Ziarul de Duminică

G.T. Kirileanu. 1921. Culise regale (VI)

G.T. Kirileanu. 1921. Culise regale (VI)

G.T. Kirileanu cu Octavia Lecca

16.03.2007, 16:25 48

La mijlocul verii lui 1921, guvernul prezidat de generalul Al. Averescu isi simte zilele numarate. Imprudenta de a aduce in dezbaterea Parlamentului o lege privind nationalizarea Societatii "Resita" il nemultumise pe I.I.C. Bratianu. Liberalii isi vedeau astfel amenintate interesele la cele mai mari uzine metalurgice din tara. Totodata, Ionel Bratianu constatase ca Averescu - pe care el il adusese la putere, socotindu-l doar un sef de guvern manevrabil - dadea prea multe semne de independenta, iesind din conventiile jocului politic. Singura solutie: rasturnarea cabinetului.
G.T. Kirileanu (1872-1960), bibliotecarul Palatului Regal, noteaza toate aceste tribulatii. In plus, consemneaza si framantarile Printului Barbu Stirbei, mahnit de a se vedea indepartat de la favorurile Reginei Maria, inlocuit fiind cu un strain, aventurier si afacerist, locotenent-colonelul canadian Boyle. Tot ce-i ramane Printului este sa-i scrie zilnic Reginei, consolandu-se cu gindul ca va arata, odata si odata, Suveranei sale aceste epistole... (Ioan Lacusta)

Luni, 18 iulie.
Printul Stirbei intors de la Sinaia ma intampina:
- Va incurcati din ce in ce mai rau. Dumneata taci, ori se vede ca esti de aceeasi parere cu domnul Misu care nu da importanta nici unui fapt pentru viitor. Pana acuma stiau numai cativa ce fel de om este Regele. Acum va afla toata lumea. Caci el este singurul vinovat de situatia in care am ajuns.
- Aud ca Regele si domnul Misu ar fi determinat pe general (Averescu), Take si Titulescu de a nu mai prezenta la Senat, Resita.
- Dar atunci de ce n-au impiedecat retragerea opozitiei din Parlament?
Iesind in strada, Printul Stirbei zareste pe Iorga si foarte interesat se duce spre el. Iorga il intampina:
- Daca vom lasa sa treaca aceasta ocazie, atunci guvernul acesta se eternizeaza la putere. Ai vazut interviul lui (Argetoianu) din "Luptatorul" cu data de 18 iulie? Dupa ce le-a dat taranistilor curul la pupat, acum le da obrazul! Bine, dar Regele nu poate tolera ca primul-ministru sa faca astfel de declaratii (cu chestia raspunderilor), fara sa-l intrebe si pe dansul. Ori atunci ca Averescu sa-si fi dat demisia si Regele sa i-o fi raspins ca semn de incredere.
- Declaratia lui Averescu nu privea decat guvernul Bratianu.
- Ba, priveste si pe cei din Consiliul Dirigent, de pe vremea guvernului Bratianu.
Iorga spune apoi ca I. Bratianu i-a facut vizita si intreaba pe Printul Stirbei daca Bratianu e in Capitala.
Printul Stirbei il intreaba ce parere are si dansul raspunde:
- Ti-as spune, dar nu indraznesc.
Atunci eu m-am retras si i-am lasat singuri. Printul Stirbei a inceput sa gesticuleze ca in zilele de criza ministeriala. Trecand prin dreptul Palatului, Regele, ca deobicei, se zgaia plecandu-se pe fereastra deschisa din coltul de la poarta Palatului.
Azi au audienta la Rege: mitropolitul primat si Vaida Voevod.
Printul Stirbei ia dejunul la Duca.
Dupa despartirea de Iorga, Printul Stirbei se intalneste cu Emil Panaitescu.
Printul Stirbei catre Bratianu, dupa intrevederea cu Iorga:
- Ma gandesc sa-i aduc aminte acum lui Iorga despre timpul cand imi cerea sa primesc presedintia Consiliului.
Bratianu: - Pentru numele lui Dumnezeu, nu te apuca de una ca asta!
"Adevarul" da informatia ca Regele s-ar fi intalnit cu Bratianu la Buftea, lucru cu neputinta, deoarece Printul Stirbei era la Sinaia. Dar ziarul vrea sa-l amestece pe Printul Stirbei intimidandu-l.

Marti 19 iulie. Printul Stirbei:
- Scriu zilnic Reginei, dar nu-i trimit scrisorile, spre a i le arata altadata, ca sa vada sfatul bun ce l-ar fi putut avea. Ii era usor Regelui cand eram eu in apropiere ca sa-i dau in laturi cracile care i-ar fi scos ochii. Dar acum merge spre cufundare. Bratianu e furios de incapatanarea Regelui fata de cererea de audienta a sefilor opozitiei. Pe Boyle il primeste oricand si-l sustine in intimitatea lor, iar pe fostii ministri nu vrea sa-i vada. Regele n-are nimic de zis in privinta amenintarii cu "raspunderile"; dar el uita ca seful suprem al armatei este Regele si ca pe generalul Iliescu Regele l-a tinut cu incapatanare, desi si eu in trei randuri am staruit pentru inlaturarea lui.
Misu propune lui Bratianu sa ceara si el audienta la Rege. Bratianu cu glas ridicul raspunde:
- Eu sa ma duc la Rege cand lasa pe primul-ministru sa ma puna sub acuzatie?! Dar nu m-am inchinat lui Mackensen s-am asteptat judecata lui Marghiloman, care avea cel putin judecata ocupatiei straine.
Printul Stirbei incheie:
- Saracu', Regele, e om cinstit si deloc siret, de aceea
i-am spus ca tot omul trebuie sa aiba un dram de abilitate. Cu putina dibacie Regele ar fi fost bine si cu guvernul si cu opozitia, avandu-i in mana si pe unii si pe altii.
Printul Stirbei zice ca nu-i pentru schimbul guvernului acuma. Dar Regele nu poate neglija partidele burgheze, sprijinul lui cel mai sigur.
Dejunul cu Printul Stirbei si Emil Panaitescu.
Acesta foarte calm ii spune ca semetia provocatoare a liberalilor va face sa se alipeasca la taranisti elemente din Partidul National Ardelean si din partidul lui Inculet (Partidul Taranesc din Basarabia).
Printul Stirbei: - Totusi, Stere zice ca singur Bratianu se va adapta cu noua situatie; Stere a vrut sa ajunga la sefia Partidului Liberal si acuma vrea sefia Partidului Taranist.
Panaitescu raspunde ca acuma Stere este micsorat.
Printul Stirbei: - Dar e foarte cult si inteligent.
Eu taceam si Printul Stirbei imi cere parerea.
Zic: - In locul lui Vaida, intrebam pe primul-ministru daca e adevarat ca ministrul de Interne a rostit acele cuvinte de rusine, caci daca e adevarat cu parere de rau nu-l mai pot primi ca ministru. Si asta era o sanctiune, mai ales ca Regele, cat si Regina, se plangeau de injosirea nivelului nostru parlamentar.
Uitasem lectia pe care i-a facut-o Printul Stirbei lui Panaitescu in privinta vizitei de mane a Reginei la Sinaia. Regele nu trebuie sa se solidarizeze cu guvernul sau, iar cu opozitia sa fie de doua ori mai politicos. Sa vie Regina la Bucuresti. Sa se mai amane calatoria in strainatate, daca nu se poate renunta la ea.
La 3 jumatate vine Jean Duca, in mare tinuta, pentru audienta de azi la Rege. Cand a dat cu ochii de noi parca a vazut pe dracu! Am plecat, pentru ca Printul Stirbei si Duca sa puna la cale audienta la Voda.

20 iulie. Misu imi spune ca Iorga se plimba ieri ca o fiara in cusca, asteptand audienta la Rege. S-a certat cu Mihalache, care astepta si el audienta, pe chestia Stere si cochetarea cu guvernul. Regele intreaba pe Misu cum i se pare Iorga. Misu ii face semn, coborand umarul stang si ridicand pe cel drept, cum face Iorga. Dupa audienta, care a durat un ceas, Regele zice ca Iorga a fost destul de domol.
Misu ma intreaba despre Stere, zicand ca va manca pe Mihalache. Ii raspund ca Iorga indreptandu-se spre liberali, taranistii trebuie sa se apropie de Stere, ca sa se apere mai bine si de liberali si de guvern.
Printul Stirbei imi spune: - Va incurcati din ce in ce mai rau. Regele a fagaduit opozitiei in audienta de ieri ca guvernul va pleca in curand, iar pe de alta parte tot Regele se solidarizeaza - din ce in ce mai mult - cu guvernul.

Joi, 21 iulie. Aflu de la pictorul Stoica, sosit de curand din Italia, ca fiind la Iorga dupa audienta lui la Rege, i-a marturisit cat de furios a mers la audienta si cat de mult s-a induiosat cand Regele i-a aratat martirizarea la care este supus de niste oameni care mai mult se cearta intre dansii, decat se gandesc la binele tarii. Atunci Iorga i-a amintit ca si-n familie Regele era terorizat de ceilalti doi frati s-au inceput amandoi a plange. Ce-o fi adevarat...
Iorga ar mai fi spus Regelui ca liberalii vor sa faramiteze adversarii si sa fie ei pururea stapani. Cum se impaca asta cu vorbele spuse de Printul Stirbei, ca trebuie sa ne folosim de imprejurari pentru rasturnarea guvernului. Anuntarea Printului Stirbei a sporit buna dispozitie a lui Iorga, care vedea in aceasta vizita cine stie ce misiune din partea Regelui.
Printul Stirbei ma cheama la telefon azi-dimineata de la Buftea si-mi spune sa cer lui Steinbach (secretarul Reginei) sa propuie Reginei la Sinaia (dar sa nu stie ca propunerea vine de la mine) sa dea ordin generalului Ballif s-o astepte in gara la sosirea de la Sinaia asta-sara.
Pe la 4 si jumatate Printul Stirbei are intalnire cu Emil Panaitescu, sosit acum de la Sinaia. Sara, Printul Stirbei la Regina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO