Ziarul de Duminică

Cultul interbelic al eroilor

Cultul interbelic al eroilor
04.07.2008, 20:59 57

Unul dintre efectele imediate ale uriasei traume reprezentate de Primul Razboi Mondial a fost crearea peste tot in Europa a unor institutii si forme de comemorare oficiala a milioanelor de morti, sub piosul generic al "Cultului eroilor". Romanii au infiintat in 1919 Societatea "Mormintele Eroilor cazuti in razboi", devenita in 1927 "Societatea Cultul eroilor", iar in 1920 a fost adoptata Legea pentru cinstirea eroilor cazuti.
Reflectand un trend al epocii, cartea postala a pastrat marturii asupra modului in care ea a servit drept suport al "Cultului eroilor": carti postale editate si vandute in vederea strangerii de fonduri pentru ridicarea unui anumit monument al eroilor, dintr-o unitate militara sau localitate anume; publicarea de carti postale cu ilustratii ce evocau eroi sau fapte eroice ridicate la nivel de pilda nationala. Din prima categorie s-au pastrat numeroase piese (spre exemplu cartea postala reprezentand fotografia machetei monumentului eroilor Reg. 46/ 61 Infanterie, propus de sculptorul Horia Miclescu) pe care le regasim pe tot parcursul deceniului trei, pana in 1929, cand astfel de initiative s-au stins ca urmare a recesiunii economice. Pe multe asemenea produse cartofile pretul de vanzare era imprimat pe verso, alaturi de precizarea scopului pentru care erau stransi banii.
Evocarea unor exemple de acte eroice in lupta pentru "Neam, tara si Tron" a constituit un loc comun al discursului public, date fiind inerentele beneficii politice si de imagine. In 1927 Comitetul Regional Sibiu al Societatii Mormintelor Eroilor a editat o carte postala ilustrata cu o compozitie grafica in care au fost inglobate cateva simboluri bine cunoscute romanului de rand, precum troita, ofiterul cu casca sub brat langa o femeie ingenunchiata in rugaciune, imbracata in costum popular. Mesajul era intarit prin semnaturile in facsimil ale presedintelui sus-numitului comitet, Nicolae, Mitropolitul Ardealului, si a vicepresedintelui, comandantul Corpului 7 Armata general de divizie Henri Cihoski. Legatura dintre Biserica si Armata, era intarita si prin poeticul mesaj, reprodus tot in facsimil al insesi Reginei Maria: "Nu varsati lacrami pe mormintele eroilor, ci mai curand slaviti-i in cantece, asa ca faima numelui lor sa ramana un ecou prin legenda veacurilor".
Un alt remarcabil document cartofil povesteste, printr-o grafica atragatoare, fapta de arme a subofiterul invalid Dumitru Stanescu din comuna Valeni-Podgoria, jud. Muscel, care din "devotament pentru Neam, tara si Tron, cu dreapta sfaramata, cu trupul sfasiat de 17 rani de schije si glont, cu toti servantii mitralierei morti, ramas singur numai cu o mana, n-a cedat pana ce inamicul nu a fost oprit". Relatarea eroicei intamplari este incadrata in compozitia respectivei carti postale de medalioanele tuturor personajelor politice de la mijlocul anilor 20.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO