Ziarul de Duminică

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.
18.11.2008, 17:01 23

Umberto Eco

Memoria vegetala si alte scrieri de bibliofilie
Editura RAO
Autorul trece in revista cateva opere, povesteste anecdote, traseaza un criteriu de valoare, cu alte cuvinte ne duce in lumea magica a bibliofiliei. Un volum de reflectii despre lumea cartilor, despre memorie si bucuria lecturii. Eco face un elogiu al cartilor, al lui "biblos" si al lui "liber", nascute inaintea tiparului sub forma sulurilor de hartie, si a caror etimologie trimite la scoarta de copac, la acea memorie vegetala nascuta mai intai cu scriitura, apoi cu papirusurile si hartia de carte. Traducere din limba italiana de Anamaria Gebaila.
 
Amos Oz
Poveste despre dragoste si intuneric
Editura Humanitas fiction
O carte care a primit zece distinctii literare, printre care Premiul Goethe si Premiul France Culture si a fost tradusa in peste douazeci si cinci de limbi. Va fi ecranizata in 2009. In Israelul de la jumatatea secolului XX, micul Amos isi traieste anii copilariei in mijlocul cartilor, inconjurat de membrii familiei sale, carturari autentici, care ii insufla dorinta de cunoasere. Inzestrat cu o imaginatie debordanta, autoclaustrandu-se intr-o fictiva cetate a cartilor, copilul transfigureaza intamplarile istoriei al carei martor implicat este, transformand realitatea intr-o poveste personala.
 
Dieter Schlesak
Capesius, farmacistul de la Auschwitz
Editura Polirom
Romanul este al doilea volum al trilogiei transilvane care mai cuprinde Zile acasa si arta disparitiei si Ultima intoarcere acasa. A starnit reactii intense inca din momentul lansarii, in cadrul Targului de carte de la Frankfurt din 2006. Cartea este un montaj de documente, interviuri, inregistrari ale unor martori oculari, fragmente de memorii si comentarii, prin intermediul carora se contureaza figura sighisoreanului Viktor Capesius, care a functionat, din 1943 pana la sfarsitul razboiului, ca farmacist in lagarul de concentrare de la Auschwitz, unde nu a ezitat sa trimita la moarte mii de oameni. Traducere din limba germana si note de Cosmin Dragoste.
 
Linda Grant
Rochia cea noua
Editura Leda
Actiunea romanului se petrece in Londra anilor '70. Intr-un bloc de caramida rosie dintr-un cartier londonez, Vivien, o tanara sensibila si studioasa, creste izolata atat de trecut, cat si de prezent, intr-o familie de refugiati. Insa viata ii este bulversata de aparitia unui unchi fermecator, intr-un costum de mohair, cu un ceas cu diamante la mana si la bratul unei negrese imbracate intr-o haina din imitatie de piele de leopard. De ce este unchiul S‡ndor intampinat cu atata raceala in casa parintilor ei? Vivien isi doreste sa afle. Romanul a fost finalist la Man Booker Prize for Fiction 2008. Traducere de Alexandra Musat.
 
Stephen King
Misery
Editura Nemira
Este unul dintre cele mai bune romane horror si printre cele mai bune scrise de King. Eroul este autorul unei serii de succes avand-o protagonista pe Misery Chastain. In urma unui accident de automobil, el este salvat de o fosta infirmiera si fanatica admiratoare a personajului sau, care e indignata ca favorita sa a murit in ultimul roman, si ca atare il obliga pe autor, sechestrandu-l, chinuindu-l si amenintandu-l cu moartea, sa scrie o noua carte, numai pentru ea, in care sa o reinvie pe Misery. Sfarsitul cartii va fi si sfarsitul unuia dintre cei doi. Traducere din limba engleza de Dana Darca. Editia a III-a revizuita.
 
Vasile Proca
Variatiunile Goldberg
Editura Princeps Edit
Un volum de poeme elegant grafic si surprinzator prin prospetimea si densitatea intelectuala a versurilor. Sub titlul cu rezonante de mare muzica, poetul isi inscrie variatiunile si asociatiile lirice intr-un cadru reflexiv apreciabil. La finalul fiecarui poem, cititorului ii raman eufoniile, dar si semnificatiile de adancime: "...stiu ca vor pricepe si tomberoanele/ vazandu-mi starea speciala:/ cu aburul meu plictisit/ desenandu-le o parere de viata// ...exista un singur fel/ de a numi gestul orbului/ care de obicei duce de mana Dumnezeul/ peste podul din Catanga:/ acolo boala primaverii si boala omului/ se numesc duminica" (Tara mea).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO