Ziarul de Duminică

Culise de editor

Culise de editor
11.02.2009, 15:46 30

 

 
 

Daruri pentru femei

Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale Ziarului de Duminica destinate cartilor, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze asa incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La Cartea de literatura sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica Avanpremiera. In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita si, in masura in care exista, sa ne dezvaluie avatarurile prin care a trecut editorul.
 
 

 

 

La Editura RAO va aparea Cenusa unei iubirii, de Anne Fine. Traducere de Alina Toderica


Cenusa unei iubiri va fi, alaturi de alte doua noi titluri din colectia Pentru tine, cadoul Editurii RAO pentru toate femeile in luna martie 2009. Prin cartile din aceasta colectie, RAO invita publicul sa retraiasca placerea primei carti in care s-a regasit si dupa care n-a ramas la fel.
Tilly si Geoffrey se intalnesc intamplator pe plaja, apoi se revad dupa cativa ani la o petrecere. Dupa un divort elegant, Tilly se indragosteste de Geoffrey, coplesita de atentia pe care acesta i-o acorda si de felul cum o rasfata. La randul sau, Geoffrey este divortat de ani buni, insa are nu numai o fosta sotie plina de resentimente, ci si doi copii, care apar pe neasteptate in viata linistita si comoda a lui Tilly. Desi aceasta isi ia in serios rolul de mama vitrega, Geoffrey nu pierde nici o ocazie sa-i sugereze ca intentioneaza sa o tina departe de familia sa. In scurt timp, Tilly realizeaza ca atat partenerul sau tandru si atent, cat si manipulatoarea lui fosta sotie considera ca se pot folosi de ea dupa bunul lor plac (sa aiba grija de copii si, ori de cate ori e cazul, sa contribuie la bunastarea familiei), insa refuza constant sa o implice in deciziile importante care se iau intr-o familie, fie ea si destramata.
Editura prezinta cartea drept una despre problemele relatiilor de iubire contemporane, scrisa intr-un stil concis, care merge drept la tinta, un roman amuzant si dramatic in acelasi timp, care dezvaluie raspunsuri pentru diversele situatii cu care ne confruntam zi de zi.
Anne Fine este o scriitoare celebra, cu mai mult de 40 de carti la activ, publicate pana acum in peste 25 de limbi si apreciate atat de public, cat si de critica. Autoarea are doua fete si traieste in County Durham.
Cenusa unei iubiri este cel de-al saselea roman pentru adulti scris de Anne Fine. Primul sau roman, The Killjoy, a fost foarte apreciat de critica. Fine este si o foarte apreciata autoare de carti pentru copii, distinsa cu numeroase premii literare. O adaptare a romanului sau Google-Eyes a aparut pe canalul de televiziune BBC, iar Twentieth-Century Fox a ecranizat Madame Doubtfire sub titlul Doamna Doubtfire, taticul nostru trasnit, cu Robin Williams in rolul principal.
La Editura Trei urmeaza sa apara Lizoanca la 11 ani, roman de Doina Rust
 
„Am citit intr-un ziar un titlu stupefiant: O prostituata de 11 ani a umplut un sat intreg de sifilis. Apoi am vazut ca stirea aparea in aproape toata presa scrisa, cu aceeasi precizare ca o fetita, care avea parinti si conditii medii de trai, era considerata responsabila pentru toate cazurile de sifilis din satul ei. Tonul ziarelor, acuzatiile unanime si repetarea titlului de la un ziar la altul m-au facut sa investighez situatia si sa scriu acest roman.
In Romania sunt mediatizate anual cam 200 de cazuri de copii maltratati. In afara de acestea, exista numeroase altele necunoscute. Romanul Lizoanca se bazeaza pe aceasta situatia de fapt.
Personajul titular, Lizoanca, este o fetita de 11 ani revoltata pe felul in care o trateaza parintii. Ea se refugiaza in marginea satului, impreuna cu alti trei copii, unde incepe sa duca o viata libertina, care presupune de fapt complicitatea maturilor. La un moment dat se constata ca fetita are sifilis, iar opinia publica o trateaza ca pe un pericol social. In acelasi timp se petrec o suma de evenimente care au in prim-plan copii abuzati si pe care societatea le ignora. Pe acest fond, cateva dintre personajele implicate in viata Lizoancai isi amintesc experiente petrecute pe vremea cand si ele aveau 11 ani, varsta care se tabuizeaza de-a lungul romanului, devenind un prag greu de trecut. Dincolo de aceasta varsta incepe viata de adult." (Doina Rusti)
 

 

 

Dar de Ziua Indragostitilor

 

La Editura Leda, in colectia Love & life, va aparea Cel pe care il doresti... e mai aproape decat crezi de Jill Mansell. Traducere din limba engleza de Liliana Andronache. Un dar de Ziua indragostitilor.
 

Cand Nancy vede ce cadou de Craciun i-a pregatit sotul ei: o masina rosie de tuns iarba, realizeaza ca bijuteria pe care o astepta era destinata altcuiva. Cui oare?
Carmen, prietena cea mai buna a lui Nancy, a renuntat la iubire cand si-a pierdut sotul adorat. Acum are nevoie de un barbat care sa-i redea increderea in viata. Dar unde sa-l gaseasca?
Din clipa in care o cunoaste pe scorpia care ar putea sa-i devina mama vitrega, Mia se hotaraste sa joace rolul lui Cupidon — sagetile ei vor crea confuzie, deschizand insa si drumul adevaratei iubiri…
Jill Mansell, una dintre cele mai cunoscute scriitoare britanice contemporane, este iubita de femeile din intreaga lume pentru cartile ei amuzante, care vorbesc despre dragoste, sex si relatii intre oameni. A publicat 19 titluri, unele dintre ele ajungand pe listele de bestselleruri ale marilor cotidiene, si a vandut peste 3 milioane de exemplare. Cartile ei sunt genul care sa-ti insenineze o zi ploioasa, cu o intriga alerta si cu multe intorsaturi neasteptate, cu personaje complexe & sexy si — in primul rand — cu un umor poznas si obraznic. Numita si „regina chicklit" (revista Heat), Jill Mansell scrie o literatura care te face sa te simti bine si care te inveseleste; pentru ca, asa cum spune ea, „Chicklit e precum ciocolata. E delicioasa."


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO