Ziarul de Duminică

COLECTII / Mistere politiste

COLECTII / Mistere politiste
04.03.2009, 22:21 96

 

 
Intre marele numar de romane traduse de Editura RAO, se remarca cateva din colectia thriller. Sunt carti in general voluminoase, frumos tiparite, cartonate, aparute in conditii grafice deosebite, care s-au bucurat de atentie pe multe meridiane, traduse si vandute in milioane de exemplare in intreaga lume. Sunt carti care pot fi gasite nu numai in librarii, ci in toate supermarketurile, in gari si aeroporturi si care pot fi cumparate pentru petrecerea timpului intr-o calatorie mai lunga ori mai scurta. Din pacate, cine apuca sa le citeasca in timpul unei calatorii (greu de presupus, data fiind marimea lor), se poate desparti de ele fara mari regrete. Cartile sunt de apreciat in genul lor, mai toate realizate dupa o reteta, dar n-au cine stie ce valoare literara. In general au o intriga politista sau apartin genului numit mystery, fie el istoric, fie religios. Iata cateva dintre ultimele aparitii. Sunt carti despre care vom furniza doar informatii fugare, caci subiectul politistelor sau al cartilor de mistere nu se dezvaluie.
Gordon Dahlquist – Devoratorii de vise. Gordon Dahlquist este un regizor de filme experimentale si piese de teatru din California, iar cartea aceasta e primul sau roman, ale carui drepturi de publicare au fost vandute in peste 30 de tari. Celeste Temple primeste o scrisoare de la Roger Bascombe care o informeaza ca pune capat logodnei lor, fara vreo o explicatie. Intrigata, domnisoara vrea sa afle de ce a fost parasita, il urmareste pe iubitul ei si descopera o lume despre care n-avea nici o idee, un labirint de ritualuri stranii, depravati, nebuni al caror scop este sa captureze visele oamenilor folosind cartile de sticla, pentru a le putea controla constiinta. Ca in orice roman politist, crima nu intarzie. Traducere din engleza de Petru Iamandi.
Claus Cornelius Fischer – Si ne iarta noua greselile noastre. Primul caz al comisarului van Leeuwen. Claus Cornelius Fischer traieste la Munchen, a scris scenarii pentru filme de cinema si de televiziune, iar cartea de fata este primul sau roman politist. Comisarul Bruno van Leeuwen, apasat de o boala grava a sotiei sale, e implicat in solutionarea a doua crime petrecute la Amsterdam si le descopera uimitoare radacini comune. Traducere din limba germana de Luise Popescu.
Douglas Preston, Lincoln Child – Vitrina de curiozitati. Este volumul al treilea din seria Pendergast, creata de cei doi americani, serie care s-a bucurat de un enorm succes in toata lumea. Aloysius Pendergast, agent special FBI, calatoreste mult, pentru a investiga doar cazuri care ii sunt pe plac, anume cele privind ucigasi in serie. In primul volum (Relicva), actiunea se desfasura in jungla Amazonului si la Muzeul de Istorie Naturala din New York, bantuit de o prezenta stranie. Subiectul continua in volumul al doilea – Relicvariu. In volumul de fata, actiunea se petrece tot la si in jurul Muzeul de Istorie Naturala. Dupa ce se descopera o camera mortuara in plin centrul Manhattanului, cercetarile dezvaluie faptul ca un criminal in serie actiona la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar cand stirea apare in ziare, izbucneste o serie de omoruri identice. Romanele precedente au aparut tot la RAO. Traducere din limba engleza de Laura Berteanu.
Jason Goodwin – Coloana serpuita. Jason Goodwin a studiat istoria bizantina la Cambridge si a fost fascinat de Istanbul, drept care il descrie nu numai in cartile sale istorice, ci si in romanele sale. Primul din seria de romane scrise de Goodwin este Copacul ienicerului, aparut in 2006, cel de fata este al doilea din serie si este socotit un bun exemplu de mystery istoric. Actiunea se petrece la inceputul secolului al XIX-lea, cand un arheolog francez este asasinat la Istanbul, iar eunucul Yashim, acuzat de crima, se straduieste sa-si demonstreze nevinovatia. Traducere din limba engleza de Gabriela Burcea.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO