Ziarul de Duminică

Cartea de arta

Cartea de arta

1. Coperta volumului; 2. Pictorita la senectute; 3. Castelul Bran, acuarela, 1929;

03.03.2009, 11:14 253

 

Tudor Octavian
 

Un artist al Casei regale, Ottilia Michail-Otetelesanu

Editura Monitorul oficial
Scriitorul Tudor Octavian isi continua seria „Pictori romani uitati", initiata in 2003, cu acest album despre o pictorita aparte, despre care, din diverse motive, se cunosc foarte putine astazi. Ottilia Michail-Otetelesanu (1885-1974), scolita in muzica si belle arte la Bucuresti, a fost trimisa de Regina Elisabeta cu o bursa de stat la Berllin, apoi tanara artista si-a instalat atelierul la Peles, unde a activat pana in 1916. Expozant activ in primele decenii ale secolului XX, apreciat pe plan national si european, Ottilia Michail-Otetelesanu s-a remarcat in pictura de sevalet, acuarela, arte decorative si in special email. A avut un destin cu totul exceptional, prea putin explorat de istoricii artei. Prietena cu Ion Luca Caragiale, caruia ii executa la Berlin ultimele doua portrete, a fost apreciata si de Nicolae Grigorescu. A fost artist al Casei Regale a Romaniei si apropiata a Reginei Elisabeta si, cateva decenii mai tarziu, consilier artistic al Patriarhiei Romane si intemeietoare a Atelierului de email al Institutului Biblic, pe care l-a condus pana la varsta de 80 de ani. Separata de confratii plasticieni prin conditia de artist al Curtii, pe de o parte, dar si prin specializarea rara a tehnicii emailului, pe de alta parte, marginalizata in anii comunismului, numele pictoritei, cel putin din 1945 pana azi, n-a avut nicio circulatie in lumea artistilor si a cunoscatorilor, existenta si creatia ei desfasurandu-se, practic, intr-un anonimat deplin. Un anonimat nedrept, asa cum a dovedit-o colectia masiva de peste o suta de lucrari, constand in gravuri, desene, tablouri in ulei, acuarele si emailuri, salvate de urmasi de la risipire, impreuna cu documentele de familie – colectie expusa in urma cu cativa ani la Cercul Militar.
Albumul pe care il propune Tudor Octavian reproduce o parte din aceste lucrari si schiteaza povestea unei mari valori pierdute in jocul crud al istoriei. „Ottilia Michail-Otetelesanu – spune scriitorul - a creat o opera in email, pe care ar fi s-o numim unica, desi nu-i vom cunoaste niciodata dimensiunile. Lucrand in regim inchis, controlat de stat cu acribie, fara a sti intotdeauna unde vor ajunge minunatiile iesite din mainile sale, artista a fost profund marcata de sentimentul ca produce in gol."


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO