Ziarul de Duminică

CARTEA DE ARTA/ Cum a ajuns Noul Val victima propriului succes

CARTEA DE ARTA/ Cum a ajuns Noul Val victima propriului succes
26.04.2010, 14:52 31

Michel Marie

Noul Val Francez

O scoalaartistica

Editura IBU Publishing

De ce o noua carte privitoare laacest curent cinematografic despre care s-a scris enorm? Autorul seexplica, din primele randuri: "Noul Val este una dintre miscarilecele mai faimoase din istoria cinematografiei. Lumea se referaneincetat la Noul Val, fie nostalgic, fie polemic. (...) Ipotezanoastra de lucru este urmatoarea: Noul Val Francez este o miscarecoerenta, limitata in timp, a carei aparitie a fost favorizata de oserie de factori ce au aparut simultan la sfarsitul anilor 50, maiexact in 1958-1959. Primele trei capitole ale cartii sunt dedicatedescrierii acestor factori. (...) Lucrarea de fata nu cuprindeanalize detaliate ale anumitor filme, ci se straduieste sa ofere oimagine de ansamblu a Noului Val, prezentand atat punctele forte,cat si slabiciunile acestei miscari." Michel Marie ajunge laconcluzia ca Noul Val a fost una dintre scolile cele mai organizatesi mai coerente din intreaga istorie a cinematografului. Intr-unlimbaj simplu, fara multe sofisticarii si fara abundenta dedetalii, cartea este una dintre cele mai accesibile oricaruicititor dornic sa afle reperele principale ale miscarii si cum aajuns ea victima propriului succes.

Traducere din limba franceza deLaurentiu Dulman. Prefata de Magda Mihailescu. Cartea apare in nouacolectie a editurii, "Arta 007".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO