Ziarul de Duminică

Cum să devii lider

Cum să devii lider

Autor: Ziarul de Duminica

12.12.2013, 23:54 55

Malcolm Gladwell

David şi Goliat

Outsideri, inadaptaţi şi arta luptei cu Giganţii

Editura Publica

 

Traducere din limba engleză de Dan Crăciun. „Este o carte despre ceea ce se întâmplă atunci când oameni obişnuiţi dau piept cu giganţii” – spune autorul. Prin „giganţi“ înţeleg adversari puternici de orice fel – de la armate şi războinici grozavi până la dizabilitate, nenoroc şi asuprire. Fiecare capitol spune povestea unei alte persoane – celebră sau necunoscută, de rând ori sclipitoare – care s-a confruntat cu o provocare disproporţionată şi a fost nevoită să-i facă faţă. Trebuie să joc ca la carte ori să-mi urmez instinctul? Să perseverez ori să mă dau bătut? Să ripostez ori să iert? Prin aceste poveşti, vreau să explorez două idei. Prima este aceea că mare parte din ceea ce noi considerăm de preţ în lumea noastră izvorăşte din aceste tipuri de conflicte inegale, deoarece actul de-a înfrunta şansa potrivnică naşte măreţie şi frumuseţe. Şi în al doilea rând, faptul că de regulă înţelegem greşit aceste conflicte. Le interpretăm anapoda. Le răstălmăcim. Giganţii nu sunt ceea ce credem noi că sunt.”
Ceea ce urmează a intrat în legendă. David pune o piatră în punga de piele a unei praştii şi-o aruncă în fruntea descoperită a lui Goliat. Uriaşul se prăbuşeşte, ameţit. David fuge către el, smulge sabia gigantului şi-i taie capul. „Iar filistenii, văzând că viteazul lor a murit“, sună relatarea biblică, „au luat-o la fugă.“
Bătălia este miraculos câştigată de către outsider care, după toate aşteptările, n-ar fi avut cum să câştige. Aşa a ajuns expresia „David şi Goliat“ să fie implantată în limbajul de zi cu zi – ca o metaforă a victoriei improbabile. Iar problema acestei versiuni a evenimentelor este că aproape totul în ea este greşit.
„Ceea ce au văzut israeliţii de pe vârful dealului era un gigant înfricoşător. În realitate, tocmai ceea ce-i dăruise uriaşului statura era, de asemenea, sursa celor mai mari slăbiciuni ale sale. Este aici o lecţie plină de forţă despre bătăliile cu toate tipurile de giganţi. De-atâta timp, am spus acest gen de istorii greşit. David şi Goliat ne arată cum să le spunem bine.”
„Dacă eşti interesat de domenii precum business, management, leadership, marketing, psihologie, sociologie sau dezvoltare personală, sigur vei găsi ceva care să-ţi placă sau să te inspire în această carte. Nu e o carte doar pentru cei consideraţi outsideri sau inadaptaţi, ci este o carte pentru toţi cei care vor să devină lideri atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală.” - Andrei Dinulescu - Balkans Marketing Manager, MoneyGram International

Original, accesibil, anecdotic, aerisit, captivant: acesta este stilul lui Malcolm Gladwell. Un stil care îmbină ştiinţa, sociologia, psihologia, cultura pop şi care propune o interpretare cu totul nouă a realităţilor.
Născut în Marea Britanie şi crescut în Canada, Gladwell a studiat istoria la Universitatea din Toronto. Şi-a dorit o carieră în advertising, dar negăsind de lucru, s-a orientat către jurnalism. Între anii 1987 şi 1996 a fost reporter la Washington Post, unde a scris despre afaceri şi ştiinţă. Din 1996 este editorialist la The New Yorker.
Malcolm Gladwell ocupă poziţia 10 în clasamentul global al celor mai influenţi gânditori de business Thinkers 50, ediţia 2011, iar în anul 2005, revista Time l-a inclus în clasamentul celor mai influente 100 de persoane din lume.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO