Ziarul de Duminică

Cartea de teatru

Cartea de teatru
19.02.2009, 15:55 45

 
 
Amelie Nothomb
 
Combustibilii
Editura Polirom
 
O piesa de teatru care combina reflectia, scriitura maiastra si inventiva. Se petrece pe timp de razboi, intr-un oras asediat, in care Daniel si logodnica sa, Marina, s-au refugiat la profesorul lor de literatura. E iarna, e foarte frig si nu mai au cu ce sa faca focul. In afara de cartile profesorului. Dar se pune intrebarea imposibila: care carte merita sa fie pastrata si care nu?
O carte de o suta de pagini, care se citeste dintr-un foc. Un roman-dialog, cu dialoguri savuroase, cinice, inteligente, in care se vorbeste mult despre literatura. O carte in care se vorbeste despre multe alte carti, o piesa despre conditiile vietii extreme care distrug totul si care aminteste de Huis clos a lui Sartre (una dintre replici spune: L’enfer c’est le froid – infernul e frigul).
Traducere din limba franceza de Maria Zarna.
Amelie Nothomb s-a nascut in 1967 la Kobe, si-a petrecut primii ani de viata in Japonia, China, SUA, Bangladesh, Birmania si Laos. Adolescenta anorexica, a marturisit ca abia la treizeci si patru de ani a reusit sa se accepte „fizic", vindecandu-se printr-o bulimie… a cititului si a scrisului: de peste cincisprezece ani, in fiecare toamna publica un roman, imediat trecut in fruntea listei de bestselleruri. Igiena asasinului (1992, Prix Rene-Fallet si Prix Alain-Fournier), prima ei carte, s-a vandut in sute de mii de exemplare. I-au urmat Sabotaj din iubire (1993), Combustibilii (1994), Catilinarele (1995), Peplum (1996), Atentat (1997), Mercur (1998), Uimire si cutremur (1999, distins cu Marele Premiu pentru roman decernat de Academia Franceza si ecranizat de Alain Corneau), Metafizica tuburilor (2000), Cosmetica dusmanului (2001), Dictionar Robert de nume proprii (2002), Antichrista (2003), Biografia foamei (2004), Acid sulfuric (2005), Jurnalul Randunicii (2006), In necunostinta de cauza (2007, caruia i s-a decernat Prix de Flore). Toate aceste titluri au fost traduse de Editura Polirom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO