Ziarul de Duminică

Facebook, un teatru de război

Facebook, un teatru de război/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

06.07.2012, 00:04 159

Daniel Nicolae Vălean

Istoria Bisericii universale în date

(6 î. Hr. - 1054 d. Hr.)

Editura Limes

Un mileniu marcat de controverse, lupte şi sânge, înmulţiri de instituţii. "Cartea părintelui Vălean îţi aduce în faţă date şi oameni, momente şi scânteieri de veşnicii, e o replică la scara smereniei a marilor enciclopedii de date şi persoane, dar este un instrument extraordinar pentru un anamnesis menit să surprindă rădăcinile şi frângerea coroanelor. Poate fi receptată ca un instrument didactic, dar la fel de bine poate fi privită, plutarhian, ca frânturi de vieţi paralele." (Ioan Chirilă) Există şi liste cronologice interesante cu episcopi şi pontifi ai Romei, episcopi şi patriarhi de Constantinopole, episcopi şi patriarhi de Alexandria, episcopi şi patriarhi de Antiohia, episcopi şi patriarhi ai Ierusalimului, liste de regi şi împăraţi din Apus, din Răsărit şi împăraţi bizantini. Cartea este o premieră în publicistica noastră. Din păcate, lipseşte un cuvânt înainte al autorului, cu concepţia sa asupra temei.


BenMezrich

Miliardari din întâmplare

Povestea Facebook-ului: sex, bani, geniu şi trădare

Editura Allfa

Traducere din limba engleză şi note de Ioana Văcărescu. Eduardo Saverin şi Mark Zuckerberg, buni prieteni şi colegi de facultate, au petrecut multe nopţi nedormite, încercând să găsească o modalitate de a se face remarcaţi printre studenţii eminenţi ai Universităţii Harvard. În 2003, Zuckerberg a spart sistemul computerizat al Universităţii, riscând să fie exmatriculat, şi atunci i-a venit ideea să creeze Facebook-ul, reţeaua de socializare care a revoluţionat comunicarea în toată lumea. Cu finanţarea lui Saverin, ideea lor a străbătut rapid drumul de la un proiect gândit într-o cameră de cămin studenţesc, la o companie din faimoasa Silicon Valley. Dar viziunile contradictorii despre viitorul Facebook-ului i-au transformat pe cei doi prieteni în inamici. Nu peste mult timp, exuberanţa şcolărească care le-a marcat colaborarea s-a transformat într-o rivalitate crâncenă, când în scenă au intrat investitorii, banii şi avocaţii.

"Miliardari din întâmplare" (The Accidental Billionaires) este un bestseller New York Times, a fost tradus în douăzeci şi patru de ţări şi a stat la baza filmului "Reţeaua de socializare" (The Social Network), răsplătit cu patru premii Golden Globes şi trei premii Oscar. Ben Mezrich este absolvent de Harvard şi autorul a douăsprezece cărţi, printre care bestsellerul internaţional Bringing Down the House, care a stat la baza scenariului filmului 21, cu Kevin Spacey în rolul principal. De asemenea, semnează scenarii de televiziune şi publică articole în Boston Common şi revista Flush.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO