Ziarul de Duminică

Îndrăgostiţi din toate ţările, uniţi-vă!/ de Ziarul de duminică

Îndrăgostiţi din toate ţările, uniţi-vă!/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

31.01.2013, 23:42 48

Luminiţa Gheorghiu, în competiţie cu Juliette Binoche şi Catherine Deneuve pentru Ursul de Argint la Berlin

Una dintre cele mai apreciate actriţe din filmul românesc, Luminiţa Gheorghiu (foto 1), concurează pentru trofeul Ursul de Argint acordat celei mai bune actriţe, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (7-17 februarie 2013), cu nume celebre din cinematografia europeană, ca Juliette Binoche şi Catherine Deneuve. "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, este singurul lungmetraj românesc inclus în selecţia oficială a celei de-a 63-a ediţii a Berlinalei. Este, totodată, primul lungmetraj în care Luminiţa Gheorghiu are rol principal.

Luminiţa Gheorghiu le reîntâlneşte în competiţia berlineză pe două dintre actriţele alături de care a jucat în trecut - Juliette Binoche, protagonista din "Camille Claudel 1915", în regia lui Bruno Dumont, şi Isabelle Huppert, călugăriţă în "La Religieuse", de Guillaume Nicloux. În atenţia juriului prezidat de Wong Kar-wai vor intra, pentru trofeul de interpretare feminină, şi Catherine Deneuve ("Elle s'en va", regia Emmanuelle Bercot), Rooney Mara ("Side Effects", regia Steven Soderbergh) sau Nina Hoss ("Gold", regia Thomas Arslan).

Despre rolul din "Poziţia copilului", cel al unei mame posesive care se zbate să-şi apropie fiul (Bogdan Dumitrache) şi să-l scoată la liman dintr-o situaţie nefericită, spune că a fost unul dificil. Spectatorii o vor regăsi într-o altă ipostază - o femeie cu poziţie socială şi "relaţii".

"Poziţia copilului" va intra pe marile ecrane din întreaga ţară pe 8 martie.

Filme româneştila Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg

Nu mai puţin de patru lungmetraje româneşti au fost selectate în programul Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg din acest an, care se desfăşoară în perioada 25 ianuarie - 4 februarie. După dealuri de Cristian Mungiu este prezentat în secţiunea Mästare (Maeştri), Toată lumea din familia noastră de Radu Jude şi Rockerde Marian Crişan sunt proiectate în cadrul secţiunii Fem kontinenter (Cinci continente), iar Despre oameni şi melci de Tudor Giurgiu figurează în programul secţiunii Lokala komedier (Comedii locale). Fiecare film beneficiază de două până la patru proiecţii în cadrul festivalului. Cotidianul naţional Dagens Nyheter din data de 25 ianuarie (foto 2) a selectat lungmetrajul După dealuri ca fiind unul dintre cele 10 filme de neratat la această ediţie, a 36-a la număr.

Totodată, scurtmetrajul Şase peşti mari realizat de regizorul şi artistul româno-suedez Ştefan Constantinescu concurează alături de alte şapte producţii suedeze pentru premiul pentru scurtmetraj Startsladden.

Debut în lung-metraj al regizoarei Alexandra Gulea

Regizoarea Alexandra Gulea (foto 3) debutează cu filmul de fictiune de lung metraj Matei copil miner in cadrul International Film Festival Rotterdam 2013, aflat la cea de a 42-a editie. Festivalul are loc în perioada 23 ianuarie - 3 februarie 2013. Matei copil miner concureaza pentru premiul Big Screen Award. Producator este Thomas Ciulei.

Matei copil miner este o coproducţie româno-germano-franceza.

Matei (Alexandru Czuli), un copil de 11 ani pasionat de biologie, traieste singur cu bunicul lui (Remus Marginean) intr-o regiune miniera de munte. Parintii sunt plecati la munca in Italia. Din toamna pana in primavara, intamplarile prin care Matei trece si prima experienta a mortii il obliga sa se maturizeze si sa decida de propriul destin.

Alexandra Gulea a mai regizat: Hacker, serial TV- 2003, Dumnezeu la Saxofon, dracu la vioara, documentar- 2004, Azi eram frumoasa juna, documentar- 2007, si a lucrat ca monteur la filmul Weekend cu mama in regia lui Stere Gulea si la doua dintre filmele regizorului Thomas Ciulei: Asta e si Podul de Flori.

Drumul lui Brâncuşi, unul dintre proiectele anunţate de Filiala ICR Oltenia-Gorj

Filiala ICR Oltenia-Gorj din Târgu-Jiu, recent inaugurată, a propus un proiect propriu - Drumul lui Brâncuşi. Acesta va atrage fonduri guvernamentale şi europene pentru a transforma traseul Hobiţa - Târgu-Jiu într-o oportunitate turistică şi culturală de anvergură naţională şi internaţională (foto 4). "În acest moment această filială nu are decât viitor; de noi depinde să capete şi un trecut", a declarat Ion Cepoi, directorul filialei ICR Oltenia-Gorj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO