Ziarul de Duminică

Ginko biloba sau metafora vietii

15.09.2005, 15:19 37

Cu artistii Gilbert & George la cea de-a 51-a editie a Bienalei de Arta Contemporana de la Venetia

Gilbert & George au inceput sa lucreze impreuna in 1967, la putin timp dupa ce s-au cunoscut, studenti fiind la St. Martin''s School of Art din Londra. Prima expozitie personala au organizat-o in anul urmator, iar prima "sculptura vie" au prezentat-o publicului in iarna anului 1969. Folosindu-se pe ei insisi ca subiecte ale lucrarilor lor, artistii si operele s-au contopit, Gilbert & George dezvoltand un limbaj unic si original de exprimare artistica.

Anul acesta, in perioada 12 iunie - 6 noiembrie, pavilionul britanic din cadrul Bienalei de Arta Contemporana din Venetia prezinta lucrarile cuplului Gilbert & George. Plasticienii britanici au pregatit pentru expozitie un grupaj nou, de 25 de tablouri, utilizand computerul intr-o tehnica pe care au perfectionat-o in ultimii doi ani. Gilbert & George se inscriu perfect tematicii celei de a 51-a editii a Binenalei - "genio perpetuo", fiind cei care in ultimii 30 de ani au socat prin inventivitatea si originalitatea lor.

De-a lungul timpului, Gilbert & George au colectionat flori si plante astfel incat copacii, ramurile si florile au aparut ca motive in operele lor inca de la inceputurile artistice ale grupului. In noile tablouri expuse la Venetia, frunzele de ginko biloba culese din parcul Gramercy din New York reprezinta atat un punct de pornire, cat si un motiv pe care se ridica intreaga constructie plastica. Frunzele de ginko biloba sunt elemente apropiate vietii si creatiei cuplului Gilbert & George, deoarece ele se gasesc si in East London, locul in care cei doi locuiesc, traiesc si creeaza, locul care ii inspira si care le ofera marea majoritate a temelor instalatiilor si tablourilor lor.

Pornind de la ideea ca in Orientul Indepartat copacul de ginko biloba este obiect de veneratie, avand puteri miraculoase si fiind asociat cu longevitatea, Gilbert & George construiesc, in cele 25 de tablouri din pavilionul britanic, o metafora a fortei vitale. Simetria frunzelor se regaseste in dublarea imaginilor din seria Ginkgo Pictures, iar culoarea tomnatica a acestora, un galben auriu puternic, este predominanta in multe din instalatiile semnate Gilbert & George. Padurea de ginko biloba realizata de Gilbert & George este un loc al sperantei in care, cu ajutorul unei singure frunze, se realizeaza imagini in oglinda care genereaza serii fara sfarsit.

De asemenea, frunza de ginko poate fi inteleasa si ca emblema a relatiei celor doi in care fiecare personalitate este si singulara, si dubla - un singur artist care are doua jumatati. In Ginko Pictures vedem cum prezentele individuale ale intregului se confunda cu dualitatea frunzei de ginko si cu semnificatia sa de forta a vietii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO