Ziarul de Duminică

Despre revoluţii şi mistere/ de Ziarul de duminică

Despre revoluţii şi mistere/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

01.08.2013, 23:56 72

Derry Nairn

Trăiască Revoluţia!

Cele mai importante 30 de revolte şi revoluţii din istorie

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Corina Hădăreanu. Revolutia pluteste în aer. Pretutindeni în Orientul Mijlociu, în Europa, în America si nu numai, 2011 a fost anul miscarilor de protest în masa – suprimate uneori în forta – si, mai presus de orice, al unei dorinte arzatoare de schimbare. Si totusi, aceste miscari nu sunt fara precedent. Istoria abunda în asemenea exemple ale fortei populare în actiune, unele devenind legende nationale, unele fiind date uitarii, iar altele supuse cenzurii aspre. De la revolta lui Spartacus împotriva romanilor, în anul 73 î.Hr., la Primavara Araba din 2011, lucrarea de fata parcurge secole si continente, analizând nu mai putin de treizeci de revolutii care au dus la nasterea unor superputeri la nivel mondial, au zdruncinat imperii, au pus capat persecutiilor si nedreptatilor sociale, au întemeiat prima natiune de culoare independenta si au creat ideologii, eroi si noi curente culturale.

Pe lângă mişcările ample, care au marcat epoci, precum Revoluţia Franceză şi cea Americană, Derry Nairn aduce în discuţie şi evenimente mai puţin cunoscute, cum este cazul rebeliunii din Irlanda, din 1798. Deşi au eşuat ca revoluţii, ele ne ajută să înţelegem lumea modernă, cu noile sale mişcări de protest. Căci, indiferent cine l-a enunţat primul, Winston Churchill sau George Santayana, pricipiul va rămâne mereu valabil: cei care nu pot învăţa din istorie sunt condamnaţi să o repete. Aşadar, o lecţie utilă pentru membrii mişcării Occupy, revolaţi de inegalităţile sociale, dar şi pentru toţi eroii din umbră, care aşteaptă să iasă la lumină.

Derry Nairn este istoric, absolvent al mai multor universităţi prestigioase: City University din Londra, University College din Dublin şi Waseda University din Tokyo. Este corespondent al principalei reviste britanice de istorie, History Today.

Alain Decaux

Dosarele secrete ale secolului XX

Editura Litera

Traducere din limba franceză de Vasile Savin. Istoricul şi omul politic Alain Decaux este cunoscut publicului din Franţa graţie nenumăratelor cărţi de popularizare a istoriei scrise, dar şi emisiunilor de radio şi de televiziune la care este invitat. Membru al Academiei Franceze, el este un ambasador de seamă al francofoniei peste hotare. În volumul de faţă sunt analizate zece cazuri controversate din istoria secolului XX, majoritatea gravitând în jurul celor două conflagraţii mondiale. A fost Mata-Hari vinovată de spionaj sau nu? În ce consta misiunea secretă a lui Rudolf Hess, unul dintre cei mai apropiaţi aghiotanţi ai lui Hitler? Cine se ascundea în spatele numelui de cod Cicero, cel mai bun spion din al Doilea Război Mondial? A fost elucidată enigma din jurul cadavrului lui Hitler? Ce s-a întâmplat după război cu Martin Bormann, eminenţa cenuşie a celui de-al Treilea Reich? Ce evenimente stranii au avut loc în ziua morţii lui Stalin? Aducând noi dovezi şi prezentând documente inedite, departe de prejudecăţile formate în timp, autorul propune cititorului o reinterpretare a acestor personaje şi evenimente ale istoriei europene recente. Stilul este facil, neîncărcat de detalii şi acribie ştiinţifică, cartea fiind adresată publicului larg, nu specialiştilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO