Ziarul de Duminică

Desfăşurare de forţe culturale româneşti în Spania: literatură, muzică, filme, expoziţii/ de Ziarul de duminică

Desfăşurare de forţe culturale româneşti în Spania: literatură, muzică, filme, expoziţii/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

23.09.2011, 00:55 133

România este pentru prima oară ţară invitată de onoare la Târgul Internaţional de Carte LIBER, cea mai importantă manifestare de profil din Spania, desfaşurată în acest an la Madrid în perioada 5-7 octombrie. La IFEMA, important spaţiu expoziţional din Madrid, Romania va avea un stand naţional de mari dimensiuni, cu o arhitectură aparte, organizat de ICR Madrid şi Centrul National al Cărţii din cadul Institutului Cultural Român. La stand vor fi prezentate cele mai noi apariţii editoriale din România, marile succese literare de public şi de critică, albume de artă şi turistice, dar şi cărţile publicate în Spania în ultimii ani cu sprijinul ICR, prin programele de susţinere a traducerilor. Cu peste 40 de titluri apărute, Spania este iîn prezent ţara europeană cu cele mai multe traduceri din literatura român.

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează în perioada 26 septembrie - 9 octombrie o serie de evenimente care vor marca prezenţa României la Feria del libro LIBER. Seria va culmina cu un concert extraordinar susţinut de Jordi Savall în sala Auditorio de la Caixa Forum (aflată pe artera principală a Madridului, vizavi de Muzeul Prado şi dispunand de unul dintre cele mai performante sisteme de sonorizare din Spania). Programul include lucrări compuse de Dimitrie Cantemir, concertul fiind intitulat Dimitrie Cantemir, "Cartea muzicii" în dialog cu tradiţiile otomane, româneşti, armeneşti şi sefarde.

Biblioteca Naţionala va găzdui, de asemenea, pe gardul exterior din Paseo de Recoletos, pe durata Târgului de Carte, o expoziţie de bandă desenată românească. La sediul ICR Madrid vor fi expuse ilustraţii de poveşti clasice şi contemporane româneşti şi va avea loc un atelier de desen, ambele evenimente fiind realizate împreună cu Clubul Ilustratorilor din România şi artişti tineri români. Tot la sediul ICR Madrid va fi deschisă între 1 şi 8 octombrie o librărie temporară cu cărţi în limba română, dar şi lucrări în limba spaniolă, de autori români sau despre cultura, istoria, literatura română. Vor fi prezenţi la LIBER scriitorii Ana Blandiana, Dan Lungu şi Filip Florian, ale căror cărţi au fost recenzate şi comentate elogios în Spania, dar şi trei scriitori încă netraduşi, Adriana Babeţi, Adrian Otoiu şi Cezar Paul-Bădescu.

Pe 7 octombrie, la sfârşitul întâlnirii, va avea loc decernarea premiului pentru eseu în limba spaniolă dedicat Centenarului Cioran, premiu acordat de ICR. Câştigătorul premiului în valoare de 2000 EUR va fi desemnat de un juriu prezidat de profesoara Eugenia Popeangă de la Universitatea Complutense.

Promovarea literaturii române este una dintre principalele directii strategice ale ICR Madrid în acest an, declarat de Institut "Anul literaturii române în Spania". Prezenţa României ca ţară invitată a Târgului de carte LIBER din Madrid va fi un prilej de lărgire a orizontului de receptare a culturii şi a literaturii române în spaţiul iberic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO