Ziarul de Duminică

Confesiuni şi destine/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

03.10.2014, 00:17 58

Între mulţimea de titluri apărute în coelcţia „Eseuri şi confesiuni” a Editurii Polirom se află câteva care descriu povestea unor familii dintre cele mai diferite. Sunt cărţi de memorialistică dintre cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă şi merită prezentări speciale.

 

Michael Ignatieff – Albumul rusesc. Povestea unei familii aristocratice

Traducere de Ioana Aneci.

Michael Ignatieff s-a născut la Toronto in 1947. Fost profesor de istorie la University of British Columbia şi cercetător la King’s College, Cambridge, este un scriitor şi un crainic foarte apreciat şi locuieste în Londra. A scris biografii, romane şi studii istorice. Biografia familiei lui, Albumul rusesc, a fost distinsă cu The Governor General’s Award (1987), iar Blood and Belonging: Journeys into the New Nationalism a obţinut Gordon Montador Award pentru cea mai bună carte canadiană de studii sociale şi Lionel Gelber Prize pentru cea mai bună carte din domeniul relaţiilor internaţionale.

Michael Ignatieff ne poartă înapoi în timp de-a lungul a cinci generaţii ale unei familii ruse, până în 1815. După ce a citit jurnale ale rudelor sale, a privit îndelung fotografii dintr-un vechi album şi a ascultat poveşti transmise din tată în fiu, el ajunge să descifreze semnificaţia pe care o au amintirile şi istoriile familiei sale de emigranţi ruşi cu sânge albastru. Oprindu-se mai ales asupra poveştii bunicilor lui, contele Pavel Ignatiev şi prinţesa Nataşa Mescerskaia, autorul reconstituie pas cu pas viaţa lor, într-o călătorie care porneşte de la strălucitoarea curte a ţarului Aleksandr al III-lea şi trece prin tăvălugul revoluţiei, al războiului civil şi al exilului. Albumul rusesc a fost distins cu Heinemann Prize al British Royal Society of Literature în 1988 şi a fost tradus în numeroase limbi.

 

Irfan Orga Portretul unei familii turceşti. O poveste din Istanbulul de altădată

Traducere de Marius-Adrian Hazaparu.

Irfan Orga (1908-1970) s-a născut într-o fami­lie turcă înstărită, care însă a fost ruinată de Primul Război Mondial. A intrat în Forţele Aeriene Turce, dar a fost silit să emigreze din cauza unei legi care le interzicea membrilor armatei să se căsătorească cu cetăţene străine. Stabilit în Anglia, şi-a câştigat o anumită celebritate literară după publicarea Portretului unei familii turceşti şi a unui al doilea volum, The Caravan Moves On, în anii ’50.

În 1914, Irfan Orga este un băieţel de şase ani fericit. Locuieşte împreună cu părinţii şi bunica lui într-o casă mare, plină de servitori, care păstrează parfumul Istanbulului fin de siecle. Tatăl său a preluat prospera afacere cu covoare a înaintaşilor, mama are grijă de copii, iar bunica îi amuză pe toţi cu excentricităţile sale. Totul se schimbă însă când Turcia intră în război. Tatăl este obligat să se înroleze în armată şi moare pe front, iar familia odinioară înstărită se confruntă cu lipsurile şi dezastrul financiar. În paralel cu istoria mică a familiei se desfăşoară istoria mare a Turciei, cu dezintegrarea imperiului şi instaurarea republicii. În 1942, Irfan Orga ajunge în Marea Britanie, unde scrie această poveste fermecătoare despre viaţa de zi cu zi din vechiul Istanbul şi despre supravieţuirea familiei sale.

 

Edmund de Waal – Iepurele cu ochi de chihlimbar. O misterioasă moştenire de familie

Traducere de Ioana Aneci.

Edmund de Waal este profesor de ceramică la University of Westminster. Lucrările lui sunt expuse în muzee din întreaga lume, inclusiv Victoria and Albert Museum din Londra şi Tate Britain. Locuieşte la Londra împreună cu familia. Cartea de faţă, bestseller Sunday Times, a fost inclusă de revista The Economist în lista celor mai bune cărţi ale anului 2010 şi distinsă cu Costa Book Award şi Galaxy National Book Award.

Descendent al familiei Ephrussi ce făcea parte din marea burghezie europeană, Edmund de Waal moşteneşte o colecţie de 264 de netsuke, sculpturi japoneze din fildeş sau din lemn, nu mai mari decât o cutie de chibrituri. Gândul că au trecut prin atâtea mâini îl determină pe de Waal să reconstituie trecutul, „împletirea senzuală şi sinuoasă între lucruri şi amintiri”. Aşa începe această rememorare, pasionantă ca o poveste poliţistă, în care autorul dezgroapă pas cu pas istoria familiei sale de-a lungul a cinci generaţii. O aventură care ne poartă într-o călătorie în jurul lumii, de la Odessa în Japonia şi apoi în capitalele Europei, pe urmele unor personalităţi remarcabile, ca Charles Ephrussi, care a servit drept model pentru Swann al lui Proust, sau Elisabeth Ephrussi, prietena lui Rainer Maria Rilke. O capodoperă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO