Ziarul de Duminică

EVENIMENT / Cannes 2009: cea mai exploziva editie din ultimii ani

EVENIMENT / Cannes 2009: cea mai exploziva editie din ultimii ani

In imagini: 1. Covorul rosu; 2. Afisul festivalului; 3. Juriul editiei 2009; 4. Charles Aznavour, cel care, alaturi de Hafsia Herzi a deschis, pe 13 mai, editia de anul acesta; 5. Isabelle Huppert, presedinta juriului; 6. Aishwarya Rai si Elizabeth Banks;

21.05.2009, 16:09 32

Loc de intalnire al celor mai stralucitoare vedete ale planetei, fie ele din Europa, Asia ori Statele Unite, Cannes-ul este totodata locul in care sunt proiectate in premiera, disputate, discutate si premiate cele mai importante, incitante si originale filme ale anului cinematografic, care vor ajunge, ulterior, la publicul cinefil din toata lumea. In plus, este cea mai importanta si solicitata piata de film din lume, unde se fac anual cele mai multe si considerabile tranzactii de productii cinematografice. Se stie deja ca nimic din ce conteaza in lumea filmului nu prea scapa selectiei oficiale de la Cannes, insa editia din acest an include o aglomeratie de productii de mare clasa care pare neobisnuita chiar si pentru un festival de asemenea anvergura.

Invazie de staruri

Pentru prima oara in istoria sa, Festivalul de la Cannes s-a deschis cu un film de animatie. Este vorba despre excelenta comedie de aventuri Up, productie a studiourilor Pixar, ale carei personaje principale au fost interpretate de voci ilustre, atat in varianta originala, americana – Edward Asner, Christopher Plummer, Delroy Lindo – cat si in cea franceza, care a beneficiat de prezenta pe generic a lui Charles Aznavour. De altfel, celebrul interpret a deschis cea de-a 62-a editie a festivalului, alaturi de actrita Hafsia Herzi (debutanta in varsta de 19 ani din La graine et le mulet, care a fost revelatia filmului si a fost rasplatita, de altfel, cu un premiu Cesar in 2008 pentru interpretarea ei eclatanta). Juriul festivalului, in frunte cu presedinta sa, Isabelle Huppert, este format din actritele Asia Argento, Robin Wright Penn, actrita taiwaneza Shu Qi, actrita indianca Sharmila Tagore, scriitorul si scenaristul britanic Hanif Kureishi, regizorul turc Nuri Bilge Ceylan si regizorul american James Gray, alaturi de regizorul si scenaristul coreean Lee Changdong. In introducerea pe care a rostit-o, vizibil emotionata, dupa ce intreaga sala a aplaudat-o entuziast, Isabelle Huppert a spus: "Infatisand viata pe ecran, cineastii ne arata, de asemenea, cine suntem si, poate, chiar cine ar trebui sa fim. Ei ne spun povestile lor si ne conving prin perseverenta, mintea lor deschisa, imaginatia si inteligenta lor – uneori chiar si prin nebunia lor". Maestrul de ceremonii a fost, pentru al doilea an la rand, actorul Edouard Baer, iar pe covorul rosu, asteptand proiectia filmului Up, si-au facut aparitia vedete precum Claude Lelouch, Tilda Swinton, Jean Rochefort, Elsa Zylberstein, Agn's Varda, Saïd Taghmaoui sau Aishwarya Rai. Lor urmeaza sa li se alature Brad Pitt, Johnny Depp, Penelope Cruz, Jude Law, Charlize Theron, Eva Green, Charlotte Gainsbourg, Johnny Hallyday, Fanny Ardant, Claudine Auger, Juliette Binoche, Kerry Fox, Samuel Le Bihan.

Misiune imposibila pentru juriu

Iar daca anul acesta criza se va simti oarecum in reducerea numarului petrecerilor sau iahturilor, totul este compensat de sonoritatea numelor si de consistenta peliculelor prezente aici, aproape imposibil de departajat. "Toate numele mari ale cinematografului mondial sunt aici" a afirmat Thierry Fremaux, directorul festivalului. Fostii laureati cu Palme d'Or revin. De la Quentin Tarantino, aflat pentru a treia oara in competitie, de data aceasta cu mult-asteptatul si sangerosul Inglorious Basterds (care ii are in distributie pe Brad Pitt, Samuel L. Jackson si Diane Krüger) la Ang Lee (care concureaza cu Taking Woodstock, un film despre nasterea celebrului festival), de la Jane Campion, autoarea laureatului Pianul, prezenta acum in competitie cu Bright Star (povestea de dragoste dintre poetul John Keats si iubita lui, Fanny Brawne, interpretati de Ben Whishaw si Abbie Cornish) la veteranul Ken Loach, care prezinta Looking for Eric si la nedezmintitul Lars von Trier, care scandalizeaza din nou, cu Antichrist, printre competitorii redutabili se afla legendarul Alain Resnais, cu Les herbes folles, Pedro Almodovar cu Los Abrazos rotos, Michael Haneke cu The White Ribbon, Marco Bellocchio cu Vincere si Park Chan-wook cu Thirst. Printre cele mai asteptate proiectii din afara competitiei se afla The Imaginarium of Doctor Parnassus, al lui Terry Gilliam, ultimul film in care a jucat (fara sa apuce sa-si finalizeze rolul) regretatul Heath Ledger.

Romani la Cannes 2009

Prima victorie a Romaniei la Cannes dateaza din 1957, cand scurt-metrajul lui Ion Popescu Gopo, Scurta istorie, primea Palme d'Or. In 1962, regizorul s-a aflat din nou in competitie, cu lung-metrajul S-a furat o bomba, o comedie SF. In 1965, Padurea spanzuratilor ii aducea lui Liviu Ciulei premiul pentru Cea mai buna regie, iar in 1966 Mircea Muresan primea premiul pentru Cel mai bun film de debut pentru Rascoala. Dupa o pauza de cateva decenii, Romania avea sa inregistreze o extraordinara revenire la Cannes. In 2004, scurt-metrajul lui Catalin Mitulescu, Trafic, obtinea Palme d'Or, iar scurt-metrajul Calatorie la oras, al lui Corneliu Porumboiu, ocupa locul doi in cadrul sectiunii Cinefondation Award, care acorda premii filmelor studentesti. In fine, in 2005, lung-metrajul lui Cristi Puiu, Moartea domnului Lazarescu, obtinea premiul sectiunii Un Certain Regard (sectiune initiata in 1978 de Gilles Jacob, pentru a rasplati "filmele cu cele mai diverse stiluri si viziuni, filme originale si diferite, care merita recunoasterea internationala"). Aceste momente au reprezentat reintrarea cinematografiei romanesti in vizorul juriilor internationale de specialitate si in circuitul marilor festivaluri. A urmat, in 2006, prezentarea, tot in sectiunea Un Certain Regard, a filmului lui Catalin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, care i-a adus Doroteei Petre premiul pentru cea mai buna actrita. Tot in 2006, Corneliu Porumboiu primea Camera d'Or (care se acorda pentru cel mai bun film de debut) si Label Europa Cinema pentru lung-metrajul A fost sau n-a fost ?. In 2007, Cristian Mungiu primea Palme d'Or pentru 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, iar Cristian Nemescu premiul sectiunii Un Certain Regard pentru California Dreamin'. In 2008, scurt-metrajul lui Marian Crisan, Megatron, era recompensat cu Palme d'Or, iar Boogie, al lui Radu Muntean, era prezentat in sectiunea Un Certain Regard. Anul acesta, Romania va fi reprezentata la Cannes prin doua titluri. Unul este Politist, adjectiv, al doilea lung-metraj al lui Corneliu Porumboiu, iar celalalt este Amintiri din Epoca de Aur, un grupaj de sase scurt-metraje produs de Cristian Mungiu si purtand semnaturile regizorale ale lui Cristian Mungiu (cu doua dintre cele sase filme), Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu si Constantin Popescu. Ambele filme vor fi proiectate in sectiunea Un Certain Regard.
Cu cateva saptamani inainte ca noul film al lui Corneliu Porumboiu, Politist, adjectiv, sa fie selectionat la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard, criticul de film Jay Weissberg de la Variety (care in 2008 a fost prezent si la TIFF in calitate de membru al juriului si este un bun cunoscator al filmului romanesc recent) scrisese deja in termeni elogiosi despre talentul regizorului si "superba lui ureche pentru subtilitatea dialogurilor", laudand noul sau film. Politist, adjectiv vorbeste despre "stagnarea tarii in aceasta perioada post-comunista, despre incapacitatea ori refuzul de-a merge inainte in toate aspectele societatii romanesti". Despre stilul lui Porumboiu, cunoscutul critic afirma ca: "Porumboiu filmeaza cerebral, folosind camera ca pe un instrument de supraveghere si inserand lungi pasaje in care doar aparent nu se intampla nimic. (...) Ceea ce este extraordinar la Politist, adjectiv este faptul ca Porumboiu este unul dintre putinii regizori contemporani care inteleg pe deplin atat puterea limbajului, cat si pe cea a imaginii. El isi foloseste inteligenta regizorala pentru a arata influenta asupra a generatii intregi a unui sistem corupt, care dispare extrem de lent si de greu". Este ceea ce a descoperit si publicul de la Cannes, care, dupa proiectia filmului, pe 15 mai, a aplaudat indelung, numerosi ziaristi tinand sa-l felicite pe regizor. Conform site-ului www.cinemagia.ro, publicatia Screen Daily a apreciat ca "niciun festival de prestigiu n-ar vrea sa rateze noul film al lui Porumboiu" si ca regizorul "face un pas inainte in sobra lui incercare de a obtine maximum dintr-un minimum de mijloace". Filmul va fi proiectat la inceputul lunii iunie la Cluj, in cadrul Festivalului International de Film Transilvania, din a carui competitie face parte, iar dupa cateva saptamani va fi lansat pe marile ecrane romanesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO