Ziarul de Duminică

Imperiul de jad

08.02.2008, 21:22 45

Un astfel de roman presupune o intriga de proportii epice ai carei principali protagonisti sunt maestri, semizei si creaturi fantastice care-si ghideaza viata dupa un cod etic bine definit, care practica la superlativ artele martiale si au de urmat o Cale care duce la autodescoperirea si formarea de sine si la intelegerea lumii la un nivel superior, dincolo de aparente si desertaciuni. Din nefericire, nu am avut niciodata prilejul sa citesc o asemenea carte; nici nu cred ca a fost vreuna tradusa la noi si nici in limba engleza nu am gasit. Dar am urmarit cu mare placere peliculele realizate dupa aceste povesti si consider ca Crouching Tiger, Hidden Dragon, House of Flying Daggers, Hero sau The Course of the Golden Flower sunt adevarate bijuterii cinematografice - poezii si fabule transpuse in imagini onirice in care artele martiale sunt doar un pretext, un mijloc de exprimare pentru batalii mult mai complexe, care se poarta in interior, intre concepte, idei, sentimente si moduri diferite de a vedea lumea care ne inconjoara. In plus, pentru cineva cu o minima afinitate pentru cultura si civilizatia chineza, background-ul mitologic, simbolic si filosofic in care se desfasoara aceste povesti reprezinta un adevarat deliciu.
Cautam de ceva vreme un videogame plasat intr-un univers wuxia si, in cele din urma, l-am gasit. Indiferent cat de prozaic suna, nu ma pot abtine sa nu spun ca Jade Empire este unul dintre cele mai frumoase jocuri care au fost realizate vreodata. Sa ma justific, acum. O poveste wuxia, tocmai pentru ca este mult mai mult decat suma unor partide de karate spectaculoase, nu putea fi transpusa decat intr-un role playing game.
Pentru necunoscatori, un RPG este un joc in care participantul isi asuma rolul unui personaj fictiv pe care il dezvolta si il implica in actiune dupa bunul plac. Imaginati-va intriga oricarui roman bun in care puteti participa activ si, mai mult de atat, puteti schimba oricand cursul evenimentelor. Sentimentul de imersiune pe care ti-l da un astfel de joc este coplesitor, mai ales daca acesta, precum Jade Empire, este un next-gen in care inteligenta artificiala a NPC-urilor (personajelor controlate de computer) este cu adevarat remarcabila.
Actiunea din Imperiul de Jad este plasata intr-o China antica mitica, in care Imparatul Soarelui este la apogeul domniei sale si incepe sa fie corupt si sedus de puterea aproape demiurgica pe care o are. Trufas si sfidator, trimisul zeilor pe Pamant incepe sa se creada egalul creaturilor celeste si le provoaca pe acestea la o confruntare in urma careia ordinea si armonia pe baza carora este construit Imperiul sunt date peste cap. Cu nenumarate rasturnari de situatie, doua romante foarte savuroase si o multime de lupte epice, povestea atinge punctul culminant in Orasul Imperial, unde discipolul afla adevarul despre sine si despre cauza situatiei catastrofale in care se afla Imperiul si are de facut o alegere foarte dificila care va schimba atat soarta sa, cat si pe aceea a Imperiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO