Ziarul de Duminică

FOTOISTORIE/ Povestea de dragoste a Elisei de Blaremberg

FOTOISTORIE/ Povestea de dragoste a Elisei de Blaremberg
17.11.2009, 14:54 535
Despre membrii familiei Blaremberg s-a scris mult, dar numaidespre barbati. Nici Lecca nu se oboseste sa discute despremeritele sau cel putin despre existenta femeilor din aceastafamilie, destul de numeroase de altfel.
Nu cunosc motivul ignorarii lor, insa m-a deranjat când amcautat sa aflu câte ceva in legatura cu Elise Moret de Blarembergsi nu am gasit.
Intre fotografiile Cabinetului de Stampe al Academiei Romane,am remarcat o reusita fotocopie a unui tablou sau a unei litografiice o reprezenta pe Elise de Blaremberg si care era semnat deCharles Doussault. Cum nu mai intâlnisem in colectie ori inpublicatii acest tablou, am fost, fireste, curios sa aflu uneledate biografice ale doamnei sau domnisoarei de Blaremberg. A urmato grea si frustranta cautare, rezultatul final fiind departe deasteptari.
Am reusit sa aflu, totusi, ca in 1843 s-a indragostit depictorul francez Charles Doussault, care il insotea pe printulAlbert de Prusia in vizita sa la curtea lui Gheorghe Bibescu.Atunci printul s-a indragostit nebuneste de Maritica, viitoareasotie a lui Voda, iar pictorul, care trebuia sa imortalizeze vizitaintr-un album de acuarele, a fost vrajit de tânara Elise deBlaremberg.

Rodul acestei legaturi a fost un copil, Iulia de Blaremberg,mama lui Scarlat Cocorascu. De gura lumii, in familie s-a hotarâtca Iulia sa fie considerata copilul din flori al unui frate (de-almamei ei) si adoptat de sora lui… Datorita acestui artificiu, Iuliaa fost crescuta si educata chiar de mama ei, cunoscuta pianista,profesoara de muzica si directoare a Scolii Centrale de Fete. Maitârziu, a luat lectii de pian de la Marmontel, elevul lui Chopin,si s-a casatorit cu Ioan Cocorascu. Elise de Blaremberg s-a dedicatcarierei didactice, incetând din viata in anul 1897, la venerabilavârsta de 87 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO