• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8347
  • Leu / USD4.7020
Ziarul de Duminică

Horia Bădescu/ de Radu Constantinescu

Horia Bădescu/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu

07.11.2013, 23:54 52

Dublu moment aniversar omagiat la Cluj cu o apariţie editorială de excepţie. Este vorba, în primul rând, despre împlinirea a 45 de ani de la lansarea acelei grupări literare care a marcat esenţial cultura română a anilor ‘70, precum şi a revistei care i-a purtat şi îi poartă şi acum numele, „Echinox”. Pe de altă parte, se adaugă emoţionant sărbătorirea celor 70 de ani ai unuia din întemeietorii mişcării echinoxiste, poetul Horia Bădescu. Acestor două evenimente, editura Eikon le dedică antologia de autor „Cărţile vieţuirii” care reuneşte în cele trei volume ale sale creaţia poetică a unuia din cei mai importanţi scriitori români contemporani.

Aşa cum însuşi mărturiseşte, Horia Bădescu a selectat aici tot ceea ce a crezut că este mai rezistent în poezia sa, începând de la debut şi până în acest moment, inclusiv poeme inedite în volum. „Este un fel de raport către mine însumi şi către cei care îmi iubesc poezia, o prezentare sintetică a ceea ce reprezint eu ca scriitor de poezie. Vine un moment în care, la o anumită vârstă doreşti…să ai o măsură a ceea ce ai făcut, să te convingi măcar pe tine însuţi că nu ai trăit degeaba şi, în acelaşi timp, să oferi cititorilor tăi o asemenea sinteză în care poate se regăseşte şi cititorul ”.

Cele trei volume ale antologiei sunt constituite tematic pe vârste estetice. Horia Bădescu şi-a grupat creaţia poetică în cicluri, fără a respecta întru-totul structura volumelor iniţiale. La finalul ultimului volum, un extrem de util Sumar cronologic, ghid indispensabil pentru cei care vor să pătrundă în intimitatea laboratorului său de creaţie, consemnează ordinea apariţiei volumelor princeps şi a poemelor în fiecare dintre acestea, precum şi a celor inedite editorial. Revenind la antologie, să consemnăm faptul că primul volum se intitulează „La poarta cuvântului” şi cuprinde epoca barocă şi neoromantică a creaţiei autorului, al doilea, „Furcile caudine”, include poezia sa protestatară, iar ultimul având drept titlu „De la o zi la alta” reuneşte poeme de natură existenţială, despre raportul omului cu timpul, cu transcendenţa. Fiecare volum este însoţit de câte un text critic semnat, în ordine, de Ioan Adam (a cărui formulare plastică rămâne memorabilă – Bădescu e un avatar valah al lui Villon –), Petru Poantă (el însuşi echinoxist, exegetul care a intuit, poate, cel mai exact, cu o mare fineţe analitică, inefabilul poeziei lui Horia Bădescu, obsesiile sale metafizice) şi Ioan Holban.

„Cărţile vieţuirii” inaugurează colecţia Echinox a editurii Eikon, dedicată acestei importante mişcări culturale clujene. Proiectul apare sub egida Universităţii Babeş-Bolyai şi este susţinut de COPYRO. Pe parcursul următorilor cinci ani (seria va fi finalizată în 2018, cu prilejul centenarului Marii Uniri de la 1918), vor fi publicate cărţi de poezie, proză, critică literară şi eseu semnate de membrii amintitei grupări literare, albume de artă, precum şi o ediţie anastatică a primelor numere ale revistei „Echinox”.

 

 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.7020
Diferență: -0,4805
Ieri: 4.7247
Azi: 5.8347
Diferență: -0,7873
Ieri: 5.8810
Azi: 4.7195
Diferență: -0,3905
Ieri: 4.7380