Ziarul de Duminică

Imagini româneşti în pictura secolului trecut/ de Mirela Mincu

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Mirela Mincu

24.09.2015, 23:46 158

Licitaţia din 28 septembrie propune prezentarea valorilor româneşti în creaţia unor autori binecunoscuţi.

Nelipsită este şi secţiunea de artă decorativă ce ne poartă imaginar pe întreg mapamondul. Mici obiecte preţioase care să ne ornamenteze ambientul, câteva podoabe dar şi instrumente ale diverselor pasiuni, cum ar fi un corn pentru praf de puşcă sau o lunetă întregesc oferta diversă a acestei sesiuni.

Principalele genuri ale picturii, prezente în selecţia casei noastre, aduc în primplan subiecte româneşti, cu reprezentative valori populare.

Amintim fermecătorul portret „Tânără cu maramă” al Elenei Popea, precum şi seraficul portret ale unei prietene a artistei, în contrast cu gravitatea portretului unui „Precupeţ” de Rudolf Schweitzer Cumpăna, în care parcă toată greutatea sorţii impregnează atmosfera, o decorativă „Ţărancă în zi de sărbătoare” de Dan Băjenaru, un meditativ autoportret de Aurel Bordenache, toate ne poartă într-un univers de mare expresivitate.

Câteva peisaje care definesc poezia spaţiului românesc au ajuns sa inspire pictorii epocii : „Iarnă la ţară” de Vrăneanţu, amintind de universul flamand, sau o „Iarnă peste sat” de Schweitzer Cumpăna, câteva „Case albe” de Adam Bălţatu, a căror monumentalitate este accentuată de perspectivă dar şi de dinamica tuşelor pline, un han de Constion sau câteva peisaje bucureştene au marcat capitole importante în creaţia artiştilor români.

Trei compoziţii ne apropie şi mai mult de universul românesc, în lumini diverse, cu sentimente diferite : bucuria „Tulnicăreselor” de Dan Băjenaru, tristeţea meditativă de „La troiţă” de L.A. Biju sau relaxarea „În zi de odihnă” de Ioan Papazoglu întregesc oferta acestei licitaţii, aflată sub semnul sentimentului naţional.

Expoziţia poate fi vizitata în fiecare zi, de luni  până vineri între orele 09.00-17.00, sâmbătă 26 septembrie între orele 11.00-15.00 şi luni, 28 septembrie, orele 09.00-19.00 la sediul Casei de Licitaţii din Intr. I. L. Caragiale nr. 1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO