Ziarul de Duminică

Festivalul Fotografiei Chineze în România/ de Radu Constantinescu

Festivalul Fotografiei Chineze în România/ de Radu...

Autor: Radu Constantinescu

01.10.2015, 23:41 52

Timp de o lună, în mai multe localităţi din România va avea loc cea de a treia ediţie a Festivalului Fotografiei Chineze. Organizat de Asociaţia „Euro Foto Art”, sub patronajul Ministerului Culturii, al Ambasadei Republicii Populare Chineze în România şi al Asociaţiei Fotografilor din China (CPA), festivalul este dedicat Zilei Naţionalei a Chinei şi a fost lansat luni, 28 septembrie, la Biblioteca Naţională a României din capitală. Cu acest prilej, a avut loc vernisajul Expoziţiei de artă fotografică contemporană din România şi China intitulată „Terra Color”, derulată de Asociaţia „Euro Foto Art” în parteneriat cu China Network Online. Timp de o lună, publicul bucureştean va putea admira aici 75 de de fotografii artistice realizate de creatori din România şi 75 de imagini semnate de renumiţi artişti fotografi din China. Expoziţia comună a artiştilor români şi chinezi va mai fi vernisată, în luna octombrie, în colaborare cu Centrul Cultural al Bucovinei din Suceava, şi la Muzeul Obiceiurilor Populare din Gura Humorului, judeţul Suceava.

Sub acelaşi semn, al cunoaşterii şi promovării reciproce a artei fotografice din cele două ţări, programul festivalului cuprinde numeroase alte manifestări. Spicuim dintre acestea:

«Bucureştenii au putut vedea, în Pasajul Universităţii, o selecţie de 60 de fotografii alb-negru şi color din cadrul expoziţiei artiştilor fotografi din China. Varianta completă a acestei expoziţii alcătuită din 100 de fotografii va fi prezentată în Galeria „Euro Foto Art” din Oradea şi la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Expoziţia intitulată „România şi China Pitorească” (vernisată anul trecut tot la Biblioteca Naţională a României din capitală) va fi deschisă acum la Biblioteca Judeţeană „Petru Dulfu” din Baia Mare, la Casinoul Centrului de Cultură Urbană din Cluj Napoca şi la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina.

Publicul orădean este invitat la două expoziţii extreme de interesante, care vor fi găzduite de „ovidpopgallery” din cadrul „Era Shopping Park” Oradea. Semnează reputatul artist fotograf Peng Da Li din Taipei (Taiwan) 50 de fotografii artistice color de mari dimensiuni. Tot în această Galerie va fi vernisată şi expoziţia Asociaţiei Fotografilor din China (CPA), alcătuită din 50 de fotografii de un remarcabil rafinament coloristic.

Proiecţia de digiporamă a artistului fotograf Fritz Shih APSA, tot din Taipei (Taiwan), intitulată „Păsări sălbatice din Taiwan” va fi prezentată la Casa de Cultură din Gura Humorului, Palatul „Vulturul Negru” – Sala „Studio” din Oradea şi la Biblioteca „Antim Ivireanu” din Râmnicu Vâlcea.

Nu în ultimul rând, semnalăm expoziţiile „China văzută de artişti fotografi din România”, care vor fi vernisate la Galeria „Euro Foto Art” din cadrul Hotelului „Crişana” din Băile Felix, respectiv la Galeria Bibliotecii „Octavian Goga” din Aleşd, judeţul Bihor. Aici vor fi prezentate imaginile surprinse de artiştii fotografi Ştefan Tóth AFIAP cu ocazia celor cinci deplasări, respectiv de Ovi D. Pop cu ocazia celor două deplasări de creaţie efectuate în diferite zone pitoreşti ale Chinei.

Festivitatea de închidere a ediţiei a III-a a Festivalului Fotografiei Chineze în România va fi organizată în parteneriat cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi, în data de 28 octombrie 2015, la Universitatea „Dunărea de Jos”.»

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO