Ziarul de Duminică

EVENIMENT / 12 pentru A Treia Noapte a Institutelor Culturale

EVENIMENT / 12 pentru A Treia Noapte a Institutelor Culturale
23.06.2009, 16:18 19
„(...) Oare/ Voi-va astăzi Muza din ceruri să coboare,/ In mantia-i eternă de aur şi de-azur,/Şi tocmai de la Sena, ce curge maiestoasă,/La Dâmboviţa noastră, ingustă şi tinoasă,/Să facă să revibre divinul ei murmur?"
Alexandru Macedonski, Noaptea de iunie
După Noaptea Muzeelor şi Noaptea Galeriilor, o nouă noapte albă se anunţă (in) Capitală, astăzi,26 iunie. O noapte albă căreia ii vor da culori (şi sunete şi arome) 12 centre şi institute culturale europene din Bucureşti, reunite sub pălăria EUNIC (European Union National Institutes for Culture).
Consumatorilor insomniaci de produse (multi)culturale li se propune un drum de seară până-n zori prin Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Spania, Ungaria, pe jos, pe bicicletă, cu maşina – sau cu autobuzul, pe un traseu RATB special pregătit.
Itinerariul poate incepe cu blitz-test de limba engleză la British Council şi continua cu o vizită "Acasă la expaţi", via Institutul Cultural Român, unde familii de străini rezidente in Bucureşti se vor prezenta fotografic. Tot la ICR, se oferă timp de expunere pentru „Bucureştiul fiecăruia", o expoziţie la care publicul este chemat să fie autor şi curator. De aici, paşii pot duce peste drum, la concertul-spectacol "Lunaria" de la Institutul Italian sau către centrul vechi al oraşului, la Centrul Ceh, la o degustare de ciocolată belgiană şi un workshop cu marionete. Drumul inapoi la ICR coincide cu o revenire sonoră in Balcani, impreună cu Harry Tavitian & Orient Express. La nord, la Institutul Polonez, cinefililor li se oferă, in inima nopţii, "Croaziera", comedie apreciată intr-o anchetă a săptămânalului Polityka drept cel mai bun film polonez al tuturor timpurilor. La sud, la Institutul Cervantes, "Cineaşti in acţiune", de Carlos Benpar, un documentar in care mari nume ale cinematografiei acuză… Pentru dezmorţire, de la miezul nopţii, pelerinii culturali pot zăbovi la Institutul Francez la Balul Gurmanzilor – ritmuri sud-americane cu grupul Macondo. Către zori, periplul se va incheia pe alte coordonate muzicale, cu formaţia Goncol şi renumitul compozitor şi coregraf Konczei Arpad, in curtea Centrului Cultural al Republicii Ungare. Unde, pour la bonne bouche, se poate servi şi un mic dejun anticipat, la Târgul de Gusturi Ungureşti.
Traiectoria schiţată aici este doar una dintre cele multe cu putinţă. Artele-s multe, noaptea e scurtă, de iunie. Oricare ar fi parcursul ales, noaptea oferă şi o combinaţie unică: un puzzle din opt piese distribuite in cele opt locaţii ale evenimentelor. Ansamblul lor dezvăluie adresa de e-mail la care, până luni, 29 iunie, sunt aşteptate păreri despre Noaptea Institutelor Culturale. Semnatarii celor mai convingătoare mesaje vor fi premiaţi, cu aportul celor 12 institute şi centre culturale participante: Institutul Francez, Institutul Polonez, Centrul Ceh, British Council, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Institutul Italian „Vito Grasso", Institutul Cervantes, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Fundaţia Culturală Greacă şi Institutul Cultural Român.
Detalii in reţea, la www.icr.ro/noaptea_institutelor.
In materialul imediat urmator, va prezentam in detaliu Programul Noptii Institutelor Culturale.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO