Ziarul de Duminică

CARTEA DE ARTA/ O autobiografie semnata Simone Signoret

CARTEA DE ARTA/ O autobiografie semnata Simone Signoret
09.03.2010, 15:31 84
Simone Signoret
Nostalgia nu mai e ce-afost
Editura CurteaVeche
Una dintre actritele franceze defilm cele mai admirate in secolul trecut, Simone Signoret (numelede scena al lui Simone Kaminker, n.25 martie1921,Wiesbaden,Germania- d.30 septembrie1985,Autheuil-Authouillet,Normandia,Franta)s-a nascut intr-o familie de evrei, a jucat in zeci de filme si afost laureata a PremiuluiOscar. Multi intelectuali români, care pe atunci vorfi fost studenti, isi amintesc de concertul sustinut de un mareactor si cântaret francez la Sala Floreasca, in februarie 1957.Venise la Bucuresti impreuna cu sotia sa, Simone Signoret. Care, inaceste memorii, scrie: "Nu am vazut România. Am vazut români. Nu petaranii saraci despre care povesteste Panait Istrati. Români dinBucuresti, pe care nu trebuia sa-i provoci prea mult pentru a-iface sa povesteasca cât era de vesel Bucurestiul altadata. Era unmic Paris. Ei, da! Cu Garda de Fier, cu alianta cu Hitler. LaBucuresti, rusii nu erau iubiti, ca si la Varsovia. La Bucuresti nuse luase hotarârea de a deveni socialisti."
"Nu pot jura ca eram absolutsincera afirmand ca nu mai simt nostalgie. Simt, poate, nostalgiedupa amintirile neimpartasite." Cartea a aparut in franceza in 1976si a fost prefatata de Maurice Pons, jurnalist si scriitor de maretinuta. O carte in care apar, pe langa multe nume ale teatrului sifilmului francez, Montand, Hrusciov, Tito, Marilyn, Malraux,Oberney... Ce lume!
Paternitatea acesteiautobiografii a fost contestata de ziarista Anne Gailliard, care,insa, a pierdut procesul.
O carte din care "Ziarul deDuminica" a publicat ample fragmente in urma cu doiani.

Cuvant inainte de Maurice Poons.Traducere din limba franceza de Elena Bulai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO