Ziarul de Duminică

Cel mai popular blog

04.11.2008, 16:45 49

Fatidic, in cele din urma, blogosfera a fost infestata cu idioti. Cele mai populare bloguri din Romania si din lume sunt insa bloguri culturale. Aparent, un mister.

In zorii epocii web 2.0, in noiembrie 2002, Dave Sifry, un talentat antreprenor american din industria online, a prevazut avantul pe care avea sa-l ia jurnalismul cetatenesc si a avut ideea de a crea un portal in care sa incorporeze un motor de cautare si indexare special creat pentru bloguri. Astfel a aparut Technorati, un acronim format din "technological" si "literati". La acea vreme, Sifry era un frumos visator - afaceristul (avand in cap si universul literar din San Francisco, cu care avea numeroase tangente) miza candid pe faptul ca blogurile vor fi unelte folosite eminamente de catre persoane care scriu bine, adica de intelectuali. Evident, lucrurile nu au stat deloc asa; de altfel, daca ne raportam strict la momentul prezent, lucrurile stau intocmai pe dos. Blogurile sunt webjurnale accesibile pentru toata lumea - ceea ce, in fond, este foarte bine. Pe de alta parte, in Romania cel putin, blogosfera de succes este un borhot dominat, cu mici exceptii, de indivizi mojici, rapaci si meschini, care scriu prost si foarte prost, expunand opinii sexiste, xenofobe si extremiste. Asta este insa alta poveste. Una trista.
Ceea ce e cu adevarat uimitor pentru Romania este ca in toate topurile online, pe o pozitie fruntasa, daca nu chiar pe primul loc, se afla www.bookblog.ro un blog despre carti si lectura. Aceasta tendinta nu este insa singulara pentru tara noastra. Conform Technorati, care supune blogurile la doua masuratori, una care se ocupa de autoritate, iar alta de popularitate, cel mai citit blog din lume este www.boingboing.net, un blog, de asemenea, cultural. Boing Boing are o poveste destul de veche. A inceput in 1988, sub forma unui almanah bianual underground pentru baietii inteligenti si white collars din mediul universitar american. Cei doi jurnalisti care au infiintat revista, Mark Frauenfelder si Carla Sinclair, au strans in jurul lor un grup elitist de editori valorosi - scriitori, critici de arta, graficieni, oameni de stiinta si informaticieni care au pus serios umarul la nasterea si dezvoltarea culturii cyberpunk in State si aiurea. In 1995 revista, care aborda un spectru tematic destul de larg (literatura, tehnologie, futurism, gadgeturi, politica) se transforma in website, iar 5 ani mai tarziu, in blogul colectiv care este si astazi. In prezent, Frauenfelder este "acompaniat" de 2 scriitori, Cory Doctorow si David Pescovitz, si de catre o techjurnalista, Xeni Jardin. Toti patru, nonconformisti, acizi si critici, au colaborari lunare cu cea mai mare revista de tehnologie din lume, Wired.
Cum au ajuns blogul lor si BookBlog sa fie no. 1 in numeroase topuri si sa ia un puhoi de premii la mai toate concursurile de profil? Cum spuneam si in deschiderea articolului - asta este aparent un mister. Tine de perseverenta, seriozitatea si profesionismul cu care bloggerii si-au facut treaba. De ce au ajuns acolo insa nu ar trebui sa mai mire pe nimeni. Pur si simplu, sunt cei mai buni. Si indiferent de cat de rasturnata cu fundul in sus este lumea in care traim, macar avem inca inteligenta de a separa valoarea de impostura. Chit ca o facem in spatii inguste si, de obicei, necomerciale.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO