Ziarul de Duminică

De pus, cu mare drag, sub brad/ de Elisabeta Lăsconi

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Elisabeta Lasconi

19.12.2013, 23:56 156

Cărţile frapante ale anului au apărut la o editură nouă, Baroque Books, proiect ambiţios şi îndrăzneţ al Danei Moroiu. Frapează la ele tot: coperta şi titlul, formula cărţii şi conţinutul. Sunt cărţi pentru gusturi subţiri, pentru spirite fanteziste, pentru cei ce adoră superficialitatea aparentă şi profunzime disimulată abil, nu atât pentru iubitorii de ficţiune, cât pentru cei ce-i dau târcoale. Vă recomand nu patru cărţi, ci patru frumoase nebunii, fiecare este un ghid amuzant şi delicios al unei arte necunoscute încă.

Arta fericirii este rarisimă, aparţine unui tărâm de negăsit... Dominique Loreau îl explorează în Arta simplităţii, pornind de la propria experienţă. A predat în multe ţări, până când a descoperit „japonezăriile” şi a ajuns în Japonia, unde a ales să rămână, aşa că trăieşte acolo de 30 de ani. Japonia i-a revelat altă filosofie de viaţă, cea pe care o căuta fără să ştie precis ce doreşte, potrivită firii ei.

Desene în tuş, temple, grădini, izvoare termale, bucătăria, ikebana au fost tot atâtea căi de a înţelege alt mod de a fi, de o extremă simplitate, greu de atins. Autoarea îşi dezvăluie secretele, cu îndemn pentru fiecare de a-şi găsi calea, nu prin simplificare, ci prin simplitate. Eseurile ei ating puncte nevralgice ale civilizaţiei contemporane la întâlnirea Occidentului cu Orientul: excesul de materialism şi avantajul minimalismului, etică şi estetică, altruism şi solitudine.

Arta ludică a lecturii o reinventează Sandra Newman în Lit Kit, un ireverenţios ghid de supravieţuire în literatura occidentală de la Homer la Faulkner. Investigând altfel istoria literaturii şi marile cărţi, Sandra Newman propune o terapie a dezinhibării în faţa capodoperelor şi a titanilor, oferind paralele şocante şi comice, de tipul Jane Austen şi Sex and City, farse şi amănunte picante din viaţa marilor scriitori. Cum o şi declară, autoarea crede că lectura implică principiul plăcerii, aşa că vede marea istorie a literaturii ca pe un parc de distracţii.

Sandra Newman aruncă momeli savuroase necititorilor, mai ales celor ce se simt vinovaţi pentru că nu au citit marile cărţi. Aşa că le prezintă cu plăcută lejeritate, cu privirea contemporană, şi le acordă note după trei criterii: importanţă, accesibilitate şi amuzament. Lasă cititorului decizia de a citi ce pofteşte, îi topeşte sentimentul de vinovăţie pentru cele necitite şi-i promite că va părea mai deştept decât este.

 

Pentru mincinoşi de toate soiurile şi vârstele, iată un ghid necesar: Vă spun sincer, mint perfect sau arta compromisului de Ute Eberhardt şi Wilhelm Johnen, soţ şi soţie, care pledează pentru altă înţelegere a minciunii. Titlul însuşi conţine un fel de paradox al mincinosului, iar explorarea teritoriului dovedeşte că minciuna este obligatorie şi benefică deseori în domeniul profesional, în iubire şi în căsătorie, în diferite relaţii din viaţa socială. Sugestia unei clasificări pune în relaţie minciunile pentru începători şi minciunile rafinate, minciunile reuşite şi adevărurile plicticoase, uşurinţa de a minţi şi plăcerea de a crede, amăgirile şi fericirea.

 

Arta prieteniei este subiectul unui roman plin de haz amărui, Doamnele de marţi de Monika Peetz. Personajele sunt cinci doamne, legate între ele de o prietenie veche. În urmă cu 15 ani, ele au absolvit un curs de limba franceză, au băut împreună un pahar într-un restaurant, Le Jardin, şi de atunci se întâlnesc în prima zi de marţi a fiecărei luni. Au masa rezervată, lângă şemineu, sunt deja cliente cunoscute. Ele plănuiesc o călătorie care le dovedeşte câte împărtăşesc împreună şi câte rămân ascunse, căci la sfârşitul ei, totul se schimbă.

Cele cinci prietene se deosebesc: Caroline avocata are o fire energică, Kiki se îndrăgosteşte mereu, Eva are 40 de ani, 4 copii, mintea în 4 zări, Estelle se răsfăţată, Judith iubeşte dramele şi problemele, îi place să le discute, nu să le rezolve. Cititoarele se vor identifica, poate, cu doamnele, ori măcar şi-ar dori-o pe vreuna dintre ele ca prietenă sau confidentă.  


 

Dominique Loreau, Arta simplităţii, colecţia savoir-vivre; traducere de Luiza Vasiliu; 2013; 248 pp.

Sandra Newman, Lit Kit, colecţia savoir-vivre; traducere de Mihai Moroiu; 2013; 448 pp.
Ute Ehrhardt, Wilhelm Johnen, Vă spun sincer, mint perfect; colecţia savoir-vivre; traducere de Mihai Moroiu; 2013; 292 pp.
Monika Peetz, Doamnele de marţi, colecţia cadril; traducere de Mihai Moroiu; 2013; 288 pp.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO