Ziarul de Duminică

Cum poţi păzi un secret/ de Elisabeta Lăsconi

Cum poţi păzi un secret/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

01.08.2014, 00:12 116

Kate Morton este o romancieră spectaculoasă ca evoluţie, căci de la un roman la altul poveştile se tot complică, suspansul creşte, personajele capătă profunzime. Se vede evoluţia şi din locul central în care se petrece acţiunea : casă în Casa de la Riverton, conac în Grădina uitată, castel în Orele depărtate. Dar o constantă persistă – prezenţa unui artist ca personaj-cheie: poetul fictiv din primul roman, autoarea unei singure cărţi pentru copii, cu o biografie puţin cunoscută care-i dă posibilitatea fantazării şi romancierul în al treilea roman, cu o galerie de scriitori, toţi creaţi de imaginaţia scriitoarei, de la cel faimos la veleitar.

Al patrulea roman, Păzitoarea tainei, confirmă aşteptările şi reuşeşte să şi surprindă: locul ales, ferma în buna tradiţie englezească, balansul de la prezentul la două răstimpuri ale trecutului – anii războiului şi anii ’60, secretul teribil ce a înrâurit vieţile tuturor, relaţia dintre surori, dar aici accentul cade pe cea a mamei cu prima născută, ancheta iniţiată discretă are tentă detectivistă, apar doi artişti – o actriţă cunoscută, care îşi asumă explorarea ca să elucideze trauma adolescenţei ei şi s-o cunoască nu doar pe femeia care i-a dat naştere, ci pe tânăra care a fost înaintea căsătoriei, şi un fotograf cu har, cu prezenţă de spirit şi ochi atent.

Lauren, actriţa celebră, îşi veghează mama internată în spital, împreună cu surorile ei, conştiente că i se apropie sfârşitul şi le-a mai rămas doar un răgaz scurt s-o mai vadă. Lauren rememorează episodul din adolescenţa ei, când la o petrecere aniversară, ascunsă în căsuţa din copac, a asistat la sosirea unui bărbat străin, pe care mama ei îl ucide cu cuţitul de tăiat tortul, după ce şi-a lăsat copilul din braţe. Ancheta, depoziţia salvatoare a lui Laurel, ambiţia ei de a se dedica teatrului o determină să plece rapid de acasă, căutând să uite episodul sângeros.

Dar acum, înainte ca mama ei să dispară, Lauren vrea să înţeleagă ce a împins-o pe Dorothy la crimă, mai ales că o fotografie găsită de una dintre surori şi o dedicaţie pe o carte arată că mama lor a avut altă viaţă, că a trăit în Londra. Romanul alternează trei planuri, cel din prezentul anului 2011, cu ancheta lui Lauren, anii războiului cu bombardarea oraşului pe care se proiectează două destine feminine – Dorothy cea fugită de acasă, urmându-l pe iubitul ei Jimmy, şi Vivien, care a lăsat în urmă Australia, anii ’60 cu viaţa unei familii fericite într-o casă de ţară unde cresc cele  patru surori cu nume de flori – Laurel, Rose, Iris, Daphne.

Impresionează în roman poveştile familiilor cu fericirea spulberată – fie de un accident absurd, de o femeie care-şi părăseşte fiul şi soţul, atmosfera Londrei nocturne sub bombardamente, pe care o imortalizează Jimmy în fotografii, sensibilitatea faţă de copilărie. Până la maturitate, toţi îşi păstrează amintirile şi poveştile copilăriei, iar Jimmy şi Vivien, supravieţuitorii unor tragedii, continuă şi la maturitate să-şi repete poveştile ca pe un soi de incantaţii salvatoare sau să încerce să le transmită mai departe.

Lauren află taina ascunsă atâtea decenii de mama ei, devine păzitoarea tainei, împărtăşită numai cu unicul frate, care a păstrat în stratul inconştient al memoriei sângele vărsat şi tensiunea acelei după-amieze de vară. Cititorul descoperă cine este Dorothy şi natura prieteniei cu Vivien, ce rol are un scriitor celebru în toate întâmplările, destinul lui Jimmy ca fotograf de război şi ca artist. Romanul identităţii se află în straturile profunde ale romanului, presărat cu frânturi ale unor poveşti încărcate de magie.

Cu Păzitoarea tainei, Kate Morton îşi îmbogăţeşte spaţiile imaginarului, celor deja ştiute – casa, conacul, castelul, li se adaugă fermele de ţară, îmbogăţeşte lumile mai mari sau mai mici – oraşe de provincie şi capitală, ca şi tărâmul artei. Prin istorii de familie cu „scheletele din dulap”, prin universul copilăriei explorat cu sensibilitate, imperiul britanic continuă să strălucească pe hărţile imaginarului, datorită unei scriitoare născută în Australia, unde s-a întors să locuiască şi să scrie.

 

Kate Morton, Păzitoarea tainei, traducere din limba engleză de Sînziana Dragoş, Editura Humanitas fiction, 2014, 440 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO