Ziarul de Duminică

COLECTII/ Mica biblioteca de psihologie

COLECTII/ Mica biblioteca de psihologie
28.04.2010, 15:38 59
O foarte interesanta si mai ales utila colectie a lansatEditura Univers Enciclopedic - Mica biblioteca de psihologie. Auaparut Theodule Ribot -"Memoria si patologia ei", Karen Horney -"Conflictele noastre interioare. O teorie constructiva asupranevrozei" si Alfred Adler - "Sensul vietii". Sunt carti dereferinta in domeniu, publicate cu multe decenii in urma, chiaracum mai bine de un secol, dar care isi pastreaza interesul si azi.Toate trei sunt prezentate cititorilor nostri, indeosebi studentimedicinisti sau specialisti, de neobositul dr. Leonard Gavriliu. Oobservatie pentru redactorii editurii: poate la viitoarele volumevor avea grija sa adauge macar un paragraf, daca nu o jumatate defila, cu activitatea autorilor respectivi, personalitati in generalfoarte importante, dar inca necunoscute cititorului care nu eavizat cu problemele psihologiei.
Theodule Ribot - "Memoria si patologia ei".Traducere, eseu introductiv si note de dr. Leonard Gavriliu: "Inlipsa memoriei, viata psihica s-ar pulveriza intr-o serie demomente izolate, traite strict in prezent (deci de fapt netraite!),fara raport cu trecutul, si nici cu clipa imediat urmatoare.Memoria este aceea care ne da sentimentul continuitatii, fiind uninstrument strategic al dezvoltarii si adaptarii. Cu cat in memorianoastra se depoziteaza un trecut mai bogat si mai variat, cu atatperceperea si priceperea prezentului sunt mai ample si maiprofunde, iar previziunea elementelor viitoare, planificarea sidirijarea in cunostinta de cauza a conduitei, in vederea atingeriiscopurilor fixate, devin tot mai exacte si mai adecvate." Autorulprecizeza intr-un cuvant-inainte ca si-a propus sa realizeze inaceasta lucrare o monografie psihologica a maladiilor memoriei sisa traga niste concluzii. Cartea a aparut in 1881, dar este incautila si azi.

Karen Horney - "Conflictele noastre interioare. O teorieconstructiva asupra nevrozei". Traducere, avanprefata sinote de dr. Leonard Gavriliu. Psihanalista Karen Horney (1885-1952)a recunoscut ca ii datoreaza mult lui Freud, dar a reusit sadeschida noi perspective practicii curative. "Desi tratamentulnevrozelor grave sta in mainile expertilor, eu inca mai cred ca, cupretul unui efort asiduu, ne putem angaja noi insine pe lunga calea eliberarii de propriile noastre conflicte." Cartea aceasta, din1945, este consacrata progreselor psihanalizei la acea data.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO