Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Imperiile se reproduc la nesfarsit

CARTEA DE ISTORIE/ Imperiile se reproduc la nesfarsit
23.02.2010, 15:36 297

Thomas Harrison

Mari imperii ale lumiiantice

Editura Litera

Cartea ofera cititorilor oprezentare accesibila si documentata a primelor mari puteri alelumii, de la Imperiul Hitit si Regatul Nou din Egipt, pana laImperiul Persan Sasanid si de la Imperiul Roman la Imperiul Chinez."De ce ne-ar interesa acum imperiile antice? se intreaba autorul inIntroducere. Istoria lor nu a fost niciodata atat de actuala si nua starnit atata interesul publicului ca in zilele noastre, poate cuexceptia epocii de la sfarsitul secolului XIX si inceputulsecolului XX. Dovada este numarul mare de filme, mai mult sau maiputin reusite, dedicate Imperiilor Roman, Macedonean sau Persan, casi succesul unor expozitii muzeale care ilustreaza aspecte aleaceleiasi perioade. (...) Daca ne vom concentra asupra aspectuluiideologic si a capacitatii imperiilor de a se reproduce lanesfarsit, vom vedea cum diferentele dintre imperiile antice sicele moderne se sterg ca prin farmec. Aceasta relatie complexadintre trecut si prezent, dintre interpretarea moderna si istoriaveche face obiectul Marilor imperii ale lumii antice."

Textul este insotit de 277 deilustratii, cele mai multe color. Thomas Harrison este profesor deistorie antica si arheologie in cadrul Universitatii din Liverpool,dar si seful Catedrei de arheologie, limbi clasice siegiptologie.

Traducere din limba engleza deCarmen Ion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO