Ziarul de Duminică

Festivalul de Statui Vivante/ de Mădălina Cerban

Festivalul de Statui Vivante/ de Mădălina Cerban

Autor: Ziarul de Duminica

06.06.2014, 00:08 40

Ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional de Statui Vivante va fi organizată de Teatrul Masca, în perioada 7-9 iunie, în parcul Herăstrău din Bucureşti, printre invitaţii evenimentului numărându-se şi actorul Bart Faseur, care va reprezenta compania Living Sculpture Beeld Theater din Olanda.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Statui Vivante marchează un moment cu totul special, intrarea în competiţia statuilor a actorilor Teatrului Masca, prezenţi nu numai în spectacolele realizate în stilul „living statues”, în număr semnificativ şi anul acesta, dar şi în numere speciale de statui vivante, potrivit site-ului instituţiei.

Spaţiul dintre intrarea Charles De Gaulle şi Expo Flora din parcul Herăstrău va fi populat de cele 23 de statui şi grupuri statuare Masca şi cele 10 ale invitaţilor străini, mulţi dintre ei campioni naţionali şi mondiali ai stilului.

„Partea aceasta a parcului Herăstrău va vibra într-un mod cu totul special în zilele de 7-9 iunie, căci statuile, aidoma unor cutii muzicale îşi vor urma destinul trăind cu pasiune fiecare povestea sa. Vă veţi afla ca într-un muzeu în care, noaptea, exponatele prind viaţă şi vorbesc toate deodată, fiecare cu fiecare şi toate deopotriva cu voi, spectatorii. O sarabandă a poveştilor, care mai de care mai frumoase, a clinchetelor de glasuri venite parcă dintr-o lume paralelă, a bucuriei de a fi, pentru câteva clipe sau minute în atenţia voastră şi a lumii întregi”, se arată pe site-ul Teatrului Masca.

Printre invitaţii acestei ediţii a festivalului se va afla şi actorul Bart Faseur, care va reprezenta Compania Living Sculpture Beeld Theater. Compania a fost înfiinţată în anul 1994 în Olanda şi a fost prima companie de acest tip angajată în prezentări de statui vivante şi sculpturi. În repertoriul companiei se regăsesc „sculpturi” numite şi „statui vivante” de o mare varietate, ce prezintă figuri realiste şi istorii fascinante cu personaje născute dintr-o imaginaţie creativă şi un înalt profesionalism.

 

n cadrul Festivalului Statui Vivante, Bart Faseur va prezenta spectacolul „Cameramanul”. Cu aparatul său de filmat, acesta încearcă să filmeze pe oricine. Grupează oamenii, îi aranjează şi începe să filmeze. Când se opreşte din filmat, actorii devin public din nou. Personajul este inspirat de faimosul cameraman din Nijmegen. Acest spectacol a fost creat la cerinţa primăriei din Nijmegen.

Pe de altă parte, printre participanţii străini la festival se numără şi Silence Theatre (Italia), artiştii Richard Minco şi Renske Polman, de la compania olandeză Beeldje.Nl, artistul Krist Doomerenik, de la compania Total Theater (Olanda), Levend Theater (Olanda) şi Maricel Harabagiu (Marea Britanie).

Printre statuile vivante şi grupurile statuare prezentate în cadrul festivalului de actorii şi colaboratorii Teatrului Masca se numără „Liliacul” (cu Alina Crăiţa şi Sorin Dinculescu), „Mary Poppins” (Anamaria Pîslaru şi Valentin Mihalache) şi „Ghicitoarea” (Dora Iftode şi Ioana Rufu).

Teatrul Masca din Bucureşti a sărbătorit, în luna mai, 24 de ani de la înfiinţare. Înfiinţat în 1990, Masca este un teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală, fiind condus de Mihai Mălaimare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO