fizic, nu mai putin livresc: pe Academiei,la nr. 8, piezis fata de Universitate si, vai, peste drum de unSpring Time.
…Poate locatia nu e chiarintamplatoare. Chiar vis-à-vis de fast-food, Ionut Olteanu sicolegii lui adapostesc, adesea, vechi carti de bucate absolutremarcabile. Aici, m-am intalnit prima oara cu editiile vechi dinBacalbasa ("Dictatura Gastronomica" - ce titlu!), Maria generalDobrescu, Ecaterina doctor S. Comsa, Ecaterina colonel Steriady,Augusta Sarariu, Simona Racovita, Emil Frederic sau MadeleineBrebu. Nici nu va inchipuiti cate comori de savoare se ascund inaceste pagini ingalbenite de vreme sau de degetele un pic unsuroaseale gurmanzilor care aspira spre statutul de gourmet. Chiar lucrezla o compilatie-tezaur in care vor incapea, ca intr-un meniufabulos, tot felul de delicatese cu iz si blazon autohtone. Saenumar doar (cu riscul de a va innebuni de tot): alivenci, arpagicIstanbul, "babe oparite tare bune" (gerontofilia sadic-culinaravine direct de la Kogalniceanu & Negruzzi, care incercasera,personal, aceste senzatii tari), becatine cu trufe, berbec cusardele, Bibesco cu piure de castane, bors cu cuiul usei, bujenitade iepure, buture imparatesc, caramele de caise, carne ametita,carnaciori de raci, chitonag de gutui, clapon umplut, coarda delamaie, costite de porc in prapur, dropie Eracle Marathea, dulceatade patlagele verzi, epigrame de miel, flori de salcam coapte,ghiveci calugaresc, gogosi cu jumari, haragnis-balmus, lapte demigdale, lapte zburat, lostrita gatita domneste, muhalebiu,mustalevria, parjoala negustorului, pelincile Domnului / scutecelelui Hristos, perisoare in vin cu stafide, pesmeti de sacaz,placinta de bojoci de miel, platica lui Odobescu, prepelite in mat,Principele Nicolae (cu migdale si fisticuri!), puiul coanei mari /puiul tatei / puiul gazdei vrednice / pui Sultanica, pui umplut curaci, purcel alandala, rachiu cu indrisaim (asta e de la mareleVlad Musatescu), rinichi de porc cu vin de Made(i)ra, salata decrizanteme, schembea, scordolea, sirop de samanta de pepepenegalben, sufleu de mamaliga, sulisoare, supa cu strudel demaruntaie, salaul gastronomului rafinat, serbet de iasomie / deflori de lamaie / de micsunele / de nufar / de porumb, snitel denuca, sold de cerb, timbala de castane, trahana, uger de purcica,unt negru, vrabii cu sos si mamaliguta, zalatina de toporasi,zulufi. (E drept, inca n-am gasit reteta originala pentru curelusabarbierului / pizdulice de vacuta!)
Va incumetati la o degustare?…Iar de restul, o specialitate Pasarea Colibri:
"Dragostea e osalata
Cu ceva sare inplus.
Ea se ia pefarfurie,

Iar fetele se iau pe sus…"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO