Ziarul de Duminică

Cea mai mare fraudă de pe Wall Street/ de Stelian Ţurlea

Cea mai mare fraudă de pe Wall Street/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

04.11.2010, 23:40 88

În 2007, după ce a izbucnit criza economică, s-a descoperit căBernard (Bernie) Lawrence Madoff, un cunoscut om de finanţeamerican, broker şi director la Nasdaq New York, care crease în1960 celebra Bernard L. Madoff Investment Securities LLC de pe WallStreet, firmă de brokeri, investiţii şi consiliere financiară cumare greutate, delapidase într-o carieră de 48 de ani suma de 65 demiliarde de dolari, devenind cel mai mare escroc de bursă dinistorie. La 11 decembrie 2008, Madoff a fost arestat. În anulurmător, când avea 71 de ani, a fost judecat, găsit vinovat în 11capete de acuzare şi condamnat la o pedeapsă de 150 de ani deînchisoare. Bernard (Bernie) Lawrence Madoff număra printreclienţii săi bănci, universităţi şi alte instituţii şi organizaţii.Pe toţi îi escrocase.


Lucrurile ar fi rămas la stadiul de ştire - cumplită, dar tot ştire-, de articole de ziar şi de comentarii negre pe Wall Street, dacăîn anul condamnării lui Madoff, la câteva luni după proces, n-ar fiapărut cartea pe care o prezentăm acum în traducerea românească -Sheryl Weinstein, "Secretele lui Maddoff" *). Este scrisă de odistinsă doamnă de 60 de ani, o femeie de afaceri de excepţie,deşteaptă şi influentă, care a început o relaţie intimă cu Maddofîn 1988 şi, după 20 de ani, a descoperit că a pierdut totul.
În 1988, Sheryl Weinstein era directoarea financiară a uneia dintrecele mai puternice organizaţii caritabile din SUA: Hadassah(organizaţia femeilor sioniste din America). Avansurile pe careputernicul mogul de pe Wall Street a început să i le facă ausurprins-o pe Sheryl într-o etapă vulnerabilă a vieţii personale,într-un moment de răscruce al căsniciei. În următorii cinci ani,s-au succedat întâlniri de afaceri, prânzuri, cine intime şi, în1993, femeia i-a cedat celui care îi spunea, parcă în glumă, "Nutrebuie să ai încredere în mine".
Cartea e povestea acestei femei care a fost alături de Madoff înanii de glorie şi s-a trezit înşelată atunci când escrocheriaacestuia a fost demascată. Furia şi ura răzbat la tot pasul: "Voiîncerca să vă explic natura acestei bestii pe care eu o numescMadoff. El se preumblă printre noi, se îmbracă la fel ca noi, stăla masă şi mănâncă, şi bea, şi vorbeşte, dar sub această faţadă seascunde cu adevărat o fiară. El este o fiară care a înghiţit, casă-şi satisfacă poftele, mijloacele de trai, economiile, vieţile,speranţele, visurile şi planurile de viitor ale altor oameni,într-un dispreţ total. El s-a hrănit cu noi ca să-şi satisfacădorinţele. Este un distrugător al egalităţii de şanse."
Cum a fost posibilă aparţia lui Madoff? Cum a fost, mai ales,posibil ca el să acţioneze în felul acesta atâta vreme fără să fieprins? Cum şi de ce a acţionat în acest fel Madoff? La această dinurmă întrebare răspunde mai ales autoarea: "Nu-şi putea recunoaşteeşecul în faţa celorlalţi, aşa că a preferat să fure mai departe dela ei. Eu cred că, atunci când se va face cunoscut întreg adevărul,va ieşi la iveală faptul că înşelătoria a durat mult mai mult, întimp, decât a admis el. Lipsa respectului de sine şi nevoia lui, înconsecinţă, de a-şi păstra imaginea exterioară a unui om de succesau cântărit mai mult decât orice alte consecinţe morale. Va rămâneîn seama psihologilor şi a psihiatrilor să-l definească pe Madoffîn termeni mai exacţi sau profesionali, indiferent dacă îl vor numisociopat sau vor folosi o altă denumire."
De ce a decis doamna Weinstein să povestească totul? Nu se sfieştes-o spună : "Ieşind din sala de judecată, am simţit cum îmi recapătmândria. Eu sunt o persoană foarte discretă cu propria-mi viaţă,dar aveam o poveste de spus." Fireşte, doamna s-a decis să-şiredreseze bugetul, iar suma obţinută din drepturile de autor aacoperit frauda săvârşită de fostul amant.
O teribilă lecţie de viaţă, care se poate repeta oricând, oriunde,chiar dacă nu la asemenea proporţii.

*) Sheryl Weinstein - "Secretele lui Maddof. Dragoste, bani, eu& Bernie". Editura Pandora M, colecţia Reality Shock. Traducerede Smaranda Nistor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO