Ziarul de Duminică

Carol al II-lea - Insemnari zilnice

20.05.2003, 00:00 129

Continuam publicarea unor extrase din jurnalul zilnic al regelui Carol al II-lea. De aceasta data vom prezenta cititorilor insemnarile regelui referitoare la decaderea fratelui sau, Nicolae (Nicky), din drepturile de principe mostenitor. Motivul? Casatoria sa cu o femeie de conditie modesta: Ioana (Jeana) Dolete. Ioana Dolete (Doleti), nascuta Dumitrescu in 1907 si decedata in 1963, era fiica unor boiernasi din Tohani (Buzau) si, din acest motiv, Carol o numeste in batjocura Tohanete. Ioana a fost casatorita prima data cu avocatul Radu Saveanu, fiul fruntasului liberal N. N. Saveanu, iar dupa ce a divortat de acesta a trait in concubinaj si apoi s-a casatorit (in 1931) cu principele Nicolae. In decembrie 1931, Tribunalul Ilfov a anulat casatoria, iar principele, fiind obligat sa plece din tara, a ajuns la Paris.
In 1937, principele Nicolae intentiona sa se recasatoreasca cu Ioana, ceea ce a provocat insemnarile lui Carol al II-lea pe care le prezentam mai jos. Dupa Consiliul de Coroana din 1937, Carol al II-lea l-a silit sa renunte la prerogativele princiare si i s-a dat numele Nicolae Brana. Dupa decesul Ioanei (in 1963), in anul 1967 s-a casatorit cu Theresa Figueira de Mello. A murit in iulie 1977.

Vineri, 9 aprilie 1937
Astazi a fost ziua hotaratoare pentru bietul Nicky. In fundul sufletului meu imi pare rau de el, merita o soarta mai buna, bietul baiat. Dar s-a purtat asa de descreierat in timpul din urma, incat, (chiar) chiar daca ar fi dat o renuntare fata de Jeana, tot nu l-as fi putut crede.
Pana la 12 am asteptat raspunsul promis de el, dar n-a sosit, deci si aicea lipsa de a-si tine cuvantul; chiar in clipele astea, asa de grave pentru el, n-a putut sa fie la datorie. L-am vazut pe Al. Manolescu, care aduce vorba ca Nicky e bolnav si de aceea n-a putut sa raspunda. L-am bruftuluit pe Manolescu, care, batandu-se pe piept, face juraminte de credinta si loialitate si ma intreaba daca am incredere in el. Raspund franc, ca am indoieli; alte batai in piept. Imi cere sa-l pun la proba. Ca proba, i-am spus sa se duca la Snagov si sa-l convinga pe Nicky sa declare ca vrea sa se casatoreasca si deci renunta singur la prerogativele sale. Rezultatul este scrisoarea ce urmeaza, care n-am primit-o decat spre seara.



"Resedinta Snagov
9 aprilie 1937
Sire,



Urmator convorbirei avute ieri cu Majestatea Voastra si in urma somatiunei primite de a da in 24 ore un raspuns privitor la intentiunile mele, de refacere a casatoriei anulate in 1931, declar:
tinand seama de sfaturile primite si de greutatile prin care a trecut tara in intervalul de la 1931 si pana astazi, nu am inteles sa revin cu cererea de refacere a casatoriei decat la un moment prielnic, care sa nu stanjeneasca nici prestigiul Dinastiei, nici interesele tarii si de aceea am amanat luarea unei hotarari definitive.
Somat insa de cererea categorica a Majestatii Voastre, de a lua o hotarare, declar:
Nu inteleg a ma abate nici de la legile onoarei, care imi impun tinerea cuvantului dat, si nici de la indemnul sufletului meu, deci anunt categoric Majestatii Voastre ca in intentiunea mea este de a reface casatoria anulata.
Sunt al Majestatii Voastre, cu cel mai profund respect,
Nicolae,
Principe al Romaniei".



Dupa cum se vede, este un raspuns categoric si, in acelasi timp, delatoriu, asa cum procedeaza de atata vreme; incearca sa castige vreme.
Azi de dimineata a fost din nou Inculet la el, sa-l sfatuiasca sa renunte singur; n-a vrut, a raspuns sa se faca cu el ce s-o hotari, dar el nu cere nimic. C'est un cas de conscience trA„?s dur pour moi, j'ai la conviction que tout est inutile, si seulement je pouvais A„a„ctre sA+r que son attitude serait loyale vis-Aa€c-vis de moi, qu'il se contenterait de vivre avec Jeanne tranquillement sans vouloir la produire partout comme sa femme, tout irait trA„?s bien, mais malheureusement c'est le contraire qui se passe.



Dupa cum il prevenisem pe Nicky ieri, hotararea de principiu e luata si ar fi fost bine sa ne dea cinstit o mana de ajutor, ca sa rezolvam cat mai elegant chestiunea; deci, de dupa masa, s-au trimes invitatiunile pentru Consiliul de Coroana, la ora 8. La 7 3/4, vine Tatarescu la mine si hotaram procedura. Scrisorile de azi ale lui Nicky catre mine si una, aproape identica, catre Presedintele Consiliului, am hotarat, din cauza acuzatiei lui de somatiune, sa nu fie citite decat in partea lor finala, in care declara categoric ca nu renunta la casatorie, fiind partea care importa in momentul de fata.
Consiliul se deschide dupa program, fiind prezenti ministrii plini, afara de Irimescu, absent, Iorga, Averescu, Vaida, Goga, Mihalache, Prezan, Argetoianu, Iunian (a venit cu ceva intarziere), Dinu Bratianu, Gr. Filipescu, G. Bratianu. Sunt foarte emotionat si adanc mahnit in sufletul meu. N-as fi voit eu sa fiu acela care sa iau aceste masuri impotriva fratelui meu, caci niciodata nu voi uita atitudinea lui cu ocazia lui 6 iunie, cu toate ca unii declara ca el n-ar fi facut acest gest decat ca sa scape de grija si sa se poata casatori cu Jeana; o fi asa, n-o stiu. In tot cazul, el a intrat in istorie cu gestul de a ma fi ajutat la acea data si asa trebuie sa ramana. Mais revenons Aa€c nos moutons.
Eu deschid sedinta spunand ca regret sa vad imprejurul meu pe acei cari reprezinta organizatiile politice raspunzatoare ale tarii, chemati nu a face o opera constructiva, utila tarii, ci una care-mi mahneste inima de rege si de frate, dar am convingerea ca, dupa expunerea faptelor, voi avea imprejurul meu, in dureroasa hotarare ce e de luat, pe toti factorii cu raspundere in tara. Trec cuvantul lui Tatarescu, care, dupa o scurta introducere, citeste raportul lui catre mine si da unele explicatii suplimentare, care sa clarifice, pentru cei mai multi, istoricul faptelor si de ce am fost impinsi de a lua masuri asa de drastice, ca aplicarea art. 13 din Statut.
Pe urma dau, pe rand, cuvantul fiecarui membru al Consiliului, incep prin acela care la 1931 era presedintele Consiliului, Iorga. Stupefactie generala, el se ridica impotriva masurilor propuse, pe temeiul, foarte lipsit de tact, ca dinastia este mica si ca, daca ceva s-ar intampla lui Mihaita, Tronul ar reveni verilor de la Sigmaringen, si el, in acel caz, ar prefera o republica in Romania. Crede ca ar mai trebui sa se faca un apel, si cand i s-a raspuns ca s-au facut toate demersurile necesare, el crede ca solutia este de a pastra titulatura de principe, dar, totusi, recunoaste ca n-ar putea s-o recunoasca pe Jeana ca principesa. Trebuie, dupa parerea lui, procedat pe etape, intai luat gradele militare s. a. m. d. Il a A©tA© lamentable et pas mA„a„cme l'excuse du bon coeur.
Urmeaza fostul ministru de Interne din 1931, Argetoianu; hotarat si clar respondeaza lui Iorga ca la Consiliul de Ministri din 1931 a fost de o alta parere si nu pricepe astazi schimbarea. Pentru mentinerea spiritului de disciplina in tara, oricat ar fi de dur, el este pentru aplicarea art. 13.
Averescu. A devenit batran si abia acuma, cand i-am dat cuvantul, pare a fi priceput de ce este vorba. Dupa cateva observatii dilatorii, conclude prin a fi de acord cu aplicarea art. 13.
Vaida, bon Papa, vorbeste cu spirit parintesc, ca ce are sa se intample cu bietul copil, povesteste amintirile lui despre Nicky si face, inca o data, apel daca n-ar putea reveni la bune sentimente. Pe urma face o digresiune asupra trebuintei de a i se da posibilitatea de trai (lucru aprobat de toti) si de primejdia de trai in conditiuni rele in strainatate. In concluzie, se raliaza la art. 13.
Mihalache, dupa ce declara ca el nu este jurist si deci subtilitatile legale nu le va discuta, crede ca este interesul tarii si al dinastiei de a aplica art. 13.
Goga, intr-o expunere clara si lapidara, aratand mai ales cum ca, in aceste zile de dezmat, este necesar de a afirma autoritatea si aplicarea legilor, multumeste Regelui ca si-a calcat pe inima si a hotarat aplicarea art. 13.
Iunian, in putine vorbe, se raliaza la propunerea aplicarii art. 13, ca fiind singura legala.
Dinu Bratianu declara, in numele Partidului Liberal, ca este pentru aplicarea art. 13.
Grigore Filipescu, foarte emotionat, citeste o hartie in care, pe aceleasi motive ca Goga, conchide la aplicarea art. 13.
George Bratianu, mai lung si diluat, ar voi sa se ralieze la parerea lui Iorga, dar e speriat de anume legaturi politice si ii e frica de plecarea in strainatate, unde, suparat, ar putea sa faca mult rau. La sfarsit, si el se raliaza la aplicarea art. 13.
Dupa aceste declaratii ai (sic) fiecaruia, incepe o discutie asupra detaliilor, une petite prise de bec Goga-Iorga; foarte trist, ridic sedinta.
La mine chem <pe> Tatarescu, Sasu, Cancicov, Inculet si Iunian, ca jurist, pentru a pune la punct chestiunile juridice, a redacta comunicatul care trebuia publicat desigur in asta noapte. Tout le monde est indignA© de l'atitude de Iorga.
Dans un autre ordre d'idA©es avec Duduia....



Sambata, 10 aprilie
Nu ma simt fericit, intreaga aceasta afacere a lui Nicolae ma turbura rau de tot. Pacat de el, si mai ales pacat ca a cazut pe o femeie ambitioasa, interesata si fara cap. Gandesc ce noroc am avut eu cu Duduia, cu toate suferintele ei, nu m-ar fi impins niciodata cum a fost impins el de Jana. Si totusi, in ea se loveste.



Din volumul Carol al II-lea, Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice, vol. I (1904 - 1939), editia a II-a revizuita, volum coordonat de Marcel Dumitru Ciuca si Narcis Dorin Ion, in pregatire la Editura Curtea Veche.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO