Ziarul de Duminică

Colaje de Joschen Fischer. GALERIE FOTO

Colaje de Joschen Fischer/ de Ziarul de duminică

Colaje de Joschen Fischer GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

25.05.2012, 00:01 62

La Galeria Triade din Timişoara s-a deschis la sfârşitul săptămânii trecute expoziţia "Joschen Fischer. Cele mai mici lucrări. Colaj. Obiect." Colecţia de mărunte (ca dimensiuni) juxtapuneri plastice va putea fi vizitată până la 30 mai.

Expoziţia reuneşte un număr de colaje obiectuale realizate de artist în ultimul an. Perspectiva pe care o abordează sculptorul alunecă între poetic, enigmatic, ironic şi subversiv. Referinţele culturale prezente subtextual, precum şi utilizarea tehnicilor ready-made-ului fac apel la diferitele stiluri ale modernismului - Dada, suprarealism, obiectualismul anilor 70. Punctul de vedere este, însă, întotdeauna foarte subiectiv şi critic. În ciuda faptului că tehnicile folosite "datează", obiectele sculptorului şochează prin elanul imaginativ şi prin insolitul asocierilor.

Proiectul a mai fost dezvoltat şi în alte spaţii. Într-o mare piaţă publică din Montevideo (plaza Cagancha), expoziţia s-a numit "Sudario della calle". Acolo, artistul a confecţionat la faţa locului obiecte pe care, ulterior, le-a dăruit trecătorilor.

Artistul este profesor de sculptură la Universitatea Johann Wolfgang Goethe-Institutul de Padagogie Artistică din Frankfurt pe Main, Germania. În această calitate are colaborări cu mai multe universităţi europene, între care şi Facultatea de Arte din Timişoara.

În cadrul evenimentului "Noaptea albă a galeriilor", vernisajul expoziţiei timişorene s-a prelungit i cu o serie de manifestări, precum: film, proiecţii video, experiment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO