Ziarul de Duminică

Cum se ajunge în top cu o carte erotică/ de Stelian Ţurlea

Cum se ajunge în top cu o carte erotică/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

03.08.2012, 00:06 117

De vreo două luni a apărut şi în traducere românească o carte*) despre care s-a vorbit enorm, care a trecut cel mai rapid pragul de un milion de exemplare vândute în lume şi care, fără doar şi poate, va atinge cele mai mari vânzări şi la noi. Să precizăm că, în doar 11 săptămâni, a bătut recordul stabilit de Dan Brown cu "Codul lui Da Vinci", dar şi cel cu mult mai consistent al seriei Harry Potter. "Faima acestei cărţi s-a dus doar din vorbă în vorbă. E foarte neobişnuit să se vândă aşa de bine o carte care nu a fost ecranizată sau al cărei autor nu este faimos, ca în cazul lui Dan Brown sau a lui JK Rowling", a declarat un purtător de cuvânt al companiei Nielsen Book-Scan, care realizează topul celor mai vândute cărţi din Marea Britanie. Cartea ocupă în prezent locul 32 în topul bestsellerurilor din toate timpurile, de când Nielsen Bookscan a început să întocmească acest clasament, în 1998. În sfârşit, reprezentanţii Amazon au declarat că romanul a devenit primul e-book din istorie care a vândut un milion de copii pentru tabletele Kindle.

Cum s-au întâmplat toate acestea? Înainte de toate prin promovarea clişeelor. Este vorba de o carte erotică, de un "roman fierbinte"; or cărţile erotice s-au vândut bine întotdeauna, iar mai nou succesul e asigurat. Cartea abundă de scene de sex şi sadomasochism, dar cruzimea este departe de a semăna cu cea a lui Sade, e soft şi sigur nu deranjează. Mai mult, chiar autoarea susţinea că ar fi o "fantezie romantică prin care femeile iau o pauză fără soţii lor". Studiile au descoperit că cea mai mare parte a cititoarelor sunt femei de vârstă medie, sătule de convenţiile sociale. Este povestită din perspectiva unei femei. Este scrisă de o femeie, care semnează cu pseudonim - numele real este Erika Mitchell. A fost postată iniţial pe internet, unde a fost remarcată. Face parte dintr-o trilogie, ceea ce, din nou, este la modă. Este scrisă fără perdea. Şi, în sfârşit, subiectul - este povestea unei tinere virgine care se îndrăgosteşte de un tânăr şi bogat om de afaceri, obişnuit să deţină controlul asupra oricui.

Pe scurt, un amestec de love story cât se poate de convenţional şi de scene explicite de sex. Am putea intra şi mai în amănunt, analizând relaţia eroilor cărţii şi scenele de amor - toate, absolut toate lipsite de vreo nuanţă de surpriză - dar ar însemna să povestim cartea în detaliu.

Şi atunci, cum se explică incredibilul succes, dovedit şi de faptul că editorii se pregătesc să lanseze pe piaţă mai multe ficţiuni erotice? Este întocmai ca în cazul filmelor - stupide de multe ori - cu poveşti de amor cu vampiri, care aduc producătorilor beneficii enorme. De altfel, subiectul cărţii a şi fost achiziţionat şi ar putea fi ecranizat la Hollywood.

Mai menţionăm că o parte dintre criticii care au încercat să analizeze fenomenul au constatat şi ei oarecari asemănări cu seriile cu vampiri, îndeosebi cu "Amurg". Unii au spus că nu scenele explicte de sex au atras, ci povestea romanţată. S-a mai spus că milioane de femei se regăsesc în personajul feminin pentru că toate au fantezii sexuale nemărturisite. Fireşte, au fost destui care au spus că povestea perpetuează violenţa împotriva femeilor - dar afirmaţia aceasta a fost pretext de interes pentru o altă categorie de cititori care nu fuseseră atraşi de carte. Nu mai conta că unii au susţinut că este "oribil scrisă".

Dar faptul că este erotică, amuzantă şi în cele din urmă chiar emoţionantă a fost determinant. Iar autoarei nu i se poate nega inteligenţa scriiturii: după mai bine de cinci sute de pagini, relaţia eroilor abia începe, iar curiozitatea îţi cere să te repezi la volumul al doilea, apoi la al treilea - acestea din urmă încă netraduse în româneşte.

Mai mult, autoarea a devenit atât de conştientă de succes, încât plănuieşte să rescrie întreaga trilogie, din perspectiva bărbatului bogat şi dominator.

Oricum, Editura Trei a fost încă o dată inspirată să traducă această carte. Spre beneficiul ei.

*)E.L. James - Cele 50 de vicii ale Domnului Grey, Editura Trei. Traducere din engleză de Constantin Dumitru-Palcus. Colecţia Eroscop, coordonată de Magdalena Mărculescu şi Pascal Bruckner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO