Ziarul de Duminică

Integrala Nedelciu la start/ de Ziarul de duminică

Integrala Nedelciu la start/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

13.03.2015, 00:03 65

Mircea Nedelciu

Opere, vol I

Editura Paralela 45

Mircea Nedelciu (1950-1999) a publicat în decenii de carieră literară patru volume de proză scurtă, trei romane, plus un al patrulea scris împreună cu doi colegi eseişti, a colaborat la ziare şi reviste, a susţinut rubrici, a participat la dezbateri şi a acordat interviuri. O operă amplă, pe care ediţia de faţă, proiectată în nouă volume, o va restitui în toată complexitatea ei, sub îngrijirea criticului Ion Bogdan Lefter. Volumul inaugural cuprinde primele două culegeri ale sale de texte scurte, care l-au impus rapid ca autor talentat şi novator, de mare valoare: Aventuri într-o curte interioară (1979) şi Efectul de ecou controlat (1981). Decupaje alerte de realitate cotidiană, pătrunzător-realiste, dar şi inteligent-experimentale, de o prospeţime remarcabilă, textele sale schiţau la începutul anilor ’80 contururile prozei postmoderne autohtone.

 

Sebastian Faulks

Cântecul păsărilor

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Justina Bandol. Un roman-meditaţie asupra naturii umane şi un roman-omagiu adus soldaţilor britanici participanţi la Marele Război. Puţine sunt cărţile care descriu cu atâta minuţiozitatea ororile războiului – şi încă o latură a lui aproape neştiută publicului larg: acţiunile tuneliştilor, soldaţii care luptau săpând tuneluri sub liniile inamicului. De ambele părţi. În paralel o poveste de dragoste care recreează cu minuţiozitate atmosfera relaţiilor de familie de la începutul secolului al XX-lea, şi o altă poveste, mai aproape de zilele noastre, a nepoatei celor doi îndrăgostiţi de pe vrremuri, care recuperează, peste decenii, memoria bunicului soldat şi răscumpără, într-o măsură, destinul tragic al familiei ei.

 

Cristian Preda

Dumnezeu a trântit telecomanda.

Catalog de curiozităţi politice, în care se arată, pornind de la exemple din lumea largă, că firea umană e departe de a fi plată, moderată şi previzibilă, atunci când vine vorba despre putere, dominaţie sau chiar cetăţenie

Editura Curtea veche

82 dintre articolele scrise pentru adevărul.ro în perioada decembrie 2012-iulie 2014. A reieşit o carte exemplară ca ştiinţă politică aplicată, cum afirmă Vladimir Tismăneanu în prezentarea de pe coperta a patra, dar şi „o fenomenologie alertă şi pătrunzătoare a chipurilor, adeseori năucitoare, ale tranziţiei româneşti.” O carte care „te ţine în priză, te face să te întrebi, să reflectezi, să-ţi mobilizezi spiritul critic.”

 

Seneca

Despre mânie

Editura Seneca

Traducere din limba latină de Ioana Costa, Vichi-Eugenia Dumitru şi Ştefania Ferchedău.  Dialogul despre mânie aşază o oglindă în faţa omului mâniat şi-i arată chipul strîmb şi negru, un chip care nu mai este al unui om. Ca să nu te repezi în acest război cu tine însuţi, învaţă să nu-l începi. Mânia nu îndrăzneşte nimic singură, ci doar cu acordul sufletului. Cratea apare în colecţia „În doi”, în care au mai apărut alte dialoguri ale filosofului. La final sunt pagini lămuritoare despre Senaca, Novatus (fratele lui Seneca, căruia îi este dedicat dialogul), dar şi informaţii substanţiale despre curentele filosofice ale vremii autorului (stoicii, epicurienii, cinicii).

Dialogul Despre mânie aşează o oglindă în faţa omului mâniat şi-i arată chipul strâmb şi negru. Un chip care nu mai este al unui om. Ca să nu te pierzi în acest război cu tine însuţi, învaţă să nu-l începi.

Este în puterea ta, pentru că „mânia nu îndrăzneşte nimic singură, ci doar cu acordul sufletului“.

A-ţi opri mâna ridicată să lovească, a-ţi frâna pornirea violentă, a te elibera de mânie - este oare posibil?

Dialogul Despre mânie aşează o oglindă în faţa omului mâniat şi-i arată chipul strâmb şi negru. Un chip care nu mai este al unui om. Ca să nu te pierzi în acest război cu tine însuţi, învaţă să nu-l începi.

Este în puterea ta, pentru că „mânia nu îndrăzneşte nimic singură, ci doar cu acordul sufletului“.

 

Alexandru Ioan Despina 

Vandalii

Editura Herg Benet

Născut în 1985 la Ploieşti, cu o dublă specializare – geografie şi limbă şi literatură engleză – Alexandru Ioan Despina a publicat mai multe povestiri în reviste şi antologii colective până la acest roman de debut. Cartea este o înşiruire de tablouri din viaţa cotidiană a mai multor ţigani care locuiesc într-un bloc de nefamilişti din Bucureşti, cu situaţii ridicole sau comice, cu lucruri care par să nu se schimbe, până la un punct. Personajele îşi „câştigă” pâinea prin activităţi mai mult sau mai puţin legale. Microuniversul lor se clatină din temelii odată cu apariţia „vandalilor”, a căror venire reprezintă nu numai un semnal de alarmă, ci marchează sfârşitul unei ere, de pe urma căruia are de suferit întreaga comunitate.

 

Jess Walter

Frumoasele ruine

Editura Polirom

Traducere din limba engleză şi note de Dana Crăciun. O incursiune plină de surprize în culisele fabricii de vise a filmului hollywoodian, mustind de intrigi perfide, aventuri amoroase şi invidii mocnite. Povestea începe în 1962, în peisajul idilic de pe ţărmurile stâncoase ale Mării Ligurice, cu întâlnirea dintre efemera starletă Dee Moray şi italianul Pasquale Tursi, un tânăr proprietar de pensiune. Pasquale, îndrăgostit de starletă, află că Dee Moray, care părea bolnavă de cancer, este de fapt gravidă. Acesta pare a fi şi motivul pentru care actriţa, venită în Italia pentru turnarea unui film, este îndepărtată de pe platou de către producatorul Michael Deane. Însă povestea lui Dee Moray are mai multe taine, care ies la iveală abia după cincizeci de ani, când protagoniştii de odinioară se reîntâlnesc în chip surprinzător.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO