Ziarul de Duminică

Istoria artei cum n-a mai fost/ de Ziarul de duminică

Istoria artei cum n-a mai fost/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.01.2013, 00:07 281

În sfârşit apare şi o istorie a artei*) care ajunge până în zilele noastre! Dar nu este singurul element care o recomandă drept un eveniment editorial. Fiecare nouă perioadă tratată este precedată de o hartă temporală care oferă o vedere panoramică şi rezumativă a curentelor, artiştilor şi lucrărilor incluse. Există în josul fiecărei pagini din prezentările de curente artistice un desfăşurător cronologic. Detaliile alese şi explicate aduc în centrul atenţiei elemente neobişnuite ale lucrării prezentate. Artiştii au câte un profil cu datele biografice esenţiale. În sfârşit, există un fel de medalioane în care sunt înşiruite succint elementele tehnice sau inovaţiile lucrării analizate.

Dar cartea pe care o prezentăm acum este remarcabilă şi din alte puncte de vedere. Formele şi expresiile artelor vizuale diferă uneori radical de la o perioadă arttistică la alta, de la o zonă geografică la alta, modelate de circumstanţe sociale şi culturale diverse. Care a fost scopul iniţial al acestor lucrări artistice şi cum le putem înţelege astăzi? De ce arta s-a bucurat de un avânt deosebit în anumite perioade ale istoriei şi nu în altele? De ce unele opere de artă sunt atât de importante? Volumul răspunde tuturor acestor întrebări.

Universul capodoperelor artei universale ne este deschis cu o prezentare istorică şi panoramică în care arta este plasată în contextul evoluţiilor culturale şi sociale petrecute pe mapamond, încă din perioada societăţilor prestatatle. Organizată cronologic, lucrarea urmăreşte evoluţia artei, perioadă cu perioadă, trecând prin toate curentele ei.

Textul este foarte bine ilustrat şi acoperă toate genurile de artă, de la pictură şi sculptură la arta conceptuală şi performance art. Detaliate repere artistice, culturale şi individuale clarifică contextul istoric.

Totul este explicat şi analizat în detaliu, de la utilizarea culorii şi a metaforei vizuale, la inovaţiile de ordin tehnic şi la zestrea artistică perenă, astfel încât cititorului îi sunt oferite instrumentele cu care să poată descifra, mai bine ca niciodată până acum, înţelesurile multiple ale unor capodopere universale. În sfârşit, găsim în volum peste 1.100 de reproduceri de cea mai bună calitate.

*) Istoria artei. De la pictura rupestră la arta urbană. Editor general Steophen Farthing. Cuvânt înainte Richard Cokl. Editura RAO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO