Ziarul de Duminică

Conferinţe despre literatură/ de Ziarul de duminică

Conferinţe despre literatură/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

20.06.2013, 23:57 110

Sâmbătă 15 iunie şi luni 17 iunie, britanicul Dr Mike Phillips a conferenţiat la Sibiu şi Iaşi pe două teme de strictă actualitate. Prima dintre conferinţele speciale, intitulată „Literatura şi forumul transcultural în Europa”, a avut loc la Sibiu, în cadrul celei de a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de teatru. A doua, „Cum dezvoltăm naraţiuni pentru copii şi tineri pe teme din viaţa contemporană”, a avut loc la Iaşi în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei, eveniment găzduit de scriitorul Liviu Antonesei, preşedintele Festivalului de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi.

Cine este conferenţiarul? Dr Mike Phillips OBE este un autor britanic, cunoscut în special pentru romanele sale: „Blood Rights” („Dreptul sângelui”, 1989), carte adaptată de BBC pentru televiziune, „The Late Candidate” („Ultimul candidat”, 1990), volum care a câştigat premiul Silver Dagger (Pumnalul de argint), decernat de Asociaţia Britanică a Scriitorilor de Romane Poliţiste, „Point of Darkness” („La limita întunericului”, 1994), „An Image to Die For” („O imagine pentru care merită să mori”, 1995), „The Dancing Face” („Faţa care dansează”, 1998), „A Shadow of Myself” („O umbră a mea”, 2000) ş.a. Este, de asemenea, autor de eseistică, de librete de operă şi scenarii de film. A primit Premiul Arts Foundation în 1996 pentru contribuţia sa în domeniul literaturii poliţiste. De asemenea, a primit distincţia Ordinul Imperiului Britanic (OBE) în 2006 pentru activitatea sa în domeniul mass-media. Este Membru Societar de Onoare al Colegiului Goldsmiths din Londra, a primit titlul de Doctor din partea Universităţii Middlesex şi este Membru Societar al Societăţii Regale pentru Literatură. A fost membru al consiliului director al organizaţiei caritabile National Heritage Memorial Fund (Fondul memorial pentru patrimoniul naţional), curator în cadrul galeriilor de artă Tate Britain, lector universitar în domeniul media la Universitatea Westminster, jurnalist de radio în cadrul BBC, precum şi consilier artistic pentru diferite organizaţii europene. Este director al Profusion International Creative Consultancy şi editorul unei serii de literatură poliţistă din Europa de Est pentru Editura Profusion.


Literatura şi forumul transcultural în Europa


Genurile aşa-zis populare au fost întotdeauna o strategie eficace pentru a descrie şi disemina idei, teme conflictuale şi preocupări în orice societate. Literatura de tip thriller este legată de apariţia şi dezvoltarea infrastructurii de tip industrial, genul poliţist descriind pericolele şi greutăţile vieţii urbane nou create. În mod similar, literatura ştiinţifico-fantastică vorbea despre explorarea spaţiului, energia nucleară sau computere şi informatică, chiar în timp ce acestea se dezvoltau. Într-un anumit sens, literatura acestor perioade şi evenimente a devenit un mod de comunicare nemainîntâlnit. Clasicii literaturii de tip poliţist şi-au atras cititorii într-o lume aparte, imaginară, în care erau totuşi descrise şi analizate evenimente din viaţa lor de zi cu zi. La fel ca în cazul celorlalte genuri literare populare „pentru masele largi”, nu este nevoie să ai cunoştinţe de specialitate sau să fi beneficiat de ani de studiu pentru a înţelege despre ce este vorba. Firul naraţiunii te conduce exact acolo unde este nevoie. Crearea şi redefinirea genului literaturii thriller este un fenomen care merge mână-n mână cu schimbarea socială. Conceptul european a fost întotdeauna ameninţat, dar a reuşit în acelaşi timp să-şi ţină promisiunea creării de noi asocieri şi, totodată, de noi modalităţi de a le pune în practică. Literatura poliţistă este una dintre puţinele strategii prin care aceste noi dezbateri pot fi descrise în mod atractiv şi pe înţelesul tuturor.

Cum dezvoltăm naraţiuni pentru copii şi tineri pe teme din viaţa contemporană


În mod tradiţional, scrierile pentru copii şi tineri au fost dominate de relatarea de mituri şi legende. În ultima vreme, specialiştii din domeniul educaţiei au încercat să introducă în cadrul ficţiunii pentru copii istoria mai recentă şi dezbateri despre societate. Însă acest lucru are consecinţe şi asupra modului în care povestirea ia formă. Care sunt firele narative cele mai potrivite pentru poveştile contemporane destinate tinerilor şi cum le putem descoperi?