Ziarul de Duminică

Despre rege şi război/ de Ziarul de duminică

Despre rege şi război/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

05.03.2015, 23:56 58

Mite Kremnitz

Regele Carol al României

Povestea unei vieţi

Editura Corint

Traducere din limba germană şi note de Roland Schenn. Postfaţă de prof. dr. Sorin Liviu Damean. Mite Kremnitz (1852-1916), născută în Greifswalden (Germania) ca Marie Charlotte von Bardeleben, a urmat studii de literatură, istorie, filosofie şi artă în Germania şi în Anglia. Devenită, prin căsătorie, cumnata lui Titu Maiorescu, se instalează în 1875 la Bucureşti, unde soţul său, doctorul Kremnitz, va lucra la Spitalul Brâncovenesc, apoi va ajunge medicul personal al Regelui Carol. Mite frecventează cercurile literar-artistice de la Curte, traduce în limba germană basme şi poeme româneşti, apoi scrie împreună cu Regina câteva piese de teatru şi romane. În 1897, după moartea soţului său, se retrage la Berlin, unde va publica în 1903 biografiile Regelui Carol şi a Reginei Elisabeta.

„Ceea ce rezultă cu claritate din lucrarea biografică a lui Mite Kremnitz, care se citeşte cu plăcere – scrie profesorul Damean în postfaţă –, este faptul că Regele Carol I, deşi de neam  german şi descendent din marea familie a Hohenzollernilor, poate fi socotit nu numai un adevărat bărbat de stat, ci şi un adevărat român în cuget şi simţiri, care şi-a consacrat întreaga viaţă binelui naţiunii care l-a ales în fruntea sa.” 

 
 

Stephane Audoin-Rouzeau, Annette Becker

Războiul redescoperit

1914-1918

Editura Corint

Traducere de Cristina Popescu,  Elena-Tudora Duţă. Îngrijirea ediţiei şi prefaţă de Florin Ţurcanu. Pe măsură ce dispar şi ultimii foşti combatanţi, Marele Război revine în actualitate într-o altă lumină, ca origine a tuturor dezastrelor din secolul al XX-lea. Romane, filme, culegeri de scrisori şi documente, colecţiile de obiecte sunt tot atâtea dovezi că generaţia tânără este interesată de ceea ce pare a fi enigma unei sinucideri colective a Europei.

Stéphane Audoin-Rouzeau şi Annette Becker fac parte din echipa internaţională de cercetători de la Muzeul Primului Război Mondial din Péronne, Franţa. Scopul lor nu a fost acela de a afla cine poartă responsabilitatea războiului sau cum s-au desfăşurat operaţiile militare. Ei şi-au propus să exploreze o cultură a violenţei, să analizeze un naţionalism de cruciadă, să măsoare profunzimea unui doliu care poate încă nu s-a încheiat. La un secol de la izbucnirea Marelui Război, autorii ne oferă o altă abordare istoriografică a perioadei 1914-1918, care a marcat lumea contemporană.

„O perspectivă novatoare asupra Primului Război Mondial, care se sprijină pe o argumentaţie solidă pentru a demonstra că, oricât de mult timp a trecut de la marea conflagraţie, acest război continuă să fie evenimentul matricial al secolului al XX-lea.” Thomas Ferrier

Stephane Audoin-Rouzeau este profesor al prestigioasei Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris şi cel mai important  reprezentant al şcolii franceze de antropologie istorică a Primului Război Mondial. Printre celelalte cărţi ale sale se numără Les combattants des tranchées, Armand Colin, 1986; L’enfant de l’ennemi, 1914-1918, Aubier Collection historique, 1995; Combattre: une anthropologie historique de la guerre moderne (XIXe-XXIe siècle), Seuil, 2008; Les armes et la chair: trois objets de mort en 14-18, Armand Colin, 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO