Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Realitate cruda la Haifa si legaturi bizare-n Lisabona

CULISE DE EDITOR / Realitate cruda la Haifa si legaturi bizare-n Lisabona
30.04.2009, 14:26 44
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale Ziarului de Duminica destinate cartilor, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze asa incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La Cartea de literatura sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica Avanpremiera. In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita si, in masura in care exista, sa ne dezvaluie avatarurile prin care a trecut editorul.
 

 

 

La Editura RAO urmeaza sa apara Toate casele au nevoie de un balcon, de Rina Frank. Traducere de Cerasela Barbone.

 

 

O carte plina de sensibilitate si umor, sustine editorul, despre viata pur si simplu, care s-a bucurat de un mare succes in intreaga Europa. Povestea este general-valabila, desi noi, romanii, ne regasim poate cel mai bine in cele istorisite despre familia de evrei plecati din Romania. Un roman fascinant si emotionant. Cartea va aparea in colectia «Pentru tine».
In inima celui mai sarac cartier din Haifa, Wasi Salib, inconjurata de o familie iubitoare originara din Romania, creste o fetita vesela, dar cu privire trista. Ea se dovedeste a fi foarte norocoasa, pentru ca va creste si-l va intalni pe Fat-Frumos, intrupat intr-un tanar de familie buna din Spania. Odata cu trecerea timpului, basmul se va transforma insa in realitate cruda, visul frumos spulberandu-se in vant.
Toate casele au nevoie de un balcon este un roman bulversant, care reda cu candoare si detasare viata de zi cu zi a unei familii de evrei imigranti, dar si procesul dificil al nasterii unei tari.
Rina Frank s-a nascut in 1951, in Haifa. Este arhitecta, producator de televiziune, scriitoare si poeta. E cea mai cunoscuta scriitoare israeliana din generatia sa. Acest roman, in mare parte autobiografic, a devenit, in scurt timp, un mare fenomen literar in Israel. Cartea a inregistrat un adevarat record pentru o tara cu doar 6 milioane de locuitori: s-a vandut in peste 100.000 de exemplare. De asemenea, a fost tradusa, pana in prezent, in opt limbi straine.
 
 
 

La Editura Humanitas Fiction urmeaza sa apara Ordinea naturala a lucrurilor de Antonio Lobo Antunes. Traducere din portugheza de Micaela Ghitescu.

 

 

Considerat unul dintre cele mai bune romane portugheze, Ordinea naturala a lucrurilora fost tradus pana in prezent in douasprezece limbi.
O legatura tainica exista intre vietile catorva locuitori ai Lisabonei, legatura a carei deslusire ar putea sa le schimbe cursul destinelor. In vreme ce un functionar anonim aflat aproape de varsta senectutii se indragosteste de o tanara diabetica, Iolanda, tatal acesteia, Domingos Oliveira, atins de nebunie, viseaza sa zboare prin subteranele vechii mine din Africa de Sud unde lucrase. Dona Orquidea, matusa Iolandei, suferind de o boala renala grava, incearca sa mentina echilibrul precar al familiei. Un scriitor a carui identitate nu este dezvaluita angajeaza un fost agent al politiei secrete, pe Ernesto Portas, sa-l urmareasca pe cenusiul functionar, iar informatiile dobandite despre viata acestuia devin parte din naratiune. De la caderea regimului lui Salazar, Portas preda cursuri de hipnotism prin corespondenta, avand aceeasi obsesie a zborului ca Domingos Oliveira. Existentele framantate ale personajelor se intalnesc si se despart in mod surprinzator si misterioase corespondente par sa teasa un nou val de semnificatii deasupra lumii.
Antonio Lobo Antunes s-a nascut in 1942 la Lisabona. Este de formatie medic psihiatru, urmand traditia familiei, dar si-a abandonat cariera medicala in favoarea scrisului. In timpul razboiului colonial a activat in Angola ca locotenent, chirurg si psihiatru, experienta traumatizanta care a devenit o tema predilecta a prozei sale. Face parte din generatia de romancieri lansati dupa Revolutia din 1974 si e considerat cel mai valoros scriitor portughez contemporan. Debuteaza in 1979 cu Memoria de Elefante. Urmeaza o serie de romane care il consacra, printre care: Os Cus de Judas (1979), Conhecimento do Inferno (1980), Explicacao dos Passaros (1981), Fado Alexandrino (1983), Intoarcerea caravelelor (As Naus, 1988; Humanitas, 2003). In anul 1992 publica Ordinea naturala a lucrurilor (A Ordem Natural das Coisas), roman pentru care e comparat cu Gogol si Canetti. Opera sa mai cuprinde: A Morte de Carlos Gardel, (1994), Manualul inchizitorilor (Manual dos Inquisidores, 1996; Humanitas, 2005), O Esplendor de Portugal (1997), Cuvant catre crocodili (Exortacao aos Crocodilos, 1999; Humanitas, 2004), NaoEntresTao Depressa Nessa Noite Escura (2000), Que Farei Quando Tudo Arde? (2001), Bunaseara lucrurilor de pe-aici (Boa Tarde as Coisas Aqui em Baixo, 2003; Humanitas, 2006), Ontem Nao Te Vi em Babilonia (2006), O Meu Nome E Legiao (2007). Opera lui Lobo Antunes a fost recompensata cu peste douazeci de premii si distinctii literare internationale, printre care: Premiul France Culture (1996 si 1997), Premiul Uniunii Latine si Marele Premiu Ovidius (2003), Premiul Ierusalim (2005), Premiul Jose Donoso (2006), Premiul Camoes (2007) si Premiul Juan Rolfo (2008). In colectia „Raftul Denisei" se afla in curs de traducere Arhipelagul insomniei (O Arquipelago da Insonia, 2008).
 

Ordinea naturala a lucrurilor are forta unei simfonii... Un roman somptuos si fermecator, cu imagini pline de forta, un labirint proustian al memoriei prin care cititorul se plimba fascinat" (Le Figaro). „O opera ce etaleaza geniu poetic si erotic, de la un initiat in tainele sufletului omenesc. In acest roman Antonio Lobo Antunes spune povestea a doua familii, dovedind o profunzime egala cu a lui Faulkner in Zgomotul si furia. Vocea lui aminteste de cea a lui Nabokov, Cortazar si Gogol" (Los Angeles Times Book Review). „Fara indoiala, cel mai bun scriitor portughez contemporan" (Le Monde).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO