Ziarul de Duminică

Gust de epoca

Gust de epoca
22.08.2008, 19:11 16

Exemplele de urmat in zona culturii nu se suprapun intotdeauna cu cele din repertoarul modelelor politice pe care le cautam de aproape doua decenii de o parte si de alta a Atlanticului de nord.
Mai aproape, avand destule afinitati datorita istoriei care ne-a unit sau dezbinat, mai ales pe cei din Transilvania, dar care ne-a construit in timp o anume identitate central-europeana, este tara a carei frontiera incepe pentru noi la Oradea sau Nadlac, Ungaria.
In anul 1992, cand in Romania asemenea decizii pareau utopii, avocata Kormendi Anna si arhitectul Csak Mate infiintau o galerie de arta cu sedii in Budapesta si Sopron, avand la baza operele de arta contemporana maghiara colectionate de acestia. Bogata colectie de arta a inceput sa fie prezentata in diverse muzee din Ungaria si din strainatate, tot mai multi artisti fiind acceptati in portofoliul galeriei. Cu operele acestora au organizat expozitii a caror prezentare poate fi comparabila cu cele vazute in muzee consacrate, daca apreciem doar calitatea cataloagelor editate intr-o maniera cum nici o galerie particulara de la noi nu a reusit sa o faca.
Si fiindca misiunea Galeriei Kormendi este promovarea artei maghiare, opera unuia dintre cei mai reprezentativi artisti pentru sculptura secolului XX din Ungaria este prezentata acum intr-o selectie la Muzeul de Arta Cluj-Napoca in acelasi timp cu o expozitie de arta contemporana maghiara organizata la Muzeul Cotroceni.
Expozitia de la Cluj a lucrarilor lui Kerenyi Jeno (1908-1975), a carui opera de maturitate s-a concretizat in plin regim comunist, exprima in secundar cateva din trasaturile unei epoci istorice mult diferita de cea pe care noi am cunoscut-o aici, desi ambele poarta in manuale aceeasi eticheta.
Inainte de orice, toate lucrarile expuse sunt turnate in bronz - visul de putine ori realizat al sculptorilor de la noi. Apoi tematica este frapanta prin lucrarile cu tema religioasa: Golgota, Bunul pastor, Zece porunci, Sf. Francisc, Profetul nebun, care in Romania nu ar fi trecut de juriile ideologice si l-ar fi trimis pe ereticul artist in fata anchetatorilor.
Recunoasterea valorii creatiei sale si importanta acordata operelor de arta de catre autoritatile comuniste maghiare este certificata de premiile si disctinctiile de stat care i-au fost acordate, fiindu-i comandate peste 40 de opere de for public. Am avut noi atatea, cu toate "biruintele" si voievozii calare?
Topit in amnezia cu diagnostic bine ascuns a trecutului apropiat, gustul diferit al acelei epoci, iata, razbate spre noi prin opere de arta. De istoria comuna, desfasurata acum sub semnul cercului de stele aurii, ne aducem insa aminte cand autostrada de la Budapesta se termina in apropiere de Oradea. Apropo, se mai face autostrada "Transilvania"?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO